Betaalbare energiezuinige 2.5G/10G-netwerkswitch

QNAP QSW-2104-2S switch review

0
384

QNAP QSW-2104-2S

€ 153,-
6.1

Diskidee Performance Rating

6.1/10

Pros

  • Quiet
  • Easy to use
  • 2.5G/10G support

Cons

  • Unmanaged
  • No power over ethernet
We testen de QNAP QSW-2104-2S, een kleine, onbeheerde netwerkswitch voor thuisgebruik met 2.5G- en 10G-ethernet over bestaande Cat 5e-kabels.

De QNAP QSW-2104-2S multigigabit desktop-switch is een plug-and-play manier om snellere ethernetverbindingen aan je thuisnetwerk toe te voegen.

 
Kenmerken

De QNAP QSW-2104-2S heeft vier 2.5 gigabit-ethernet- en twee 10 gigabit-ethernetpoorten (SFP+ type).

Deze compacte multigigabitswitch heeft een totale schakelcapaciteit of ‘backplane’ bandbreedte van 60 Gbit/s, ‘line rate’ (non-blocking doorvoer) van 30 Gbit/s en ‘switching forwarding rate’ van 49 Mpps (megapakketten per seconde). De MAC-adresdatabase is 16K groot en jumbo frames tot 9KB worden ondersteund.

De compacte behuizing is volledig van zwart staal vervaardigd en wordt passief, dus zonder ventilator, gekoeld. Je kan deze kleine onbeheerde switch dus overal gemakkelijk neerztten. De voeding is extern, maar de meegeleverde voeding is klein en compact en past in elk stopcontact.

De twee 10GBE SFP+-poorten ondersteunen 10G- en 1G-, terwijl de vier 2.5 GbE RJ45-poorten 2.5G-, 1G- en 100M-ethernetsnelheden aankunnen.

2.5-gigabitsnelheden zijn haalbaar met bestaande Cat 5e-ethernetkabels. Voor 10G heb je minstens Cat 6e nodig.

Deze switch regelt alles zelf (‘auto-negotation’ of automatisch onderhandelen voor een optimale snelheid van de verbinding), detecteert lussen en blokkeert ze indien nodig en vermindert het stroomgebruik zoveel mogelijk door de ondersteuningen van IEEE 802.3az energie-efficiëntethernet (EEE).

Alle informatie over de QSW-2104-2S vind je op de website van QNAP.

QNAP QSW-2104-2S switch

QNAP QSW-2104-2S switch (© QNAP; licentie: QNAP)

 
Praktijk

De switch is onbeheerd, dus het is een kwestie van inpluggen en wegwezen; er is niets aan in te stellen.

Over bestaande Cat 5e-netwerkkabels haalden we effectief 2.5G-snelheden met bijvoorbeeld een QNAP TS-473A-8G NAS met twee 2.5G-poorten. Dan merk je direct de voordelen van een hogere netwerksnelheid. Kopiëren van bestanden gaat bijvoorbeeld over een 2,5 gigabitnetwerk effectief tot wel dubbel zo snel als over een 1 gigabitnetwerk. Ook multimedia streamt sneller, tot wel eenderde efficiënter.

Conclusie
De QNAP QSW-2104-2S switch is een betaalbare, gebruiksvriendelijke en stille manier om een hogere snelheid toe te voegen aan je thuis- of soho-netwerk. Dat is vooral interessant voor data-intensieve apparaten, zoals NAS’en, streamers en hoger dan gigabit-internetverbindingen.
Foto van QNAP
Website: QNAP
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelSlim polshorloge met gezondheidsbewaking
Volgend artikelGeavanceerd gezondheids- en sport-horloge
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.