Topklasse & audiofiele klasse

0
89

audio-video
We hebben voor deze test geen surroundluidsprekersystemen opgenomen van meer dan 2.500 euro. De reden daarvoor is, dat je voor dat soort bedragen beter zelf een surroundluidsprekersysteem samenstelt op basis van losse kwaliteitsluidsprekers. Is dat echter wel de moeite? Als je regelmatig gaat zitten om écht naar muziek te luisteren, dan wel. Met écht naar muziek luisteren bedoelen we dat je dat geconcentreerd en genietend doet, zonder bij-activiteiten. Als je namelijk een boek of tijdschrift leest of televisie kijkt terwijl je muziek afspeelt, wordt dat automatisch achtergrondmuziek. Het heeft echt geen zin om geld uit te geven aan kwaliteitsluidsprekers om die dan te laten fungeren als een soort van muzikaal behang. ears3.jpg
Ook als je de luidsprekers alleen maar voor dvd-films zou gebruiken, heeft het weinig zin om al te veel geld uit te geven. Hifi-luidsprekers die in staat zijn om muziek superieur weer te geven, zullen uiteraard ook een goed geluid bij video’s laten horen. Het heeft echter alleen maar zin om voor echte kwaliteit te gaan als dat moet dienen voor muziek. We gaan er hier vanuit, dat we surroundmuziek via Super Audio cd of dvd-audio willen weergeven tegen een zo hoog mogelijke kwaliteit en – uiteraard – tegen een zo voordelig mogelijke prijs.

Aanpak
Je begint met te gaan shoppen voor uitstekende stereoluidsprekers. Zeg tegen de verkoper vooral geen woord over surround, want gewoonlijk zal hij je dan meteen meetronen naar surroundsystemen van mindere kwaliteit. Je kiest een stel uitstekende stereoluidsprekers (uiteraard krijg je van de verkoper de kans die bij je thuis te beluisteren) en koopt daar gewoon nog een tweede paar van. Surroundluidsprekers van het dipooltype (stralen aan weerszijden geluid uit) zien we vaak aanbevolen worden, maar die zijn meer geschikt voor films maar niet zo voor muziek en raden we dus af. Daarmee heb je je voor- en achterluidsprekers. Iets om op te letten: basreflexluidsprekers met hun poort (de basreflexluchtopening) achteraan vereisen een ruimte van minstens één meter vanaf de muur. Als je je luidsprekers dus dichter dan dat bij een muur wil plaatsen, kijk je best uit naar luidsprekers met de basreflexopening vooraan. Een centrumluidspreker kun je achterwege laten als je gewoonlijk in uw eentje of met twee naar je surroundsysteem gaat luisteren en je luisterplaats in een min of meer gelijkzijdige driehoek met de voorluidsprekers gesitueerd is. Als dat echter niet het geval is of er vaak ook nog andere mensen aanwezig zijn, heb je wel een centrumluidspreker nodig. Kies er dan een van zo mogelijk hetzelfde merk en dezelfde klasse als de andere vier luidsprekers. Voor de subwoofer kies je het best voor een merk dat gespecialiseerd is in subwoofers voor muziek: die subwoofers pompen niet gewoon maar lucht, maar kunnen echte noten weergeven. Merken zoals het Engelse REL en het Amerikaanse internetmerk SVS zijn dan echte aanraders en trouwens op basis van jarenlange ervaring onze eigen favorieten.

Tip: koop luidsprekers tweedehands
Als je graag een uitstekende weergavekwaliteit wil maar budgettaire beperkingen je verhinderen de gewenste kwaliteit van luidsprekers aan te schaffen, dan raden we je aan uit te kijken naar tweedehandsluidsprekers. Luidsprekers kun je immers met weinig of geen risico tweedehands kopen, wat we helaas niet kunnen zeggen van elektronische apparatuur in het algemeen (zoals versterkers, cd- en dvd-spelers enzovoorts). Een luidspreker bevat nauwelijks elektronica op het scheidingsfilter voor de hoge en lage (of eventueel midden-) tonen na, en een visuele inspectie toont je meteen of er beschadigingen aan de kast of aan de luidsprekerconussen zichtbaar zijn. Je brengt uiteraard een paar van uw eigen cd’s mee met schitterende opnames die je goed kent en laat die afspelen. Elk gebrek in de weergave zal je meteen opvallen.
Tweedehandse luidsprekers hebben zelfs een kwalitatief voordeel tegen gloednieuwe: ze zijn namelijk ingespeeld. Gloednieuwe luidsprekers zijn nog aan alle kanten stijf en dat hoor je: hun geluid zal redelijk hard en kil, wellicht zelfs schril, klinken. Pas na ettelijke honderden uren spelen zullen ze ‘los’ beginnen te komen en zal het geluid beter en beter beginnen te klinken. Een luidspreker die vijf of tien jaar heeft staan spelen en in perfecte staat is, zal spectaculair veel beter klinken dan een gloednieuwe.
Tweedehandse luidsprekers zijn vaak tegen een fractie van de oorspronkelijke aanschafprijs op de kop te tikken. De redenen daarvoor zijn legio: een nieuwe vriendin of vrouw die ze lelijk vindt en ze daarom snel de deur uit moeten, een audiofiel met "upgrade-itis" (iemand die nooit tevreden is met wat hij heeft en constant zit te upgraden naar een nieuwer of beter of ander model) wil zijn "oude rommel" vaak zo snel mogelijk buiten en is dan bereid daar een lagere prijs voor te aanvaarden, noem maar op. Auteur dezes heeft zelf op die manier een stel fantastische elektrostatische luidsprekers met een nieuwwaarde van 7.000 euro per paar tweedehands kunnen aanschaffen voor nog geen tiende van die prijs. Het loont dus zeker de moeite om voor je nieuwe kwaliteitsluidsprekers de tweedehandsmarkten (ook en vooral op internet) af te schuimen.

Adviesprijs
> 2.500 euro
Vorig artikelWharfedale Diamond 9.5 (Middenklasse)
Volgend artikelPodcast 12: Dopplerradio podcast-aggregator en commercialisering podcasting