Digitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort

0
38

Het resultaat is dat de meeste reguliere camerafabrikanten praktisch geen digitale camera’s meer leveren met een resolutie van minder dan 4 megapixels. Vijf megapixels is voortaan de nieuwe ‘instapresolutie’ voor digitale camera’s en resoluties van 7 tot 8 megapixels worden meer en meer gebruikelijk.

canon900ti.jpg
Canon viert het tienjarig bestaan van de Digital Ixus. Het nieuwe vlaggenschip, de compacte 10 megapixels Digital Ixus 900 Ti, is gebouwd rond de Canon Digic III beeldprocessor, die sneller reageert en een betere beeldweergave biedt.

Geen echt alternatief
Ondanks hun toegenomen resolutie, zijn cameraphones overigens nog altijd geen echt alternatief voor een volwaardige digitale camera. Gsm’s met ingebouwde digitale camera reageren doorgaans trager en bieden ook minder instelmogelijkheden dan reguliere digitale camera’s. Ze zijn vooral geschikt voor momentopnames, omdat de gebruiker ze altijd op zak heeft. Een nadeel is wel dat cameraphones in veel bedrijven omwille van veiligheidsredenen niet toegelaten zijn; die trend zal naar verwachting nog toenemen nu gebruikers er steeds scherpere foto’s mee kunnen nemen.
Bewegingsonscherpte is een klassiek probleem bij kleine digitale camera’s en cameraphones. Door de hogere resoluties en krachtigere lenzen vertaalt de minste handtrilling zich in onscherpe foto’s. Fabrikanten verhelpen dit met behulp van een beeldstabilisator. Die compenseert ongewilde trillingen naar keuze digitaal op de beeldsensor of optisch in de lens.
Hoe groter de focuslengte van de lens, hoe belangrijker het is dat de camera een beeldstabilisator aan boord heeft. Een nadeel van dergelijke stabilisatoren is een verlies aan resolutie en beeldkwaliteit. In professionele camera’s tref je die dus zelden aan, of is het een uitschakelbaar gadget.

nikond80.jpg
De nieuwe D80 van Nikon biedt dezelfde beeldkwaliteit, grote zoeker en prachtig lcd-scherm als de semiprofessionele Nikon D200, maar dan in een compactere body en voor een lagere prijs.

1
2
3
4
Vorig artikelDe Zweedse kok
Volgend artikelOlympus toont prototype van houten digitale camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.