Microsoft Wedge Mobile Keyboard review

Handig en mooi mobiel toetsenbord met een te stevig prijskaartje

1
Naar aanleiding van de nakende lancering van Windows 8 (op 26 oktober a.s.) pakt Microsoft uit met Bluetooth-toetsenborden en -muizen die goed samenwerken met het nieuwe besturingssysteem, maar ook bruikbaar zijn met Apple Mac-computers en Android- en iOS-smartphones en -tablets. Wij testten het Wedge Mobile Keyboard. De muizen komen later aan de beurt.

Samen met het Microsoft Wedge Mobile Keyboard, de Wedge Touch Mouse en de Sculpt Touch Mouse introduceert Microsoft ook nog een nieuw Sculpt Mobile Keyboard, maar daar hebben we geen testexemplaar van ontvangen. Het Sculpt toetsenbord verschilt van het Wedge Mobile Keyboard door zijn ergonomische waaiervorm; uitrusting en software zijn verder gelijk aan het “rechte” Wedge Mobile Keyboard dat we wel hebben getest.

 
Gemeenschappelijke kenmerken

Het Microsoft Wedge Mobile Keyboard, de Wedge Touch Mouse, de Sculpt Touch Mouse en het (hier niet geteste) Sculpt Mobile Keyboard werken zonder usb-ontvanger. Je kunt ze dus alleen gebruiken met tablets, smartphones en computers die Bluetooth aan boord hebben, of in combinatie met een apart verkrijgbare Bluetooth usb-ontvanger.Wedge Mobile Keyboard

De nieuwe invoerapparaten hebben speciale functies voor Microsoft’s nieuwe besturingssysteem Windows 8, maar functioneren ook met oudere versies van Windows, met Mac OS.X 10.6 of hoger, met recente Android- en Apple-smartphones en -tablets.

Wij koppelden het toetsenbord en de twee muizen succesvol aan een Windows 8-tablet, een Windows 8-laptop, een Windows 7-laptop, een Android 3.2 tablet van Samsung, een Android 4.0.4 (ICS) tablet van Samsung, een 4.1 (Jelly Bean) tablet van Asus, een Android 2.3.4 smartphone van Motorola en een iPad 3 tablet van Apple met zowel iOS 5 als iOS 6 (volgens Microsoft werkt het overigens ook onder iOS 4).

 
Design

Het compacte, in stevig geborsteld aluminium uitgevoerd Wedge Mobile Keyboard meet 26,3 x 10,1cm en weegt 465 gram met en 250 gram zonder cover. Qua afmetingen is het ongeveer half zo groot als een typische 10-inch tablet.

De cover heeft meer functies dan alleen de bescherming van de toetsen. Als je de cover over het toetsenbord klikt, schakelt het zichzelf automatisch uit. Je kunt het toetsenbord daarnaast ook nog met een functietoetscombinatie uitzetten. De cover plooit ook in het midden en kan dan gebruikt worden als stevige stand voor een tablet: handig!

De twee AAA-alkalinebatterijen die het toetsenbord van stroom voorzien, moet je in de voet van het toetsenbord plaatsen. Die voet zorgt ervoor dat het schuin omhoog staat, zodat je er gemakkelijker op kunt typen.

Het toetsenbord telt 80 toetsen (en 105 toetscombinaties) verdeeld over zes rijen, waarvan de bovenste rij functietoetsen bevat die kleiner zijn uitgevoerd. Er zitten functietoetsen bij speciaal voor Windows 8, zoals zoeken, delen en instellingen wijzigen. Verder zitten er ook mediatoetsen op om het afspelen van muziek te regelen.

Wedge Mobile Keyboard zijaanzicht
Wedge Mobile Keyboard zijaanzicht

De backspace-, enter-, spatie- en rechter shift-toetsen zijn extra groot uitgevoerd. De Home-, End-, PgUp-, PgDn- en Del-toetsen vind je bovenaan rechts op de rij met kleinere functietoetsen, maar je kunt ze direct gebruiken en hoeft ze dus niet te combineren met de Fn-toets. De functietoetsen F1 tot en met F12 moet je wel bedienen in combinatie met de FN-toets. De vier cursortoetsen zitten helemaal rechts onderaan en zijn wel vrij klein uitgevoerd.

 
In de praktijk

Je koppelt het toetsenbord met een andere Bluetooth-apparaat door de verzonken Bluetooth-knop aan de rechterkant van het batterijcompartiment ingedrukt te houden tot op de voorkant een ledje groen-rood begint te knipperen. Om de koppeling succesvol af te sluiten, dien je een zescijferige beveiligingscode op het toetsenbord te typen.

Je moet uiteraard zelf zorgen voor de juiste toetsenbordinstellingen, zodat de gebruikte karakterset overeenstemt. Wij testten overigens een Azerty-versie van het toetsenbord. De juiste toetsenbordlayout instellen, verschilt van besturingssysteem tot besturingssysteem. Op een iPad vind je die instellingen bijvoorbeeld bij Settings, General, Keyboards.

Omdat het Wedge Mobile Keyboard zo compact is, liggen de toetsen dicht bij elkaar. Ze zijn op zich echter voldoende groot om er tegen niet al te hoge snelheid met tien vingers op te kunnen tikken. Het is dus zeker geen vervanger voor een “normaal” toetsenbord, maar wel een ideale gezel voor onderweg, wanneer compactheid en lichtheid belangrijker zijn dan typsnelheid. Je kunt er in elk geval een pak sneller en beter mee typen dan met het schermtoetsenbord van je tablet of smartphone. Je zou het ook kunnen gebruiken als draadloos toetsenbord om een mediacenter-computer mee te bedienen.

Wedge Mobile Keyboard met plooibare cover
Wedge Mobile Keyboard met plooibare cover

De plooibare cover is stevig genoeg om ook zwaardere tablets stabiel mee recht te zetten. Dat lukte ons bijvoorbeeld ook met een Samsung Slate PC 7, een Windows 7 tablet die niet alleen groter is dan een iPad of een typische Android-tablet, maar ook minstens 50% zwaarder.

Conclusie
Het Wedge Mobile Keyboard is handig onderweg, mooi en stevig en de cover die ook als standaard voor een tablet kan dienen is een briljante uitvinding. Maar aan dit moois hangt wel een duur prijskaartje vast. Dit mobiele Bluetooth-toetsenbord kost immers net geen 80 euro en dat vinden wij te veel. Vooral ook omdat de Amerikanen er 80 dollar voor betalen, ofwel bijna 28% minder dan wij Europeanen. Daarom trekken we een halve ster af.
Adviesprijs
€ 79,95
Foto van Microsoft
Categorieën Producenten
Naar begin pagina.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.