Digitale allesvreters

6
158

Aan de achterkant van het toestel treffen we twee SCART-aansluitingen aan, zowel een optische als een coaxaansluiting voor de digitale overdracht, de eerder aangehaalde HDMI-aansluiting en waar je dus verderop meer over verneemt, twee s-videoaansluitingen, vier componentvideoaansluitingen (video out, Y, PB en PR), twee tulpaansluitingen voor de gewone analoge stereo en zes tulpaansluitingen voor de analoge 5.1-uitgang. Het netsnoer is loskoppelbaar en standaard voorzien van aardig en netfilters aan beide uiteinden. Pioneer richt dit toestel duidelijk op de wat meer veeleisende klanten!

Bediening
Het spelerinstellingenmenu van de 668 lijkt als twee druppels water op dat van de 565: er is nauwelijks enkel verschil. Aangezien de 668 wat meer uitgangen heeft, kun je wel die extra uitgangen terugvinden in de grafische menu’s. In elk geval stellen we tot onze teleurstelling vast, dat ook de 668 de overnamefrequentie voor de subwoofer vast op 100 Hz heeft staan en je dat dus niet kunt instellen. Het schakelen tussen de diverse schijflagen van een sacd (cd, sacd stereo en sacd multichannel) kun je net als bij de 565 niet tijdens het spelen doen: je moet alles stilleggen en het veranderen in het spelerinstellingenmenu. De 668 staat net zoals zijn kleine broertje vast ingesteld op dvd-audio: de keuze om zo’n schijfje als dvd-video af te spelen is uitgegrijsd in het instellingenmenu en dus niet beschikbaar. De afstandsbediening ziet er bij de 668 heel anders uit dan bij de 565. De knoppen zijn kleiner, wat problemen kan geven voor mensen met nogal dikke vingers. Er is een jogfunctie voor wie dat op prijs stelt, al voelt die wel aan als redelijk goedkope plastic. Eigenaardig genoeg ontbreekt een zoom-functie en dat maakt dit de eerste dvd-speler waarbij we het inzoomen moesten ontberen.

Progressive scan
Dit is een weergavemanier van videosignalen waarbij het beeld progressief opgebouwd wordt en dus niet geïnterlinieerd zoals bij tv’s. Een progressieve beeldopbouw kom je het meest tegen bij projectiesystemen, maar we zien ook al lcd- of plasmaschermen met een dergelijke voorziening en zelfs enkele tv’s met klassieke beeldbuizen die een progressief videosignaal kunnen aanvaarden (al zien we daar het nut niet echt van in als het dan toch weer omgezet moet worden naar geïnterlinieerd). Een progressieve beeldopbouw zorgt in elk geval voor een veel rustiger beeld, zodat je beter de allerfijnste details kunt waarnemen. De duurdere dvd-spelers konden al een tijdje een progressief videosignaal naar buiten sturen, desnoods via een optionele uitbreiding. Met de DV-686AV brengt Pioneer deze mogelijkheid nu in de middenklasse. Ons inziens heb je hier alleen maar wat aan als je ook een scherm hebt dat met een progressieve beeldopbouw werkt, anders niet. Het Pioneer toestel heeft in elk geval voor progressive video een paar instellingen om te zorgen dat je beeld zo optimaal mogelijk weergegeven wordt.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikel8 megapixelcamera met ‘Sunshine’ LCD-monitor
Volgend artikelBelgacom Skynet rukt op

6 REACTIES

  1. Op een lcd-tv krijg je het beste beeld als dat digitaal doorgegeven kan worden. Dus ofwel met DVI ofwel met HDMI. Tak je het beeld analoog af, dan moet je ondersteuning hebben voor progressieve aftasting. Zowat alle moderne dvd-spelers ondersteunen dat. Het meest hoogwaardige beeld en geluid ga je natuurlijk krijgen van de betere dvd-spelers van merken zoals Denon, Philips, Pioneer en Sony. Meer details vind je in de testen van dvd-spelers op deze website!

  2. Zijn de dvd spelers; denon 2800 of de pioneer 717 apparaten die voldoen en geschikt zijn om op een LCD tv het beste beeld te verkrijgen, ik ben op zoek naar een goede dvd speler, maar zie door de bomen het bos niet meer…….graag uw reactie!
    Grt
    Pieter

  3. Jazeker, De filters en instelmoelijkheden geven ook op een gewone 100 Hz meer details prijs als ooit tevoren. Ik heb er zelf ook 1 aangeschaft en ben onder de indruk van de extra details in BEELD en GELUID. Mijn oude Panasonic RA82 laat hij in alle opzichten ver achter zich.

  4. is deze speler nou ook goed voor mijn jvc 100 hz breedbeeld.
    ik wou gelijk een speler die ook op de toekomst is voorbereid.
    heb ik op mij tv ook superklasse beeld met deze speler.

Reacties zijn gesloten.