Betaalbare stille 2.5G ethernet-switch

Zyxel MG-105 5 or 8-Port 2.5GbE Unmanaged Switch review

0
442

Zyxel MG-105 5/8-Port 2.5GbE Unmanaged Switch

Vanaf € 110,-
6.1

Diskidee Rating

6.1/10

Pros

  • Silent
  • Build quality
  • Honors DSCP QoS tags

Cons

  • No port based QoS
  • Unmanaged
We testen de Zyxel MG-105 2.5GbE Unmanaged Switch, verkrijgbaar met vijf of acht multi-gigabitpoorten. Hoe eenvoudig versnel je hiermee je thuisnetwerk?

De Zyxel MG-105 2.5GbE Unmanaged Switch is verkrijgbaar met vijf of acht multi-gigabit netwerkpoorten.

De platte, lichte matgrijze aluminium behuizing wordt passief gekoeld. De behuizing past op een werkblad of kan je tegen een muur monteren. De twee benodigde schroeven zorg je zelf voor, want er wordt geen bevestigingsmateriaal meegeleverd. Rubberen voetjes om onderaan vast te maken, zijn wel meegeleverd.

Deze netwerkswitch verricht zijn schakelwerk in alle stilte.

 
Kenmerken

De MG-105 heeft geen beheerinterface. Er is niets aan te regelen. Het is een eenvoudige manier om je thuisnetwerk te opwaarderen met een hogere snelheid die bijvoorbeeld geschikt is voor 4K-videostreaming of data delen vanaf nas’en met een 2.5GbE-aansluiting.

De hogere netwerksnelheid is haalbaar met bestaande UTP-categorie 5e of hoger bekabeling tot een limiet van honderd meter.

De MG-105 met acht poorten die wij testten, heeft een totale schakelcapaciteit van 40 Gbit/s. (25 Gbit/s voor de vijf poortenvariant.)

Deze switch honoreert 802.1p/DSCP QoS-prioriteringtags indien aanwezig en zal kritiek netwerkverkeer automatisch voorrang verlenen. Als gebruiker heb je daarop echter geen enkele invloed; poortgebaseerde prioritering is trouwens niet aanwezig.

De compacte externe 12V/1,5A-voeding past in elk stopcontact.

Door het gebrek aan bewegende onderdelen, veronderstellen we dat de MG-105 een lange levensduur heeft, maar Zyxel geeft zelf wel geen mtbf-waarde op. In tegenstelling tot andere fabrikanten zoals Netgear en TP-Link geeft het slechts een standaard- en geen levenslangegarantie op zijn switches.

Zyxel MG-108 2.5 GbE desktopswitch

Zyxel MG-108 2.5 GbE desktopswitch (© Zyxel ; licentie: Zyxel )

Alle informatie over de MG-105 5/8-Port 2.5GbE Unmanaged Switch vind je op de Zyxel-website.

 
Praktijk

De switch is onbeheerd, dus het is een kwestie van inpluggen en gebruiken; er is niets aan in te stellen.

Over bestaande Cat 5e-netwerkkabels haalden we effectief 2.5GbE-snelheden met bijvoorbeeld een QNAP TS-473A-8G NAS met twee 2.5G-poorten. Dan merk je direct de voordelen van een hogere netwerksnelheid.

Kopiëren van bestanden gaat over een 2,5-gigabitethernetnetwerk effectief tot wel dubbel zo snel als over een 1GbE-netwerk. Ook multimedia streamt sneller, tot wel eenderde efficiënter.

Conclusie
De Zyxel MG-105 5 or 8-Port 2.5GbE Unmanaged Switch is een eenvoudige, stille en betaalbare manier om je thuisnetwerk te versnellen
Gemiddelde prijs
€ 110,- (vijf poorten); € 204,- (acht poorten)
Foto van ZyXEL
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSnelle Powerline met WiFi 6 en mesh
Volgend artikelSmartphone en actiecamera met duurzame behuizing
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.