Een upgrade te ver?

3
97

Vele extra speeltjes
Uiteraard zal Microsoft je alle andere uitbreidingen en verbeteringen naar het hoofd slingeren. Windows XP biedt immers veel meer ‘ervaringen’ dan zijn voorgangers. Probleem met die extra’s is dikwijls dat ze misschien net voldoende functionaliteit bieden voor een beginneling, maar al snel een uitgebreider pakket vergen. Neem nu de Windows Movie Maker. Een leuk hebbedingetje om een kort filmpje van een paar minuten te editeren. Wil je echter echt met videobewerking aan de gang gaan, dan is een professioneler pakket aangewezen. Vele van de applets die Windows rijk is, liggen in hetzelfde bedje ziek en lijden aan wat ik zou noemen, het ‘Wordpad-syndroom’. Wordpad is amper voldoende om een briefje te typen, een degelijk tekstverwerkingsprogramma dringt zich al snel op. Hetzelfde kun je zeggen van de meegeleverde scansoftware (Scan Wizard), Windows Movie Maker en ga zo maar door. Zijn die kleine verbeteringen en hebbedingetjes een upgrade waard? Het hangt ervan af welke waarde ze voor jou hebben.

Instellingen bewaren
Wanneer er één nieuwe functie is die volgens mij echt de moeite is, dan is het wel de mogelijkheid om veel sneller en eenvoudiger een back-up te maken van je persoonlijke instellingen voor favorieten, postbus en documenten van allerlei slag zoals Office-documenten, afbeeldingen, foto’s en multimediabestanden. Al die informatie staat nu immers gegroepeerd onder My Documents (Mijn Documenten), ook de Favorieten, Cookies en andere persoonlijke instellingen die in eerdere versies soms diep verscholen in de Windows-map verborgen zaten.

 

Conclusie
Is Windows XP echt de moeite waard? Zoals verwacht kan ik er geen eensluidend antwoord op geven. Persoonlijk hou ik het zeker nog een tijdje bij het oude. In de eerste plaats laat ik de early adopters qua kinderziektes de kastanjes uit het vuur halen, maar vooral omdat ik niet van plan ben onmiddellijk ook in nieuwe hardware te gaan investeren. Ik ondervind met mijn huidige Windows-versie bovendien relatief gezien weinig crashes. Maar wat is het best voor jou? Dat hangt voor een groot deel van je huidige pc af. Is die al een paar jaar oud, maar nog veel te ‘jong’ om zomaar af te schrijven, dan blijf je beter bij het oude. Heb je een nieuwe computer van nog geen jaar oud en wil je per se de stabielste Windows, dan kun je de overstap wagen. Laat je bij je keuze in de eerste plaats leiden door de stabielere structuur van Windows XP en niet zozeer door de extra programmaatjes en cosmetische liflafjes. Draai je nu al met Windows 2000 Professional dan is een upgrade eigenlijk overbodig.Ik heb het opzettelijk niet gehad over de beruchte productactivatie. Dat is een heel ander verhaal, al kan dat heel goed principieel dé struikelblok bij uitstek zijn om niét te upgraden, naast andere mogelijke bezwaren. Je kunt immers niet zomaar één exemplaar van XP op meerdere computer installeren, iets wat de meeste thuisgebruikers toch gewend zijn met oudere versie te doen. De enige redenen om wél te upgraden zijn de Windows 2000 onderlaag en het NTFS-bestandsysteem, beiden garant voor een veel, echt veel stabieler systeem.
Adviesprijs
125,00 euro
Systeemvereisten
Minimum een 300 MHz pc (Pentium II of AMD K6-2) met 128 MB of hoger. Een werkbaar minimum (met extra applicaties) in de praktijk is eerder een Pentium III 600 MHz of hoger met 256 MB Ram.
1
2
3
4
Vorig artikelWindows, Windows of Windows?
Volgend artikelScannen of digitaal fotograferen?

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.