Digitalisering fotografie zet onstuitbare opmars voort

0
38

Traditionele 35 mm objectieven die worden aangesloten op een geschikte digitale spiegelreflexcamera geven bij groothoekopnames altijd een verlies. Bij FourThirds-objectieven komt de beeldhoek van de lens wel perfect overeen met die van de CCD. De standaard brandpuntafstand van deze objectieven bedraagt overigens 25 mm. Om de vergelijking te maken met 35-mm objectieven moet daarom een factor 2 worden gebruikt om de vergelijkbare beeldhoek te berekenen.

olympuse400.jpg
De Olympus E-400 is de compactste en lichtste D-SLR-camera die momenteel verkrijgbaar is. Hij weegt slechts 380 gram en gebruikt FourThirds-objectieven.

FourThirds is een ontwikkeling van Olympus, maar staat open voor andere fabrikanten. Een toenemend aantal fabrikanten waaronder Panasonic en binnenkort wellicht ook Leica sluiten zich aan bij de nieuwe standaard. Het belangrijkste nadeel ervan is natuurlijk dat de fotograaf moet investeren in een volledig nieuwe objectievenverzameling.
Een andere nieuwigheid bij digitale spiegelreflexcamera’s is de mogelijkheid om het beeld op de ingebouwde lcd-monitor te bekijken voor de foto wordt gemaakt. Die mogelijkheid bestond al langer bij de compacte digitale camera’s. De lcd-monitoren worden overigens steeds groter, ook bij compacte camera’s.

Smartphones
De onderkant van de markt wordt overspoeld door smartphones met ingebouwde camera. Verschillende gsm-fabrikanten, waaronder Nokia, zijn daarom sinds kort ook van de partij op Photokina. Dergelijke ‘cameraphones’ halen nu al resoluties tot 5 megapixels die tot voor kort voorbehouden waren voor compacte digitale camera’s.

samsungsghe900end900.jpg
De Samsung E900 (links) heeft een 2 megapixels camera, terwijl de D900 (rechts) 3 megapixels kan vastleggen, ofwel 2048 x 1536 pixels. Over de kwaliteit van de foto’s verneem je meer in onze recente test van deze smartphones.

In Korea zijn er zelfs al gsm’s met een camera van 10 megapixels op de markt.
Ook snufjes zoals PictBridge, een standaard voor het direct afdrukken van digitale foto’s op compatibele kleurenprinters, worden nu toegepast in cameraphones, terwijl ze tot voor kort waren voorbehouden voor gewone digitale camera’s.

1
2
3
4
Vorig artikelDe Zweedse kok
Volgend artikelOlympus toont prototype van houten digitale camera
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.