Draagbare muziek in de palm van je hand

22
43

De Zen Micro is Creative’s compactste digitale muziekspeler met harde schijf. Wij legden ons oor te luisteren.
creativezenmicro_vp
Creative’s Zen Micro heeft maar de helft van de omvang van de toch al zeer compacte Zen Touch (51x84x19 mm) en weegt nauwelijks 110 gram. Net zoals bij de Touch laadt de batterij van een gewone USB-aansluiting, al wordt een externe oplader ook nog meegeleverd. Wij ontvingen de ivoorwitte uitvoering, die erg doet denken aan de kleur van Apple’s iPod, maar Creative verkoopt de Zen Micro ook in verschillende andere trendy kleuren. Ondertussen is er ook een Photo-uitvoering op de markt met een kleurenscherm, maar die hebben we nog niet bekeken.

Interface
Net zoals de Zen Touch heeft hij een vrij eigenzinnige interface, die, laten we eerlijk zijn, is afgekeken van de iPod. Het aanraakgevoelige vlak is hier echter niet cirkelvormig zoals bij de iPod, maar rechthoekig, met daar rond gegroepeerd vijf aanraakgevoelige toetsen voor voor- en achteruit spoelen, pauzeren, terugkeren naar het vorige menu en oproepen van het menu. Het aanraakgevoelige vlak is wat té gevoelig, maar met wat oefening en met een recente firmware-upgrade werkt het toch redelijk, al is het lang niet zo intuïtief als bij de iPod. In elk geval kun je de Zen Micro net zoals de Zen Touch met één duim bedienen, waarbij het niet uitmaakt of je links- of rechtshandig bent. Voor het overige zit er maar één andere knop aan het apparaat, een schuifknopje op de bovenkant waarmee je de Zen Micro in- en uitschakelt of het aanraakgevoelige vlak blokkeert.

Aansluitingen
Op de bovenkant is er ook nog plaats voor de mini-jackaansluiting voor de meegeleverde oortjes, voor de mini-USB 2.0 aansluiting (die dus ook dienst doet als stroomaansluiting) en voor de ingebouwde microfoon. Naast opnames van de microfoon (maximaal tien uur), kun je ook opnames maken van de ingebouwde stereo fm-radio met 32 voorkeuzeposten (al zul je in de praktijk nooit zoveel zenders kunnen ontvangen, want daarvoor is de in de oortjes ingebouwde antenne onvoldoende  krachtig). Een deel van de 5 GB grote harde schijf kun je instellen voor draagbare opslag (tot maximaal 2 GB). Dit gedeelte van de harde schijf wordt herkend door Macintosh of Windows zonder dat je speciale software hoef te installeren. Je kunt ook de Creative Zen Micro Media Explorer gebruiken om gewone bestanden te bewaren op de Zen Micro: in dat geval hoef je geen gedeelte van de schijf voor te behouden, maar dan werkt een en ander natuurlijk alleen op Windows-computers met geïnstalleerde Creative Zen Micro Media Explorer. De Zen Micro heeft ook een ingebouwde Organizer met kalender, takenlijst en contactpersonenlijst. Je synchroniseert die met Outlook met behulp van Creative Sync Manager. Uiteraard kun je op het apparaat zelf geen nieuwe gegevens invoeren wegens het ontbreken van een toetsenbord.

1
2
3
Vorig artikelDigitale aversie
Volgend artikelBranden en labellen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

22 REACTIES

  1. Ik heb ook een zen micro 5 GB, zo een jaar of 2 denk ik.
    Met periodes gebruik ik hem intensief, dan weer weken niet.
    Ik heb ondertussen verschillende problemen :
    – als ik er muziek wil opzetten en de organizer op mijn pc opstart en de zen aansluit, gebeurt het erg vaak dat ik de boodschap ‘ speler niet aangelsoten ‘" krijg. Ik moet het dan verschillende keren opnieuw proberen vooraleer het echt lukt…
    – als ik de batterij oplaad met een batterijlader in het stopcontact, blijft hij ‘ vastzitten’ op het laatste liedje. Ik kan hem niet alleen laten opladen en hem als speler ondertussen afzetten….
    – als ik hem een tijdje niet heb gebruikt, moet ik hem verschillende keren rebooten vooraleer hij terug werkt.
    – Na hem een tijd wel te hebben gebruikt, verdwijnt de info op het scherm, hoor ik alleen de muziek nog, maar kan ik dus niet meer zien of hij nu op of aan staat en wat hij afspeelt. Ik moet hem ook dan verschillende keren rebooten…
    – en nu heb ik een probleem met het ‘ stekkertje ‘ voor mijn oortjes : als die insteken, valt de klank helemaal, of half uit, ik mag hem absoluut niet bewegen of het is gedaan met normaal naar muziek luisteren, maw : de meerwaarde van dat ding – zijnde : je kan hem overal mee naartoe pakken – werkt bij mij echt niet meer : ik moet hem echt muisstil laten liggen  en dat nadat ik hem eerst in alle richtingen heb gedraaid om normaal geluid te krijgen als ik er wil naar luisteren. Heb dat getest met verschillende oortjes en pc-aansluiting en hij heeft het altijd…. Ligt dus aan de zen zelf….
     
    – heeft iemand tips om dat op te lossen ?
    Als ik dat niet in orde krijg, wil ik een nieuwe kopen. maar ik heb daarover verschillende vragen :
    – als het bij deze al zo snel  misloopt, en ik koop een nieuwe met een groter geheugen ( en dus duurder ), gaat dat dan opnieuw gebeuren ? Maw : hebben jullie de ervaring dat de levensduur van dit apparaat lang genoeg is ?
    – kan ik de muziek die op mijn huidige zen staat, makkelijk overzetten naar een nieuwe ? ( wil echt niet meer al die cd’s er opnieuw moeten op invoeren :-ç )
    – werken de nieuwste zens allemaal op windows 98 SE ?
     
    alvast bedankt voor jullie tips !
    Mieke

  2. Met de laatste FIrmware UpDate zijn alle communicatie problemen (via de USB) tot het verleden. Windows XP werkt prima samen met de ZEN Macro. Wel de update 2.21.02 gebruiken.
    Mediaplayer 11 is nu uitstekend te gebruiken om muziek over te zetten naar de ZEN. Er is geen andere software nodig, wel zo fijn.

  3. Dit is een bekend probleem bij sommige mp3-spelers van Creative: de soldering van de 3,5-mm jack op het \’moederbord\’ is niet stevig genoeg en dit veroorzaakt een los contact, waarbij je dan soms geen geluid hebt en op termijn zelfs het geluid volledig zal wegvallen. Creative weet dit best en had dus eigenlijk jouw Zen gewoon moeten vervangen door een nieuwe. Ik zou ze opnieuw lastig vallen en dit eisen.

  4. @abruynesteyn: Steekt er een hub tussen de mp3-speler en de pc? Zo ja: steek de speler eens rechtsreeks in de pc! Uit ervaring weet ik dat sommige hubs problemen geven bij de herkenning van dat soort toestellen.

  5. Net de zen mircophoto gekocht maar mijn pc met windows xp herkent het apparaat niet. (via de usb) Wie heeft dit ook meegemaak?? De helpdesk schijnt in Ierland te zitten, in Nederland is dus alleen de winkelier aan te spreken, die weten het ook niet. Heb ik een kat in de zak gekocht?? dank voor eventuele reakties !

  6. Ik heb mijn micro zen nu ook al een half jaar, maar na 2 maanden viel mijn geluid ook bij de minste beweging half weg, de bas ofzo. Ik heb hem terug binnen gebracht en een spikslinternieuwe gekregen. Hij kan ook wel tegen een stootje, Ik heb hem gisteren per ongeluk van 3 meter laten vallen, en er was niets aan, misschien wel een beetje geluk.

    Hij is ook handig om mee te werken, het touchpad valt wel mee vind ik. Maar de FM radio trekt inderdaad op niet veel. Ik vraag mij af waarom je ook nog radio kunt opnemen, die kwaliteit is toch zo laag….

  7. ik heb de mijne sinds vandaag.
    de touchpad is wel ff wenne maar dat gaat beter en beter,
    en ik vind het ook best wel een makkelijke mp3 speler.
    echt de moeite tot nu toe

  8. Ik heb mijn zen nu al een paar maand en ik heb last me mijn oortjes .
    Het geluid valt soms weg ik heb het al met 10 andere oortjes geprobeert en het geluid valt altijd weg. kheb hem al een keer binnen gedan en het probleem was nog niet opgelost
    Hij is een zalige mp3 alleen als dat probleem niet wordt opgelost zal ik er toch een andere moeten kopen. bdlg : 4/10

  9. Deze ZEN micro is erg goed samen met een afstandbidiening welke is aleen te bestellen via internet site adres http://www.mp3man.nl/product/16402 een echte aanrader ze leveren ook in zvarte kleur de remote control. IK heb gewacht 2 dagen op bestelling dus super snel. Wat zou ik zeggen dat speler samen met dat remote is absolut top must be. Dat remote control heeft erge goede bouw kvaliteit hetzelfde materiaal als de speler ZEN MICRO knoppen op remote control zijn intuitief geplaatst beturing is pico bello makkelijk op de fiets te gebruiken dus geen gefuck met slechte knoppen drukken of zo – beter kan dat niet. Dat touch knoppen op de speler is erg moelijk te besturen je moet altijd kijken wat je drukt aleen als je bent op fiets soms gebeurt ook dat ik druk een ander knop per ongeluk.maar de remote control is een oplossing Geluids kvaliteit is super goed maar als je gebruikt duurdere HEADPHONES dan kan dat nog veel beter. De geluid chip in de speler is uitstekend. Ze hebben niet gespaart op hele ontwerp en ook niet in binnenkant pure techniek. De software is heel simpel te gebruken mens moet effe oefenen. Maar stabiliteit van speler en software is super stabiel. Ik raad aan de speler ZENMICRO te upgraden met nieuwe firmware creative sites.

  10. Ik doe het op het moment nog met een mp3spelertje van Time met 128 mb geheugen en zit er nu dus zwaar aan te denken iets beters aan te schaffen. De Zen micro staat zeker hoog op het lijstje van mogelijkheden. Zijn er voor de rest og nadelen of slechte ervaringen met dit spelertje?

  11. Er zit tegenover Nederland niet alleen verschil op de btw voor electro (19 in Nederland, 21 hier), maar er is ook nog de recupbelbijdrage (nog een keer 3 procent verschil). Overigens is het in Duitsland doorgaans nog goedkoper!

  12. Mensen toch, wat is Belgie toch een Kl… land om iets van electro te kopen . Heb de speler in Nederland online gekocht voor 224 euro alles incl. Vergeet dit apenland en gebruik de prijsvergelijksites in nederland zoals Kelkoo om te zien hoe je hier bedot wordt !! Dit geldt trouwens ook voor foto toestellen .

    P.

  13. Maar goedkoper dan de Ipod mini is de Zen ook al niet meer. De Ipod kost nu zelfs minder (291,46 euro bij Exell). Je hebt dan wel geen radio. maar zo te lezen, hoef je het daarvoor niet te doen.
    En – maar dat is persoonlijk – het design van de Ipod vind ik veel mooier dan die van de Zen. Ik heb hem gisteren gekocht en ben er ook weg van.

  14. weer het zoveelste zwakke gecopieerde review. Dit is een prachtige mp3 player..mooi design, krachtige audio-uitgang, goede software en leuke bediening..perfecte mp3 player dus..alleen de radio is hopeloos..rotslechte ontvangst..zelfs de grote offciele zenders zijn soms niet haalbaar. Dus top als mp3 player maar wil je de radio ook..afblijven dan. En meer MOEST dat niet zijn

  15. Ik heb deze speler een aantal weken in bezit. Ik heb er helemaal weg van, ik vind het een ontzettend mooi en goed apparaat. De geluidskwaliteit vind ik super. De speler werkt super met de meegeleverde software die sowieso al heel goed is. een nummertje op je speler zetten of het nu een gedownloade of van een cd is, is een eitje. Ik wil deze speler aanraden aan iedereen die overweegt om er een te kopen.

Reacties zijn gesloten.