Krachtige gebruiksvriendelijke open source firewall

0
174
De Nederlandse fabrikant van netwerkapparatuur Deciso lanceert de open source OPNsense firewall. Deze gratis beveiligingssoftware met open broncode heeft een rijke set functies en een moderne, intuïtieve webinterface.

Deciso wil met OPNsense de beste firewall met open broncode aanbieden. OPNsense heeft een rijke set functie die vergelijkbaar is met die van commerciële firewall-software, maar combineert dit met open, controleerbare en aanpasbare broncode met een eenvoudige BSD licentie.

Het open source project kan door iedereen worden gedownload en gebruikt zonder speciale voorwaarden en zonder licentiekosten. Gebruikers of bedrijven kunnen als ze dat willen een eigen versie maken en die zelfs onder eigen merknaam verspreiden. Ook de functionaliteit uitbreiden, of zelfs een “fork” (=variant) creëren en hiermee verder bouwen op dezelfde codebase, zijn met de “2-clause” BSD licentie mogelijk.

OPNsense RRD-graphs scherm

OPNsense RRD-graphs scherm (© ; licentie: )

OPNsense is een spi (statuful inspection) firewall met geavanceerde functies zoals granulaire controle van de “state” tabel (fijnmazige beveiligingsregels), NAT (network address translation), packet shaping en load balancing om de prestaties te verbeteren, 802.1Q VLAN-ondersteuning, VPN-ondersteuning (naar keuze IPSec, OpenVPN of PPTP), high availability en captive portal, waarbij gebruikers zich verplicht moeten authentiseren of doorverwezen worden naar een veilige connectie.

De moderne en gebruiksvriendelijke, Twitter Bootstrap-achtige gebruikersinterface werkt snel, is schaalbaar en blijft altijd goed leesbaar.

OPNsense draait op een Intel of AMD gebaseerd systeem met 1GHz dual core cpu, 1 GB geheugen, 40GB SSD, videokaart of seriële console. Dit zijn de minimale systeemvereisten. Om alle functies te kunnen gebruiken is een 1,5 GHz multicore processor nodig met 4GB geheugen, 120GB SSD, videokaart of seriële console.

De installatie gebeurt door middel van een zelf te branden “img” op usb-stick of op een cd. Daarmee kan men een “live cd” versie opstarten die men vervolgens op eigen hardware kan installeren. De OPNsense-website bevat duidelijke Engelstalige installatie instructies. Standaard worden Intel em netwerkkaart-drivers gebruikt. Tijdens de installatie kun je dit desgewenst wijzigen.

Deciso werd opgericht in 2000 en ontwikkelt en produceert complete producten voor integrators, oems en resellers. Het verdient geld met OPNsense door het aanbieden van gebruiksklare oplossingen, commerciële ondersteuning en oem (original equipment manufacturer)-diensten.

Vorig artikelWi-Fi speaker luistert naar gesproken bevelen
Volgend artikel360 graden rondom een krachtige bas
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.