Geavanceerd gezondheids- en sport-horloge

Fitbit Sense smartwatch review

0
962

Fitbit Sense smartwatch

€ 265,-
7.1

Diskidee Performance Rating

7.3/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.9/10

Pros

  • Extensive fitness-, health- and sport functionality
  • Comfortable to wear
  • Long battery life

Cons

  • Some functions require Fitbit Premium subscription
  • Slow GPS sync
We testen de Fitbit Sense, een gezondheids- en sporttracker met kenmerken van een smartwatch. Je kan er zelfs een ECG mee nemen. Hoe goed functioneert dat allemaal?

Fitbit is voortaan een onderdeel van Google, maar voorlopig draaien de trackers en smartwatches van deze producent van slimme horloges en hartslagmeters nog op een bedrijfseigen besturingssysteem, in plaats van Google Wear OS.

Dat is geen slechte zaak als je de gemiddelde accuduur van de Sense, Fitbit’s meest geavanceerde smartwatch, vergelijkt met die van een typisch Wear OS-horloge. Dat dien je in de praktijk dagelijks opnieuw te laden, terwijl de Sense het tot zes dagen op één lading uithoudt (of een volledige dag bij continue gps-tracking).

Zelfs bij intensief gebruik van alle functies raakte de accu van ons test sample na drie dagen maar half leeg, zodat die claim van zes dagen autonomie effectief lijkt te kloppen.

 
Kenmerken

De vierkante Sense heeft een 1,58 inch (4 cm) Amoled-aanraakscherm met een scherpte van 301 ppi dat lichtjes gebogen tot tegen de rand van de aluminium behuizing loopt. Er zit een glazen beschermlaag op, maar details over de hardheid vonden we niet terug.

Het horloge weegt maar 47 g met (verwisselbaar) polsbandje en draagt zeer comfortabel. Na een tijdje merk je niet meer dat je het om hebt. Fitbit levert trouwens twee kunstrubberen bandjes mee, een kleine maat (140-180 mm polsomtrek) en een grotere (180 tot 220 mm polsomtrek).

Optioneel zijn polsbandjes in andere kleuren en materialen, waarbij ook leder, verkrijgbaar. De snelsluiting is wel bedrijfseigen, je kan dus geen gewone horlogebandjes monteren.

Het bedrijfseigen Fitbit OS werkt gezien de lange accuduur blijkbaar efficiënt samen met de eveneens bedrijfseigen Fitbit system-on-chip (gebaseerd op een Toshiba-chipset).

De kleine 266 mAh-accu laad je magnetisch op met behulp van het meegeleverde laadplaatje (met vaste usb-a kabel). Vijftig minuten volstaat om het horloge volledig op te laden. Twaalf minuten laden geeft je een dag autonomie.

Het OS draait in relatief weinig ram (minder dan een halve gigabyte). Ook de flash-opslagruimte is beperkt tot 4 GB, waarvan een tweetal gigabyte vrij zijn voor eigen data, zoals muziekbestanden.

Hopelijk slaagt Google er op termijn in om de goede eigenschappen van de Fitbit-omgeving te integreren in Wear OS, dat een niet al te beste reputatie heeft op het vlak van energiezuinigheid.

Verbindingen verlopen via Bluetooth en Wireless-N. NFC (voor draadloze betalingen) en GPS (voor het tracken op digitale kaart van sportoefeningen) zijn eveneens aanwezig.

De gebruikte GPS-chip van MediaTek ondersteunt evenwel niet de Europese Galileo-satellieten en heeft merkbaar meer tijd nodig om een locatie te synchroniseren dan andere recent geteste smartwatches van Huawei, OnePlus, Oppo en Samsung. Het duurde soms wel een minuut of langer voor het horloge een startlocatie vond bij het begin van bijvoorbeeld een geregistreerde wandeling.

In de praktijk is dat geen al te onoverkomelijk probleem, want de tracking op zich is wel goed. Achteraf kan je de afgelegde route op kaart inlezen en delen met anderen via de Fitbit-app.

Alle informatie over de Sense vind je op de website van Fitbit.

Fitbit Sense

Fitbit Sense (© Google; licentie: Google)

 
Specificaties
Fitbit Sense (FB512)
Kleur Wit met Goud, Zwart, Grijs met zilver
Material Aluminiumhuizing met lederen, stoffen of kunstrubberen polsband (snel verwisselbaar, twee maten —  klein en groot — meegeleverd)
Afmetingen & Gewicht 40,48 x 40,48 x 12,35, 47g

*met kunstrubberen horlogeband 

Scherm 1,58” (40 mm) 454 x 454 AMOLED, aanraakscherm
Batterij 266 mAh Li-ion, 6 dagen maximale levensduur (24 uur met constante gps tracking)

Magnetisch laden

AP Fitbit / Toshiba FBT18SW ARM + MediaTek MT3333 GPS Soc + USI BT/WiFI module + NXP NFC module
OS Fitbit OS 5.1
Geheugen 4GB ROM, 300MB RAM
Connectiviteit Bluetooth v5.1, BLE GPS/Glonass; WiFi 2,4 GHz; NFC
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, EDA & ECG sensor, Omgevingslicht sensor, Luchtdruksensor, Temperatuursensor
Waterdichtheid 5ATM (50 m)
Compatibiliteit Android: Android 7.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig / iOS: iOS 9.0 en hoger

 

 
Apps

De Sense is wel degelijk een smart watch, waarvan je de functionaliteit kan uitbreiden met extra apps.

Heel uitgebreid is het Fitbit-aanbod inzake apps echter niet. Het aanbod is vergelijkbaar met dat van de Huawei-smartwatches, maar minder uitgebreid dan bij Wear OS-apparaten.

Interessante extra’s zoals Deezer- en Spotify-apps zijn er wel, weliswaar in een ‘command and control’-uitvoering, dus zonder streaming op het horloge zelf.

Dat laatste heeft ook geen zin, aangezien er geen eSIM-versie is van de Sense. Verbindingen verlopen steeds via de smartphone, in principe via Bluetooth, maar het kan ook via Wireless-N, al belast dat de accu natuurlijk méér.

De standaardfunctionaliteit is sowieso redelijk uitgebreid, vooral dan in zake gezondheids- en sportfuncties, toch de ‘core business’ van Fitbit. Behalve hartbewaking, meting van de zuurstofopname en huidtemperatuurmeting kan de Sense ook je stress meten (via een EDA ofwel electrodermal activity-scan) en een ECG nemen.

Fitbit Sense app

Via de Fitbit Sense app controleer je de metingen, download je pdf-rapporten en voeg je apps en wijzerplaten toe aan de Sense. (© DTL BV; licentie: DTL BV)

 
EDA & ECG

Deze twee metingen gebruiken sensoren die in de metalen rand van het horloge verwerkt zijn. Voor een EDA-scan leg je je volledige hand twee minuten lang op het scherm, waarbij je ook de aluminium rand raakt (een trilbeweging waarschuwt je wanneer de twee minuten voorbij zijn). Deze meting is vooral van belang bij het vaststellen van je stressniveau.

Voor een ECG houd je dertig seconden lang de hoeken van het horloge vast tussen duim en wijsvinger.

Beide metingen vergen dat je stilzit en niet beweegt. De ECG-grafiek kan je in een pdf downloaden, die je eventueel aan je hartspecialist kan bezorgen. Het is uiteraard geen vervanging voor een grondig onderzoek door een specialist, zoals Fitbit ook zelf waarschuwt, maar het kan wel hartritmestoornissen detecteren die dan een verder onderzoek vergen.

De hartrimtesensor wordt ook gebruikt voor de gewone hartmetingen tijdens sportsessies, waarbij het horloge je ook waarschuwt wanneer je hartritme over of onder zelf ingestelde grenzen gaat. Als je het horloge enkele nachten draagt, zal het ook de hartslag in ruststand vaststellen, op basis waarvan je dan zelf de veilige minima en maxima in de app kan noteren.

Sinds dit jaar is na een firmware-update ook de Google Assistent op het horloge beschikbaar (via een lange druk op de enige bedieningsknop op de linkerzijkant van de aluminium horlogerand).

 
Fitbit Premium

Voor sommige functies is een abonnement vereist op de Fitbit Premium-dienst, die 8,99 euro per maand kost. In de aankoopprijs is een gratis probeerperiode van zes maanden op de Fitbit Premium-dienst inbegrepen.

Zonder Premium werken alle functies van het horloge, maar zijn sommige gezondheids- en fitnessrapporten minder uitgebreid.

Premium-abonnees worden verder ondersteund met dagelijke tips, relaxatiehulpmiddelen, uitdagingen en oefeningen die voorheen apart beschikbaar waren in de Fibit Coach-app.

De Sense watch is perfect bruikbaar zonder het dure Premium-abonnement, maar voor intensieve sporters en/of gezondheidsfanaten zijn de extra’s in de Premium-app mogelijk wel interessant.

Conclusie
De Fitbit Sense draagt comfortabel, is vooral sterk in gezondheids- en sportfuncties en blinkt uit inzake batterijlevensduur. Voor sommige geavanceerde rapporten is wel een abonnement vereist op Fitbit Premium. Zonder dit abonnement werken gelukkig alle functies, alleen sommige met minder informatie (bv. basis slaaprapport tegenover uitgebreid rapport met gegevens over REM-slaap, hartslagritme, zuurstofopname).
Foto van Google
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare energiezuinige 2.5G/10G-netwerkswitch
Volgend artikelNieuwe bridge voor betaalbare slimme verlichting
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.