Alles-in-één oplossing voor videoconferenties

Poly Studio P15 persoonlijke videobalk review

0
217

Poly Studio P15

€ 524,-
7

Diskidee Performance Rating

8.9/10

Diskidee Price/Performance Rating

5.0/10

Pros

  • Excellent video quality
  • Excellent audio quality
  • Auto pan/tilt/zoom

Cons

  • Relatively big
  • Expensive
We testen de Poly Studio P15, een relatief compacte persoonlijke videobalk met hoge-resolutiecamera, microfoons en krachtige luidspreker die video en geluid automatisch kan zoomen en kaderen. Verbetert de P15 echt de kwaliteit van videoconferenties? Wij zochten het uit.

De Poly Studio P15 Personal Video Bar, een alles-in-een digitale conferentie-oplossing voor persoonlijk gebruik, is gecertificeerd voor GoTo, StarLeaf, Zoom en Microsoft Teams.

 
Kenmerken

De videobalk is 425 mm breed, 70 mm hoog en 78 mm diep met gemonteerde monitorklem waarmee je hem bovenop een monitor plaatst, al kan je hem ook gewoon neerzetten. In plaats van de monitorklem kan je de balk ook op een klassieke tripod monteren.

De cameralens in het midden steekt een dikke centimeter uit de balk en heeft een ingebouwde mechanische privacysluiter die je opent en sluit door eraan te draaien.

De camera ondersteunt Ultra HD (2160p)-, Full HD (1080p) en HD (720p)-resoluties.

Alle andere elektronica gaat schuil achter een antracietkleurig doek. Drie beamforming-microfoons en een krachtige speaker (80 dBA maximale geluidssterkte op één meter afstand) zorgen voor de audio.

Verbinden gebeurt met behulp van een USB-C 3.0-connectie aan de onderkant. Een USB-C naar USB-C-kabel is meegeleverd.

De Studio P15 is compatibel met USB 2.0, maar voor de benodigde USB-C naar USB-A kabel moet je zelf zorgen. Bovendien beperkt dit de maximaal ondersteunde resolutie tot Full HD 1080p.

Onderaan zijn er twee extra USB-A poorten, zodat je de P15 ook als USB-hub kan gebruiken.

Stroom betrekt de Studio P15 van een 12V/3A externe voeding, een klassieke zwarte blok met de omvang van een typische laptopvoeding.

Minimum systeemvereisten zijn Windows 8.1 of 10 of Mac OS 10.10 en later.

Poly Studio P15 Personal Video Bar

Poly Studio P15 Personal Video Bar (© Poly; licentie: Poly)

 
Praktijk

De monitorklem is groot en sterk genoeg om de videobalk op de meeste monitoren te monteren, maar bij monitoren met zeer dunne en smalle randen kan het mogelijk noodzakelijk zijn hem gewoon neer te zetten.

De beeldkwaliteit is uitstekend, ook als je maar een USB 2.0 aansluiting gebruikt. Een en ander hangt uiteraard ook af van de snelheid van de internetverbinding en de kwaliteit en technische mogelijkheden van de gebruikte videoconferentiedienst.

De Poly Studio P5 verbeterde de videokwaliteit bij alle laptops en desktop-pc’s met ingebouwde camera die we uitprobeerden, soms op dramatische wijze.

Deze camera werkte probleemloos onder Microsoft Teams en Zoom, maar functioneerde ook goed met alle door ons geprobeerde Windows-programma’s die een webcam ondersteunen.

Standaard ondersteunt de Studio P15 snufjes zoals automatisch kadreren van de spreker, automatisch elektronisch zoomen (tot viermaal), draaien en kantelen naar de spreker, verbeteren van de beeldkwaliteit in duistere omstandigheden, het beperken van achtergrondgeluiden en echo’s en het inzoomen van het geluid op de spreker.

 
Software

Wil je dit zelf regelen dan kan dit met behulp van de Poly Lens cloudsoftware (voor bedrijven) of de persoonlijke Lens-software voor Windows en Mac OS. Maar recht uit de verpakking werken die automatismen eigenlijk al zeer goed, dus Lens heb je alleen maar nodig in specifieke omstandigheden.

Met de Lens-software kan je ook de firmware vernieuwen en de video- en audinstellingen bijregelen en de videobalk testen.

Met Poly Lens software regel je de instellingen en test je de videobalk.

Met Poly Lens software regel je de instellingen en test je de videobalk. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Conclusie
De Poly Studio P15 is een krachtige videobalk die geschikt is voor zowel individueel gebruik als gebruik in een kleine conferentiezaal. De video- en audiokwaliteit is uitstekend. De automatische zoom/pan/tilt-functie functionert behoorlijk goed, zonder al te grote vertragingen wanneer de spreker van positie wisselt. De camera kon ons tijdens de test zelfs goed volgen wanneer we rechtstonden en rondliepen (dit tot op enkele meters afstand en binnen de kijkhoek van negentig graden). De balk is wel behoorlijk groot en past dus het best op grotere monitoren, al kan je het apparaat ook gewoon op een werkvlak neerzetten. Goedkoop is deze videobalk evenmin, maar als je vaak in een videoconferentie vertoeft kan het zijn geld waard zijn.
Gemiddelde prijs
524 euro
Foto van Poly
Website: Poly
Categorieën: Hardware en software, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStoere draadloze luidspreker
Volgend artikelBetaalbare smartphone presteert uitstekend
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.