Zakelijk en praktisch design

0
55

Met de triband P1i brengt SonyEricsson een zakelijke smartphone op de markt met het praktische design van zijn voor consumenten bedoelde smartphones zoals de W960i, maar ook met dezelfde geavanceerde mogelijkheden als de P-reeks, waarvan de recentste, de P990i, alweer dateert van 2005. DiskIdee onderzocht of Sony Ericsson er met de P1i in is geslaagd design en technologie te verenigen.
Sony Ericsson P1i
Met de P1i vernieuwt Sony Ericsson zijn P-serie van professionele smartphones. De P1i is met zijn afmetingen van 106 x 55 x 17 mm een kwart kleiner dan de de P990i, die overigens al dateert van medio 2005. Met z’n 124 gram weegt hij ook 26 gram minder dan de P990i. Deze vijfde generatie van de P-serie smartphones draait nog altijd onder hetzelfde Symbian v9.1 besturingsysteem met UIQ 3.0 interface als de P990i. Hoewel de P1i meer geheugen (160 versus 60 GB) heeft dan de P990i, start hij toch een pak trager op. Het duurt maar liefst zeventien seconden vooraleer deze smartphone gebruiksklaar is wanneer hij volledig was uitgeschakeld. Sony Ericsson vermeldt nergens welke processor wordt gebruikt, maar het zou ons niet verwonderen als de P1i dezelfde processor heeft als zijn reeds twee jaar oude voorganger. 

Toetsen
De P990i en zijn voorganger de P910i waren uitgerust met een (verwijderbare) flip met numeriek toetsenbord die bij de P1i is verdwenen. Het minitoetsenbord dat bij de P910i op de binnenkant van die flip zat en bij de P990i eronder zit nu gewoon vast onder het scherm, maar is toch uitgebreider dan een gewoon gsm-toetsenbordje. De in totaal vijftien toetsen kun je immers ook nog naar links of naar rechts indrukken, wat 28 gewone en met shift- en alt-toetscombinatie nog een keer 28 alternatieve tekens mogelijk maakt. De lettertoetsen zijn in een azerty- of qwerty-lay-out gepositioneerd, terwijl de cijfertoetsen duidelijk afgescheiden in het rood zijn weergegeven. Hoewel de toetsen vrij klein zijn, kun je er toch heel snel teksten mee typen. Het toetsenbord van de P1i werkt wat ons betreft beter dan

1
2
3
4
5
Vorig artikelHeldere projectie
Volgend artikelBellen via internet met mobiele telefoon
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.