Goed presterende laptop met antimicrobiële behuizing

Acer Swift 5 SF514-55T-79TD laptop review

0
759

Acer Swift 5 SF514-55T-79TD

Vanaf € 1.199,-
7.5

Diskidee Performance Rating

7.5/10

Pros

  • Light
  • Antimicrobial screen & chassis
  • Good performance

Cons

  • No memory card reader
We testen de Acer Swift 5 SF514-55T-79TD, een lichte, compacte laptop met antimicrobieel aanraakscherm en de nieuwste technologie.

De Acer Swift 5 kan je omschrijven als een ‘mainstream’ 14-inch (35,6-cm) laptop in een 13-inch behuizing.

Het cnc-gefreesd aluminium chassis is licht: deze laptops wegen rond de kilogram en zijn minder dan 1,5 cm dun.

De behuizing is stevig genoeg opdat een dunne rand rond de verschillende soorten verkrijgbare beeldschermen volstaat voor een stevige, niet wiebelende bevestiging ervan (ca. 90% scherm tot behuizing verhouding).

 
Kenmerken

De Acer Swift 5 is verkrijgbaar in verschillende varianten, die via diverse kanalen verkocht worden, zowel online als bij dealers.

Wij testten de Swift 5 SF514-55T-79TD laptop met elfde-generatie quadcore Intel Core i7-1165G7 CPU, geïntegreerde Iris Xe GPU, 16 GB op de hoofdkaart vast gesoldeerd, niet zelf uit te breiden LPDDR4X RAM-geheugen, 1 TB PCI Express M.2 SSD en Intel WiFi-6 & Bluetooth 5.0 verbindingen.

Deze stijlvol ogende, in een donkergroene aluminium behuizing met goudkleurige accenten gehulde laptop heeft een 157 ppi Full HD IPS LED-aanraakscherm met een glanzende Acer CineCrystal beschermlaag, gemaakt van stevig, antimicrobieel Corning Gorilla Glass.

Hoewel glanzend, valt de reflectie van het heldere (340 nit) scherm in de praktijk goed mee.

De polarisatiefilter in de glazen beschermlaag verbetert de kleurweergave, zelfs in die mate dat je misschien zou vermoeden te maken hebben met een oled- in plaats van een ips-scherm.

Het is geen HDR-scherm, maar kan wel video’s met een hoog dynamisch bereik streamen. Zowel Windows 10 als 11 schakelen die voorziening standaard overigens uit, maar dat wijzig je eenvoudig in de instellingen en het verbetert de videoweergave significant.

Het scherm plooit tot maximaal 135 graden naar achteren en kan dus niet helemaal plat liggen, laat staan volledig omgeklapt worden.

Alle poorten bevinden zich links en rechts in de platte behuizing. Het belangrijkste wat ontbreekt is een geheugenkaartlezer. Behalve drie USB-poorten, waarvan één 10 Gbit/s type C met Thunderbolt 4, is er links ook een volwaardige HDMI 2.1-aansluiting.

Ethernet ontbreekt, maar dit valt op te lossen met behulp van een USB-C Ethernetadapter. Bovendien is de dual-band Intel wifi-chip compatibel met WiFi 6 (802.11ax), waarmee je onder ideale omstandigheden ook gigabit-netwerksnelheden haalt.

Acer Swift 5 SF514-55

Acer Swift 5 SF514-55 (© Acer ; licentie: Acer )

 
Toetsenbord

De stroomknop bevindt zich rechts boven in het toetsenbord, veel handiger dan de plaatsing aan de zijkant die gebruikelijker is bij Windows-laptops. Het is de laatste knop in een lange rij functietoetsen die zaken zoals de audio, de vliegtuigstand of de achtergrondverlichting van het toetsenbord regelen. Met een Fn-combinatie gebruik je de gebruikelijke Windows F-toetsen.

Het toetsenbord is van goede kwaliteit, met voldoende grote letter- en cijfertoetsen, maar een eerder kleine enter-toets en onvermijdelijk sommige navigatietoetsen zoals Home en End die met een Fn-combinatie werken.

De goudkleurige bedrukking van de donkergroene toetsen is niet bij alle lichtomstandigheden goed leesbaar, maar de led-verlichting die geactiveerd wordt zodra je een toets aanraakt, lost dit probleem snel op. De toetsenbordverlichting schakel je desgewenst uit met een druk op een functietoets.

Naast het grote multitouch-aanraakvlak is in de ruime polssteun een kleine Windows Hello-compatibele EgisTec-vingerafdruksensor gemonteerd. Ook die functioneert zonder haperen.

Alle informatie over de Swift 5 SF514-55T-79TD laptop vind je op de Acer-website.

 
Software

Ons testexemplaar werd nog geleverd met Windows 10, maar al tijdens de installatie daarvan krijg je de kans om te upgraden naar Windows 11. Wij hebben alle benchmarks onder die nieuwe Windows-versie uitgevoerd.

Opvallend: met Windows 10 is er direct na de ingebruikname nog 908 GB vrije ruimte op de SSD. Met Windows 11 vermindert dit tot 874 GB.

 
Prestaties

Deze Swift 5 houdt het volgens de fabrikant ongeveer tien uur uit met een volle accu, die overigens na slechts dertig minuten opladen al vier uur autonomie geeft.

In de UL Futuremark PCMark 10 batterijtesten noteerden wij een autonomie van ruim elf uur tijdens kantoorwerk en het bekijken van streaming video’s, dus die claim lijkt zeker te kloppen.

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU, GPU en SSD.

 

Acer Swift 5 SF514-55T-79TD (i7-1165G7, 16 GB, 1 TB) Acer Swift 5 SF 514-54T-50WM (i5-1035G1, 8 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 660 519
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 669 542
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 5135 4091
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1075 1685
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 174,42 273,69
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 17250 6400

 

Conclusie
De Acer Swift 5 SF514-55T-79TD is een erg draagbare, stevige, goed presterende laptop voor algemeen gebruik, die ook geschikt is voor taken zoals fotobewerking en voor lichtere vormen van gaming. De prijs is redelijk in verhouding tot de uitrusting.
Foto van Acer
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStille, kleine 2.5G netwerkswitch
Volgend artikelBetaalbare 5G smartphone met Amoled-scherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.