Een upgrade te ver?

3
97

Interface
Of die leuke smoel van Windows XP — of de nieuwe interface om het wat beleefder uit te drukken — ook echt handiger is, valt nog te bezien. ‘De gustibus non est disputandum’, over smaak valt niet te twisten. Ieder dus zijn meug, maar de nieuwe interface is niet mijn kopje thee. De kleuren zijn veel te schreeuwerig en de halfglazige pictogrammen zijn niet altijd even duidelijk. Neen, geef mij maar de misschien saaie, maar wel efficiëntere klassieke interface. Ik heb me er trouwens op betrapt dat dit het eerste is wat ik doe na de installatie van Windows XP. Alle instellingen zetten op de ‘Classic’ opties zodat Windows er zo vertrouwd mogelijk uitziet. Ook de nieuwe indeling van de Start-knop bevalt me niet. Dus weg ermee. Misschien vind jij die nieuwe indeling wel overzichtelijker, het is wellicht een kwestie van smaak en gewoonte. Het zal misschien nuttig zijn voor mensen die minder met oudere versies van Windows vertrouwd zijn. Ook wie voor het eerst met Windows te maken krijgt, zal de vele cosmetische nieuwigheden als vanzelfsprekend aanvoelen.

Nieuwe systeemtoepassingen
Kan de nieuwe interface je niet bekoren, dan zijn de vele nieuwe of vernieuwde systeemtoepassingen (applets) misschien wel de moeite om voor Windows XP te kiezen. In de eerste plaats is er de nieuwe Internet Explorer 6, maar die kun je ook installeren en gebruiken in combinatie met de oudere Windows-versies vanaf Windows 98. Daarvoor hoef je het dus niet te doen. De nieuwe Windows Media Player 8 dan maar? Ja, die ziet er inderdaad gelikter uit en kan zelfs WMA-bestanden tot 192 Kbit/s rippen, waar de vorige versie beperkt was tot 160 Kbit/s. Houd je het liever bij MP3, dan ben je op een andere encoder/player aangewezen die niet afhankelijk is van Windows XP. Tenzij je natuurlijk extra wilt betalen voor je MP3-encoder. Microsoft laat een MP3-encoding insteekmodule toe. Je hebt de keuze tussen drie externe MP3-encoders van respectievelijk Cyberlink, Ravisent en Intervideo, maar je moet er wel voor betalen. Microsoft hoopt natuurlijk dat de meeste mensen dan maar kiezen voor WMA omdat dit gratis is.

Back-up
Terug van heel lang weggeweest is de back-up applet die op het eerste zicht veel beter is dan het krakkemikkige ding van Windows 9X. De toepassing is immers geplukt uit Windows 2000 en laat ook toe een back-up van je systeem te maken die je met een speciale hersteldiskette kunt terugzetten zonder Windows eerst te hoeven installeren. Jammer dat de back-up applet enkel tapestreamers ondersteunt en geen cd-rewriters of andere partities. Eens te meer hebben ze bij Microsoft een goed idee, maar laat de uitwerking ervan te wensen over. Het is ook een beetje ’too little, too late’. Zowat iedereen heeft immers andere back-uptechnologieën als beeldkopiesoftware (Drive Image, Norton Ghost) omarmd bij gebrek aan een degelijk reservekopieprogramma in Windows zelf. Dus voor het betere back-upprogramma hoef je een upgrade ook al niet te overwegen. Een andere nieuwigheid die wel interessant is, is de mogelijkheid om zonder tussenkomst van je brandsoftware, rechtstreeks bestanden op cd-r of cd-rw te branden. Dit doe je in twee stappen. Eerst duid je aan welke bestanden je wilt kopiëren. In een tweede stap worden ze effectief op een schijfje weggeschreven. Het systeem is een verkapte vorm van packet-writing en afgeleid van Roxio DirectCD. Of het betrouwbaarder is dan de oudere packet-writing technologie valt nog af te wachten. Bovendien heeft iedereen met een cd-rewriter in ieder geval al de nodige software. Het is trouwens nog steeds niet duidelijk of deze functie ook in de Home-editie zal zitten. Tijdens eerdere bètaversies was er sprake dat dit enkel in de Professional-versie het geval zou zijn.

1
2
3
4
Vorig artikelWindows, Windows of Windows?
Volgend artikelScannen of digitaal fotograferen?

3 REACTIES

Reacties zijn gesloten.