Belgen betalen 20 euro meer voor Aldi-tablet

8
465
Het is blijkbaar een nieuwe trend bij Aldi: zowat elke twee maanden ligt er een nieuw Medion tablet in de rekken. Voor Aldi België was dat op 17 juli de Lifetab MD 98382 (E10310), op 12 oktober de Lifetab MD 98486 (E10312) en vanaf woensdag 11 december 2013 kan je je de Medion Lifetab MD 98516 (E10316) aanschaffen. In Nederland is die al enkele dagen vroeger verkrijgbaar, vanaf zaterdag 7 december 2013.

Telkens er een nieuw model op de markt komt, is het een beetje beter, een beetje vlugger of wat vollediger uitgerust. Logisch, dat wel, maar als je je net een nieuw toestel aangeschaft hebt en enkele weken later merk je dat je voor hetzelfde geld een beter, vlugger, completer toestel had kunnen kopen, werkt dat frustrerend.

In België 20 euro duurder!

In België 20 euro duurder! (© ; licentie: )

Maar nog veel frustrerender is de vaststelling dat precies hetzelfde toestel, de Medion Lifetab MD 98516 (E10316) tablet, in Nederland en in Duitsland (vanaf donderdag 5 december) 179 euro kost, maar dat de Belgische Aldi klanten er 199 euro voor moeten neertellen. Voor een tablet kan de fabrikant zich toch moeilijk verschuilen achter het “speciaal voor België ontwikkelde Azerty-klavier”, nee toch?

 
Behuizing

De Aldi Medion Lifetab MD 98516 (E10316) is een 10-inch model. Om precies te zijn: het scherm meet diagonaal 10,1 duim of 25,7 cm. Ondanks het feit dat de (Belgische) Aldi-folder dezelfde foto als vorige keer gebruikt in de on-line reclamefolder, is dit tablet geen exacte kopie van het vorige model.

De afmetingen van deze Lifetab tablet zijn zowat identiek (26,3 x 17,2 x 1,1 cm) maar het is iets lichter: 575 gram. Dat is nog altijd geen lichtgewicht, maar sommige gebruikers houden wel van een wat steviger gevoel. Ook de bedieningsknoppen op de rand staan anders gerangschikt, wat naar verluidt het bedieningsgemak zou beïnvloeden.

Meegeleverde verloopkabeltjes

Meegeleverde verloopkabeltjes (© ; licentie: )

 
Scherm

Aldi/Medion mag het scherm dan een “briljante weergave” en “een bijzonder grote kijkhoek” toedichten, eigenschappen die lijken te verwijzen naar de superieure IPS displays, maar dat is het toch niet. Het is een voor deze prijsklasse gangbaar aanraakscherm met een resolutie van 1280 x 800 pixels. Niet te vergelijken natuurlijk met de 2048 x 1536 pixels van Apples iPad Air, maar die kost al vlug het drievoudige.

 
Aansluitingen

Hier zijn weinig verrassingen te vinden. De Medion Lifetab MD 98516 (E10316) heeft een mini-HDMI aansluiting waarmee je je tablet op een televisie of computerscherm kunt aansluiten en een micro-USB 2.0-aansluitplug met USB-hostfunctie. Klavier, muis maar ook een externe harde schijf kan je probleemloos aansluiten.

HDMI-, USB- en audio-aansluiting

HDMI-, USB- en audio-aansluiting (© ; licentie: )

Verbinding maken via Bluetooth 2.1 is ook mogelijk. Verloopkabeltjes van “mini” en “micro” naar de gewone pluggen worden meegeleverd. Verder vind je nog een aansluiting voor een koptelefoon. Hier en daar wordt gewag gemaakt dat er ook kwalitatief goede oortjes in de verpakking zouden zitten, maar noch in Belgische noch in de Nederlandse reclame wordt dit vermeld.

 
Positieve wijzigingen

Er zijn echter nog twee grote (en belangrijke) verschillen tussen deze Medion Lifetab MD 98516 (E10316) en zijn voorgangers. Het eerste verschil is de processor. Het is ook een ARM Cortex A9 processor, maar een quad-core – vier kernen dus tegenover slechts twee in de vorige modellen. Zij werken aan een frequentie van 1,6 GHz.

Dat de verdubbeling van het aantal kernen de snelheid van dit tablet gunstig beïnvloedt, zal wel duidelijk zijn. Het werkgeheugen is met 1 GB DDR3 hetzelfde gebleven, net als het intern geheugen van 16 GB (uitbreidbaar tot 64 GB met microSD, microSDHC of microSDXC-geheugenkaarten).

Ook het besturingssysteem is nog hetzelfde: Androïd 4.2 alias Jelly Bean. Daar loopt Medion nog een beetje achter, ondertussen zijn Androïd 4.3 en Androïd 4.4 (KitKat) op de markt.

Nu ook een 2.0 MP frontcamera

Nu ook een 2.0 MP frontcamera (© ; licentie: )

Een tweede belangrijke verbetering is de frontcamera. Waar die voordien bedroevende 0,3 megapixel foto’s afleverde met als excuus dat die toch alleen maar dienden voor videogesprekken, maakt hij in dit model beelden van 2 megapixel, net als de camera achteraan.

 
Autonomie

Een vreemde vaststelling betreft de accu. Aldi/Medion beweert dat “de Li-polymeeraccu tot 6 uur lang” mee gaat, net als bij het vorige model. Nu weten we al langer dat de reclamejongens schromelijke overdrijvingen niet schuwen, maar hier overdrijven ze in de verkeerde richting.

De Medion Lifetab MD 98516 (E10316)

De Medion Lifetab MD 98516 (E10316) (© ; licentie: )

Die batterij blijkt het zelfs langer dan 11 uur uit te houden, wat vrij lang is. Langs de andere kant duurt het dan wel 6 uur om ze weer volledig op te laden, wat ook vrij lang is.

 
Wat we missen

Twee zaken ontbreken nog op deze tablet. Zo zit er geen GPS-module in, het wordt dan ook geen vervanger voor je TomTom. Ook kan je alleen het Internet op via WiFi. Thuis is dat waarschijnlijk geen probleem, maar onderweg zal je steeds op zoek moeten gaan naar een Hotspot of gebruik maken van tethering via een smartphone.

De technische fiche van de Medion Lifetab MD 98516 (E10316) in PDF-formaat vind je hier.

Conclusie
In de categorie 10-inch tablets is 179 euro een concurrentiële prijs. De Medion Lifetab MD 98516 (E10316) lijkt ons een apparaat dat zeker die prijs waard is. We hebben er wel geen goed woord voor over dat de Belgen er meer dan 10% extra voor moeten neertellen. Woon je in de grensstreek, dan weet je wat je te doen staat…
Adviesprijs
€ 179 in Nederland en Duitsland. € 199 in België.
Foto van Aldi Nederland
Website: Aldi Nederland
Categorieën: Distributeurs, Nederland
Naar begin pagina.
Foto van Aldi België
Website: Aldi België
Categorieën: België, Distributeurs
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 6/12 werd dit bericht tussen 11:04 en 14:13 uur met foutieve informatie gewijzigd. We schreven toen dat Aldi de prijs in België verlaagd had tot het Nederlandse niveau. Dit is een vergissing. De mail die we als bron gebruikten, was immers afkomstig van Aldi Nederland en niet van Aldi België. Vooralsnog is deze tablet dus 20 euro duurder in België. Wij excuseren ons voor de mogelijke verwarring die dit bij ons lezers veroorzaakt heeft.

Vorig artikelWaterdichte camera legt actiebeelden in Full HD vast
Volgend artikelDraadloos muziek streamen met Raumfeld Cube
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

8 REACTIES

  1. Geachte, ik heb en vraag voor jullie, mij tablet Medion Lifetab MD 98516 model E10316 kan ik niet meer opladen , mijn kabel is nog goed ,wat kan dan de oorzaak zijn en is die nog eventueel nog te herstellen en is die nog waard voor herstel ten opzichte van de herstellings- kosten?
    vrgr. De Clercq Paul

    • Controleer eerst of de lader zelf nog goed is (de kabel is zelden het probleem). Als die nog werkt, kun je een proberen een hardwarematige reset te doen van de tablet. Raadpleeg je handleiding over hoe dit moet. Kan dit niet of lukt het niet dan is wellicht de interne batterij kapot. Het loont niet de moeite om die te laten vervangen bij zulk een oude tablet.

  2. Dikke ellende die tablet.
    Loopt doorlopend vast, geeft erors met hopen .

    Kan iedereen alleen maar aanraden die medion troep in de rekken te laten.

    Enkel zonde van je geld uiteindelijk koopt je van ellende toch een degelijk merk

    En de ” helpdesk” is al zo goed als de producten………

    De tijd dat medion kwaliteit voor een prijsje was is reeds lang door….

  3. Laat ik voor het eerst en hopelijk voor het laatst van mijn leven eens een review schrijven. De voorbereiding korstte nogal tijd om uiteindelijk te besluiten deze tablet te kopen. Veel gelezen, veel vergeleken. Enfin hop naar die Aldi en stop hem maar in de boodschappen tas. Heel in het kort. Ik vind het een prul van een ding. Hij is al 3 keer vast gelopen. Het geluid via de koptelefoon is heel armoedig. Bij aanraken van het scherm is er lang niet altijd actie van het ding. Kortom, laat die tablet lekker in de schappen van de ALDI liggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.