Elegant slim horloge met lange acculevensduur

OnePlus Watch review

0
1375

OnePlus Watch

€ 159,-
7.8

Diskidee Performance Rating

7.2/10

Diskidee Price/Performance Rating

8.3/10

Pros

  • Extensive fitness-, health- and sport functionality
  • Long battery life
  • Light and flat design

Cons

  • No apps
  • Some limits if not using an One Plus smartphone
  • No iOS support
We testen de OnePlus Watch, een betaalbaar slank slim horloge met een batterijlevensduur tot twee weken, afhankelijk van het gebruik.

De One Plus Watch is in vele opzichten vergelijkbaar met de onlangs geteste Huawei Watch GT 2 Pro.

Het slim horloge biedt vrijwel dezelfde mogelijkheden, draait ook op een bedrijfseigen RTOS-besturingssysteem, heeft een vergelijkbaar 1,39-inch (3,53 cm) Amoled aanraakscherm met een scherpte van 326 ppi, en oogt als een klassiek polshorloge, compleet met altijd zichtbare wijzerplaat, al halveert de gemiddelde accuduur van twee weken naar één week als je die functie inschakelt.

De horlogekast is gemaakt van 316L roestvrij staal (in plaats van titanium) en de onderkant bestaat uit zwarte kunststof in plaats van saffierglas.

Alleen de duurdere ‘Cobalt’-edition, die momenteel trouwens nog niet beschikbaar is, heeft een bovenkant van gehard, krasbestendig saffierglas (een 9 op de hardheidsschaal van Mohs). Welk type beschermglas de ‘Classic’-edition heeft, daarover zwijgt OnePlus zedig, al bleef het scherm tijdens de redelijk intensieve testperiode van ongeveer een maand wel volledig krasvrij.

Het ronde laadplaatje van de OnePlus Watch, met vast bevestigde usb-a laadkabel (voor een lader zorg je zelf), laadt het polshorloge op door middel van twee Pogo-pinnen en niet draadloos zoals bij de Huawei-klok.

 
Slim horloge versus slim sporthorloge

Net zoals de Huawei-horloge en in tegenstelling tot de eerder geteste Samsung Galaxy Watch3 is de One Plus Watch eerder een slim sporthorloge dan een echte ‘smartwatch’.

Het door OnePlus Technologies zelf ontwikkelde RTOS-besturingssysteem ondersteunt bijvoorbeeld momenteel geen extra apps.

Functioneel lijkt het OS van de OnePlus Watch trouwens verdacht veel op het Huawei LiteOS RTOS-besturingssysteem van de Watch GT 2 Pro, zelfs tot op details in de vormgeving en de menustructuur toe.

Dat hoeft geen toeval te zijn, want de broncode van LiteOS is vrij beschikbaar (‘open source’); het is dus best mogelijk dat OnePlus Technologies dit als basis gebruikte voor de software van zijn eigen slim horloge.

De OnePlus Watch is dus net zoals de Huawei Watch GT 2 Pro in tegenstelling tot de Samsung Galaxy Watch3 eerder een slim sport-, fitness- en gezondheidshorloge met een beperkt aantal bijkomende slimme functies en met vrij lange batterijlevensduur tot wel twee weken, afhankelijk van het gebruik.

 
Kenmerken

De OnePlus Watch is platter en lichter dan de Huawei Watch GT 2 Pro en draagt daardoor iets comfortabeler rond de pols. Het is 10,9 mm dik en weegt 45 g zonder polsbandje, 67 g met het standaard gemonteerde zwarte fluoroelastomer (pseudo rubber) bandje.

Het standaardbandje kan vervangen worden door elk ander 22 mm horlogebandje; het heeft trouwens schuifhaakjes waarmee je het snel losmaakt en vervangt.

Het polsbandje heeft geen klassieke gespsluiting, maar de manier van bevestigen werkt snel en probleemloos. Je kan het bandje gemakkelijk met één hand los- en vastmaken en de comfortabele sluiting blijft ook bij intensief sporten goed vastzitten.

Alle informatie over de One Plus Watch vind je op de website van OnePlus Technologies.

OnePlus Watch Black

OnePlus Watch Black (© OnePlus ; licentie: OnePlus )

 
Specificaties
OnePlus Watch Black (W301GB)
Kleur Zwart, zilver of messing (bij Cobalt-editie)
Material 316L roestvrij staalbehuizing met kunstrubberen polsband (snel verwisselbaar)
Afmetingen & Gewicht 46,4 x 46,47 x 10,9 mm, 45g (76 g met klassiek bandje)

*zonder horlogeband (maat: 22 mm)

Scherm 1,39” (35,3mm)

454 x 454 AMOLED, aanraakscherm met saffierglas (onderkant: kunststof)

Batterij 402 mAh Li-ion, 14 dagen maximale levensduur

2 Pogo pin laadplaatje met USB type A aansluiting

AP ST32 (display en UI) + Apollo 3 (low power sensor support) + Cypress (Bluetooth functies voor muziek en telefonie) ’three-chip combination solution’
OS OnePlus Technologies bedrijfseigen
Geheugen 4GB ROM, 1GB RAM
Connectiviteit Bluetooth v5.0, BLE / BR / WDR GPS/Glonass
Sensoren Versnellingsmeter sensor, Gyroscoop sensor, Geomagnetische sensor, Optische hartslagsensor, Omgevingslicht sensor, Luchtdruksensor, Capacitieve sensor
Duurzaamheid IP68, 5ATM
Compatibiliteit Android: Android 6.0 en hoger / iOS: niet ondersteund
 
Praktijk

Je bedient alle functies met behulp van het aanraakgevoelige scherm (vegen om functies te kiezen en drukken om ze te activeren) en de twee bedieningsknoppen aan de zijkant, waarvan je de onderste zelf een functie kan toewijzen (standaard activeert die een training).

Zolang er een Bluetooth-verbinding is met je smartphone, kan je telefoongesprekken voeren via het horloge, ofwel met de ingebouwde microfoon en luidspreker, ofwel met een verbonden draadloze koptelefoon.

Dit werkt behoorlijk goed, zelfs met de ingebouwde luidspreker en microfoon. De gesprekskwaliteit is ongeveer, maar niet helemaal vergelijkbaar met die van de Huawei Watch GT 2 Pro, die een vergelijkbare functie heeft. Het luidsprekertje van de One Plus Watch klinkt volgens onze subjectieve indruk iets minder duidelijk dan dat van Huawei.

De One Plus Watch heeft minder wijzerplaten dan het klokje van Huawei; er is ook minder keuze uit klassiek ogende wijzerplaten. Maar dit kan natuurlijk nog wijzigen naarmate de software vernieuwd wordt.

OnePlus Watch watch faces

OnePlus Watch watch faces (© OnePlus Technologies; licentie: OnePlus Technologies)

Er zijn vier ‘always-on’ wijzerplaten die je permanent zichtbaar kan maken, maar dit halveert ongeveer de accutijd.

De gezondheidsfuncties zijn identiek aan die van de Huawei Watch: al dan niet permanente hartmeting, meting zuurstofopname bloed, stressmeting en meting van de slaapkwaliteit (REM, lichte slaap, diepe slaap, continuïteit daarvan, periodes dat je wakker bent, ademhaling, stressniveau).

Historische gegevens raadpleeg je via de One Health app, maar kan je momenteel niet synchroniseren met andere apps.

De fitness- en sportfuncties zijn iets minder uitgebreid. Met de door ons geteste softwareversie heb je de keuze tussen veertien soorten trainingen, van hardlopen, wandelen, badmintonnen, zwemmen, fietsen, tot klimmen en nog andere.

Golf en ski zijn er in tegenstelling tot bij Huawei niet bij (maar werden recent toegevoegd, zie bij ‘firmware-updates’).

Zelfdetectie van trainingen lukte bij ons alleen bij het wandelen en dan nog niet consistent.

OnePlus Watch slaapsamenvatting

De OnePlus Watch slaapmeting is vrijwel identiek aan die van de Huawei Watch (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

Een gps-chip houdt de route bij tijdens wandelen, fietsen etc. en je kan die dan achteraf bekijken in de One Health app, maar momenteel is het niet mogelijk om de route in tegenstelling tot bij de Huawei-horloge te bekijken in een kaart-app zoals Google Maps. En als je dit deelt, dan wordt een statische afbeelding gedeeld, waarop de route in het klein te zien is, maar waarbij je ook geen gedetailleerde routegegevens kan openen. Ook deze functionaliteit lijkt dus nog niet volledig op punt te staan; hopelijk wordt dit verbeterd in een toekomstige firmware-update.

Je kan de muziekstreamer op je smartphone via het horloge bedienen, of muzietracks tussen je smartphone en het horloge synchroniseren, zodat je ook muziek kan beluisteren (eventueel via draadloze oortjes) zonder je smartphone bij te hebben (maximaal 2 GB opslag).

Het horloge geeft probleemloos notificaties weer van smartphone-apps, die je selecteert met behulp van de One Health-app. Via het horloge antwoorden op bijvoorbeeld een WhatsApp- of Messenger-bericht is niet mogelijk. Bovendien geeft het horloge geen foto’s weer in dergelijke berichten, noch kan het een audiobericht afspelen. Dat zijn zaken die de slimme horloges van Apple en Samsung wel kunnen.

De schermhelderheid regelt zichzelf automatisch via een sensor, tenzij je dit uitschakelt. Bij fel zonlicht is het scherm zelfs op de helderste instelling slecht zichtbaar (maar de Huawei-horloge doet het dan niet zo heel veel beter) en zijn de ‘always-on’ wijzerplaten zelfs helemaal onzichtbaar (zoals ook het geval is bij het Huawei-horloge).

 
Firmware-updates

Een firmware-update van begin juni (W391GB_B_52_0522) voegt meer trainingen toe, voor een totaal van 110 als je alle variaties meetelt. Ook golf en skiën zijn nu van de partij.

Die update voegt ook extra wijzerplaten toe, waaronder een fotowijzerplaat vergelijkbaar met die van de Huawei Watch, die tot tien eigen foto’s op het display toont in een diaweergave waarbij je de getoonde foto selecteert door op het scherm te drukken.

Nieuw is verder de ‘AI-outfit’ wijzerplaat: neem een foto van je kledij en OnePlus genereert een gepersonaliseerde wijzerplaat op basis van die foto.

De nieuwe sportfuncties hebben we niet meer uitgebreid kunnen testen. Maar het is in elk geval een goed idee om zeker de recentste firmware-update te installeren via de One Health app, een eenvoudige procedure die een vijftiental minuten duurt.

Met de B65 firmware-update die vanaf september 2021 wordt uitgerold, ondersteunt de OnePlus Watch ook Spotify-playlistsynchronisatie en synchronisatie van Google Maps-routeinstructies van je smartphone op het horlogescherm. Om dit te kunnen gebruiken, dien je ook de OnePlus Health App te updaten naar de nieuwste versie.

Conclusie
De comfortabel dragende One Plus Watch lijkt functioneel sterk op de Huawei Watch GT2 Pro, maar sommige voor de hand liggende functies, zoals het delen van sportgegevens of afgelegde routes, zijn niet mogelijk. Of dit nog op de planning staat bij een toekomstige firmware-update is onduidelijk. Het sterkste punt van dit slim horloge is behalve zijn relatief lage prijs de lange batterijlevensduur.
Vorig artikelOveral veilig van muziek genieten
Volgend artikelBluetooth headset met Microsoft Teams knop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.