Digitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort

0
38

Geheugen en communicatie
Door de toename aan pixels en de trend om meer te werken met zogenaamde RAW-bestandsformaten die geen enkele beeldcompressie toepassen, ontstaat de behoefte aan grotere geheugencapaciteiten. Fabrikanten van geheugenkaarten pakken uit met steeds hogere capaciteiten. Zo zijn er nu al CompactFlash-kaartjes met een capaciteit van 16 GB op de markt die vooral worden gebruikt in semiprofessionele D-SLR’s.

epsonp3000.jpg
De Epson P-3000 storage viewer is een draagbare harde schijf van 40 GB met ingebouwde kleurenscherm. Je kunt er je digitale foto’s op stockeren en beoordelen.

Op Photokina werd ook het nieuwe SDHC-formaat van geheugenkaartjes voorgesteld. SDHC-kaartjes zijn kleiner dan een postzegel, maar bieden al onmiddellijk een capaciteit van 4 GB. De standaard laat toe uiteindelijk minigeheugenkaartjes met een capaciteit van 32 GB uit te brengen.

nikoncoolpixs7c.jpg
De Nikon Coolpix S7c heeft een resolutie van 7,1 megapixels en een ingebouwde draadloze netwerkverbinding via Wi-Fi.

Consumenten willen hun foto’s zonder veel gedoe delen met vrienden en kennissen. Cameraphones staan in verbinding met het internet en e-mail via GPRS- of UMTS-datacommunicatie. Sommige traditionele camerafabrikanten zoals Canon (Ixus Wireless), Kodak (EasyShare One) en Nikon (Coolpix P1 en P2) rusten hun digitale camera’s nu ook uit met communicatiemogelijkheden, zoals een ingebouwde draadloze netwerkverbinding of Bluetooth.

Lomography
Hoewel de fotografie vandaag gedomineerd wordt door het digitale gebeuren, is de analoge fotografie nog niet helemaal dood. Een van de meest opgemerkte standen op Photokina was die van de International Lomography Society, die heel wat liefhebbers van de Russische analoge cult-camera Lomo-LCA aantrok. De productie van de legendarische Lomo-LCA werd overigens enkele weken geleden in Sint-Petersburg hervat.

1
2
3
4
Vorig artikelDe Zweedse kok
Volgend artikelOlympus toont prototype van houten digitale camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.