Digitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort

0
38

Afgelopen zondag 1 oktober 2006 sloot Photokina in Keulen de deuren. De grootste fotografiebeurs van de wereld stond dit jaar meer dan ooit in het teken van de digitalisering. Zowel aan de onderkant als aan de bovenkant van de fotografiemarkt zet de digitalisering zijn onstuitbare opmars verder. Het eind van de technologische ontwikkelingen lijkt daarbij nog niet in zicht.
olympuse400
Digitale spiegelreflexcamera’s (D-SLR) trekken meer dan ooit de aandacht. Ze komen nu ook binnen het bereik van de amateurfotograaf en zijn niet langer het exclusieve speeltje van de professionele fotograaf.
Nieuwe D-SLR camera’s krijgen meer pixels en worden tegelijk compacter. Ook aan de standaardisatie van lenzen en randapparatuur wordt gewerkt. Traditionele camerafabrikanten zoals Canon, Fuji, Leica, Nikon, Olympus, Pentax en Konica-Minolta (ondertussen overgenomen door Sony) ondervinden ook in dit hogere marktsegment toenemende concurrentie van nieuwkomers uit de technologiesector zoals Panasonic of Samsung.

Innoveren
De traditionele fabrikanten proberen hun voorsprong te behouden door te innoveren. De voor consumenten bedoelde D-SLR’s van onder andere Canon (EOS 400D), Olympus (E-400), Pentax (K10D), Nikon (D80) en Sony (a100) gebruiken bijna allemaal een ‘kleine’ CCD of lichtgevoelige sensor van ongeveer 22 x 15 mm met een resolutie van 10 megapixels of meer en een beeldverhouding van 3 op 2.
Dit type sensor wordt ook aangeduid met de afkorting APS-C, al bestaat over dit begrip nogal wat onduidelijkheid. De juiste afmetingen van zogenaamde APS-C-sensoren verschillen immers naargelang de fabrikant.
Digitale camera’s met een volledige lichtgevoelige chip van 24 x 36 mm en een beeldverhouding van 4 op 3 (vergelijkbaar met het traditionele 35 mm lensformaat) blijven voorlopig duur en treffen we ook in de nabije toekomst alleen aan in peperdure professionele D-SLR camera’s.

sonycybershott10.jpg
Voor de Cyber-shot T10 gebruikte Sony technologie van het overgekochte Konica-Minolta om een 7,1 megapixels-camera te creëren die niet groter is dan een kredietkaart.

FourThirds
Een andere belangrijkste vernieuwing is de FourThirds-standaard voor verwisselbare objectieven. ‘FourThirds’ slaat op het formaat van de lichtgevoelige chip die in de goedkopere digitale SLR-camera’s wordt gebruikt. Kort gezegd komt het erop neer dat de objectieven (en dan speciaal de groothoekobjectieven) perfect aansluiten bij het APS-C formaat van de CCD of lichtgevoelige chip in consumentencamera’s.

1
2
3
4
Vorig artikelDe Zweedse kok
Volgend artikelOlympus toont prototype van houten digitale camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.