Leg eens een kerstboom onder de scanner

0
35

Scannen, het blijft een fascinerende bezigheid. Maar haal je wel alles uit je scanner? In tegenstelling tot wat de titel laat uitschijnen, biedt dit boek heel wat informatie voor ook bezitters van andere scanners dan alleen HP ScanJets.
hetofficielehpscannerboek2
Wel is het zo dat gebruikers van HP scanners er nog meer plezier aan zullen beleven. Aan dit boek werkten een voormalig fotograaf, kunstenaar en grafisch ontwerper mee. Het scannergebeuren wordt dus vanuit drie verschillende invalshoeken uit de doeken gedaan. Het boek valt uiteen in twee grote delen. Het eerste deel geeft antwoord op alles wat je ooit over scannen wilde weten, maar nooit durfde te vragen. Niet alleen de werking van scanners wordt volledig uit de doeken gedaan, ook de mythes over resolutie, interpolatie en kleurendiepte komt aan bod. Enkele installatietips kom je eveneens aan de weet. Heel apart is hoofdstuk vijf, dat volledig over chromatologie gaat, de leer van de kleuren. Wat zijn kleuren? Hoe komt men aan de basiskleuren rood, groen en blauw voor een monitor en cyaan, magenta, geel en zwart voor het afdrukken? Wat is het nut van het kalibreren van zowel monitor als scanner? Dit zijn slechtes enkele vragen die hier aan bod komen. In het volgende hoofdstuk leer je hoe je je scanner optimaliseert om er alles uit te halen wat er in zit. In hoofdstuk zeven komen de belangrijkste beeldbewerkingsprogramma’s aan bod. Het tweede deel gooit het over een heel andere boeg. In een zevental hoofdstukken leer je hoe je je scanner in allerlei situaties optimaal kunt gebruiken: projecten voor kantoor, thuis, de kinderen, de feestdagen en het maken van websites. Zowat alles passeert de revue.

Conclusie
Dit boek biedt voor elk wat wils. Voor wie in concrete situaties de nodige inspiratie wil opdoen, zal vooral in het tweede deel de nodige informatie vinden. Voor wie meer geïnteresseerd is in de technische kant van het scannen en wat er allemaal komt bij kijken, is het eerste deel meer geschikt. Al bij al een heel geslaagd boek, al missen we wel een aantal aspecten als OCR.
Systeemvereisten
•Het officiële Hewlett-Packard scannerboek / David D. Bush ; Susan Krzywicki ; Laurel Burden. — Schoonhoven : Academic Service, 2000. — XIX, 428 p., ill. — Hewlett-Packard Expanding Possibilities. — ISBN 90-395-1373-2 paperback ; 31 EUR
Vorig artikelSnel, maar niet zò snel
Volgend artikelBeter rood dan dood?