Ultradraagbare convertibele laptop met ‘garaged’ pen

Lenovo Yoga C940 (14") laptop review

0
1228

Lenovo Yoga C940 (14")

€ 1.549,-
6.1

Diskidee Price/Performance Rating

6.1/10

Pros

  • Nice design
  • Light and compact
  • Garaged active pen

Cons

  • No HDMI-port
De Lenovo Yoga C940 (14″) is een ultradraagbare laptop met 360-graden draaiend scherm en een ‘garaged’ stylus die achteraan in een uitsparing verdwijnt zodat je ze altijd bij de hand hebt. Maar presteert deze mooi ogende laptop ook goed?

De Lenovo Yoga C940 (14″) oogt stijlvol, met zijn champagnekleurige aluminium chassis uit één stuk dat vooraan slechts 1,44 cm en achteraan maar 1,57 cm dun is. Er bestaat ook een grijze uitvoering.

 
Kenmerken

Het 14-inch aanraakscherm heeft nauwelijks zichtbare randen, maar wiebelt toch niet als je het bij de zijkanten beetpakt om het tot 360 graden te kantelen.

Het scherm kantelt rond een aluminium scharnier waarin het Dolby Atmos-luidsprekersysteem gemonteerd is. Voordeel van deze ‘soundbar’ is dat ze in alle standen een zo optimaal mogelijk stereo- en virtueel 3D-geluid produceert. Zoals bij alle 360°-laptops kan je de Yoga C940 in vier standen gebruiken: laptop, ’tent’, demonstratiestand en tablet.

De door ons geteste versie met Full HD-scherm, Intel Core i7-1065G7 CPU van de 10de generatie, 16 GB RAM (gesoldeerd), Intel Iris Plus GPU en 512 GB Samsung PCIe NVMe M.2 SSD weegt maar 1,35 kg. Deze laptop is ook verkrijgbaar met een UHD 4K aanraakscherm en met minder of meer RAM en SSD-capaciteit.

Alle poorten (drie USB waarbij twee met Thunderbolt 3 en een gecombineerde 3,5 mm audiopoort) bevinden zich links opzij. Aan de achterkant rechts is er een ‘garage’ (opbergvakje) waarin zich een actieve stylus bevindt, waarvan de accu geladen wordt door de laptop. Op deze manier heb je altijd een gebruiksklare pen bij de hand, die je moeilijker zult verliezen dan een los meegeleverde pen.

Lenovo Yoga C940 (© ; licentie: Lenovo)

De Rapid Charge-accu is in één uur tijd tachtig procent opgeladen bij gebruikt van de meegeleverde redelijke compacte 65 Watt-voeding met USB-C laadpoort.

De webcam heeft een TrueBlock Privacy Shutter. Verder is er ook een Synaptics vingerafdruksensor, gemonteerd in de rechter polssteun onder het verlichte chicklet-toetsenbord met vrij grote toetsen waarop het vlot met tien vingers tikken is.

De navigatietoetsen zoals PgDn/PgUp vergen wel het gebruik van de Fn-toets. Hetzelfde geldt voor het gebruik van de kleine functietoetsen boven het eigenlijke toetsenbord. Die geven verder (zonder de Fn-combinatie) toegang tot snelle instellingen, bijvoorbeeld om de vliegtuigstand te activeren, om de presentatiestand te kiezen of om de privacy shutter in- of uit te schakelen.

Via het Fortemedia Microphone Effects-hulpprogramma regel je de werking van de twee microfoons, bijvoorbeeld om automatisch typegeluiden te onderdrukken tijdens het gebruik van de Windows Cortana-stemassistent.

 
Wi-Fi 6

Een Gigabit Ethernet-poort ontbreekt (al kan je die natuurlijk optioneel toevoegen via USB-C), maar Gbit-snelheden zijn haalbaar via de aanwezige Wi-Fi 6 (802.11ax)-module. Voorwaarde is wel dat beide apparaten bij de overdracht van bestanden verbonden zijn met dezelfde router. En die router dient voorzien te zijn van Wi-Fi 6 met ondersteuning voor 160 MHz-kanalen.

Wi-Fi 6 is achterwaarts compatibel met eerdere 802.11-specificaties. De specificaties zijn voorlopig helaas nog niet definitief. In de praktijk verwachten we weinig problemen, omdat de Lenovo Yoga C940 een Intel AX201-module gebruikt. Het zou al bijzonder fout moeten lopen indien die uiteindelijk niet voldoet aan de definitieve 802.11ax-specificatie.

Alle informatie over de Yoga C940 (14″) vind je op de website van Lenovo.

Lenovo Yoga C940 microfoonconfiguratie

Lenovo Yoga C940 microfoonconfiguratie (© DTL; licentie: CC BY-SA)

 
Prestaties

In de Futuremark PCmark 10 Modern Office Battery Benchmark houdt deze laptop het 791 minuten uit. Volgens Lenovo haalt het FHD-model zelfs tot achttien uur autonomie, maar ruim dertien uur zoals in onze benchmark vinden we toch ook al niet slecht voor een dergelijke krachtige laptop. (Kies je het 4K-scherm dan daalt de door Lenovo zelf opgegeven autonomie tot 10,5 uur, iets om rekening mee te houden…)

De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte CPU en GPU. De SSD-prestaties zijn zeer goed.

Lenovo Yoga C940 (i7-1065G7, 512 GB SSD, 16 GB) HP Elite Dragonfly (i5-8265U, 512 GB SSD, 16 GB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 791 577
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) lukte niet 579
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 4035 2984
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 1582 1110
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 255,66 175,28
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 5668 4186

 

Conclusie
De Lenovo Yoga C940 (14″) is een lichte en compacte convertibele laptop met een mooi design en erg goede prestaties. De prijs, die start aan € 1.309,- voor het model met 8 GB RAM, lijkt ons ook redelijk voor wat je in ruil krijgt.
Foto van Lenovo
Website: Lenovo België
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelMono-speaker met Google Assistent
Volgend artikelVerticaal vouwbare smartphone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.