Stijlvol polshorloge met slimme functies

Samsung Galaxy Watch3 review

0
1284

Samsung Galaxy Watch3

€ 349,-
7.8

Diskidee Rating

7.8/10

Pros

  • Lots of smart functions
  • Looks like a normal watch
  • Accepts standard watch straps

Cons

  • Not all apps and watch faces are free
  • Expensive
We testen de Samsung Galaxy Watch3 BT 45mm, een stijlvol polshorloge met allerlei slimme functies. Hetzelfde horloge is er ook in een kleinere 41mm variant.

Het door ons geteste grote model van de Samsung Galaxy Watch3 BT heeft het typenummer R840 (45 mm) en is op de grootte na technisch identiek aan het kleinere model met typenummer R850 (41 mm).

Beide ‘smart watches’ zijn spatwaterdicht, kunnen tegen een stootje en hebben een roterende rand of ‘bezel’ waarmee je bepaalde functies bedient. Bij het grotere model heeft die bezel een gekartelde rand voor een betere grip, terwijl de rand bij het kleinere model glad is.

Beide modellen zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Mystic Black, Mystic Silver en Mystic Bronze en komen standaard met een lederen band. De banden zijn verwisselbaar met standaard horlogebanden.

Sinds september is er een nieuw model in een nog lichtere, volledig zwarte Titanium-uitvoering bijgekomen, met een zwartmetalen band. Ook die duurdere Galaxy Watch3 Titanium is verder identiek aan de in augustus gelanceerde modellen.

 
Kenmerken

Het met Corning Gorilla Glass DX beschermde heldere en kleurrijke Super Amoled aanraakscherm met een diagonaal van 1,4 inch of 3,65 cm (1,2 inch bij het kleinere model) en een pixeldichtheid van 364 ppi kan gelijk welke wijzerplaat tonen.

De keuze in de bijbehorende app-winkel is zeer uitgebreid. Maar niet alle wijzerplaten zijn gratis, al zijn ook de wijzerplaten waarvoor je betaalt niet al te duur (hooguit enkele euro’s). Je kunt er op die manier zowat elk type horloge mee naäpen.

Sommige wijzerplaten tonen méér dan alleen tijd en datum zoals bij een gewoon polshorloge. Programmeurs kunnen er tot veertig verschillende functies op weergeven. Natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd, dat zou het onoverzichtelijk maken. Maar alle slimme functies van het polshorloge kan men op de een of andere manier ook in één oogopslag bekijken in de wijzerplaten, die je trouwens heel snel kan wisselen.

Om de accu te sparen, licht het scherm standaard alleen op wanneer je op één van de twee knoppen aan de zijkant drukt. Daarnaast kun je instellen dat het scherm oplicht bij een polsbeweging en/of wanneer je aan de ring rond het scherm draait. Leg je je hand volledig op de virtuele wijzerplaat dan gaat de achtergrondverlichting weer uit (ook dit is instelbaar). Verder kan je speciale theater- en nachtstanden inschakelen om te vermijden dat het scherm ongewenst automatisch oplicht.

Daarnaast kan je de wijzerplaat ook permanent tonen, maar dat belast de accu extra. Bij normaal gebruik gaat die een tweetal dagen mee op een volledige lading; als je de wijzerplaat constant laat branden dan is dit heel wat minder lang.

De onderkant van de Galaxy Watch3 heeft rode led- en infraroodsensoren die gebruikt worden om allerlei gezondheidsfuncties te meten, bijvoorbeeld de hartslag, het stressniveau of de zuurstofsaturatie. Die gegevens kan je synchroniseren met de Samsung Health-app op je smartphone (daarvoor is overigens wel een verplichte gratis Samsung account nodig).

Samsung Galaxy Watch3 45mm Mystic Black

Samsung Galaxy Watch3 45mm Mystic Black (© Samsung; licentie: Samsung)

Allerlei sensoren, waaronder ook een gps, kan men gebruiken om statistieken te verzamelen tijdens het wandelen, sporten, fitnessen en slapen. Je kan kiezen uit meer dan 120 verschillende work-outs; het horloge probeert ook automatisch te detecteren wanneer je bijvoorbeeld fietst of wandelt en houdt dan statistieken bij die gedeeld kunnen worden met de Health-app.

Met de apart verkrijgbare Samsung Ridge Sport Band (€ 40,-), gemaakt van zeer flexibel en zacht gefluoreerd siliconenmateriaal, sluit het horloge nog nauwer aan op je pols dan met de standaard lederen band, zodat het je prestaties nog nauwkeuriger bijhoudt.

De slaapdetectie werd ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse National Sleep Foundation en registreert automatisch de totale slaaptijd, de lichte slaaptijd, de wakkerperiodes, de REM-cycli en de diepslaap. Daaruit wordt ook een score op honderd gepuurd waarmee je in één oogopslag de “slaapkwaliteit” beoordeelt.

Alle informatie over de Galaxy Watch3 vind je op de website van Samsung.

 
Specificaties
Samsung Galaxy Watch3
Kleur Stainless Steel: Mystic Bronze, Mystic Black, Mystic Silver; Titanium: Mystic Black
Material Roestvrij stalen behuizing met premium lederen polsband; Titanium behuizing met zwartmetalen polsband
Afmetingen

& Gewicht

45mm: 45 x 46,2 x 11,1 mm, 53,8g (Stainless Steel) € 459,- adviesprijs / 43g (Titanium) € 649,- adviesprijs; 41mm: 41 x 42,5 x 11,3 mm, 48.2g (Stainless Steel) € 291,- adviesprijs (4GT/LTE-modellen ca. € 150,- duurder; gebruikt een niet-fysieke eSim)

*zonder horlogeband

Scherm 45mm: 1,4” (34mm) / 41mm: 1,2” (30mm)

360 x 360 Super AMOLED, Full Color Always On Display, Corning Gorilla Glass DX

Batterij 45mm: 340mAh / 41mm: 247mAh

WPC-gebaseerd draadloos laden

AP Exynos 9110 Dual core 1.15 GHz
OS Tizen Based Wearable OS 5.5
Geheugen 1GB RAM + 8GB opslagruimte
Connectiviteit LTE*, Bluetooth v5.0, Wi-Fi b/g/n, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
*LTE connectiviteit alleen bij de LTE modellen
Sensoren Accelerometer, Barometer, Gyro Sensor, Light Sensor,
Optical Heart Rate Sensor, Electrical Heart Sensor
Duurzaamheid 5ATM + IP68 / MIL-STD-810G
Compatibiliteit Android: Android 5.0 en hoger, RAM 1.5 GB nodig / iOS: iPhone 5 en hoger, iOS 9.0 en hoger
 
Praktijk

Hoewel de Watch3 op Samsung’s eigen Tizen-platform en niet op Android Wear draait, biedt het grotendeels dezelfde mogelijkheden, met dit verschil dat je extra apps en wijzerplaten uit de Samsung Galaxy app-winkel haalt en niet uit de Android-appwinkel. Het app-aanbod is fors uitgebreid sinds de vorige keer dat we een slim horloge van Samsung testten.

Je kan dus boodschappen van je smartphone op het polshorloge lezen en beantwoorden met behulp van voorgekauwde teksten, die je ook zelf kan toevoegen, of met behulp van het ingebouwde toetsenbord dat je bedient met behulp van de draairing en de zijtoetsen. De functie ‘Smart Reply’ zet de meest relevante antwoorden automatisch hoger in de keuzerij.

Samsung Galaxy Watch3 Wearable app

Via de Samsung Galaxy Watch3 Wearable app regel je o.a. welke apps meldingen kunnen weergeven op het polshorloge (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Op de 8 GB opslagruimte bewaar je naast apps en wijzerplaten ook muziek en foto’s, die je automatisch kan synchroniseren met je smartphone. Spotify streamen is ook mogelijk, via wifi of via LTE als je het 4G/LTE-model koopt. Met dit model kan je ook telefoneren en sms’en zonder dat je je smartphone bij je draagt.

Het 4G/LTE-model, met typenummer R845 of R855, is voor zover wij konden nagaan bij ons officieel nog niet verkrijgbaar. Het is wachten op providers die de noodzakelijke niet-fysieke eSIM ook voor ‘smart wearables’ zoals de Samsung Watch3 en Apple Watch ondersteunen. Deze variant is overigens ruim 150 euro duurder dan de wifi-bluetooth versie.

De gratis Here WeGo-navigatie-app bewaart desgewenst kaarten uit de hele wereld op het horloge (bijvoorbeeld België of Nederland); je kan dan ‘off-line’ navigeren met behulp van gedetailleerd scherminstructies. Dit werkt in de praktijk behoorlijk goed. Tegen betaling is er ook een app die dezelfde mogelijkheden biedt op basis van Google Maps-kaarten.

De Watch3 werkt zowel met Samsung-mobielen als met andere Android-smartphones, maar bij mobielen van andere merken is het wel mogelijk dat je de Samsung Wearable app en Galaxy Watch 3 plug-in uit het stroombeheer moet halen, omdat anders de verbinding tussen smartphone en horloge niet of onregelmatig functioneert. De app waarschuwt hier zelf voor.

Zelfs dan ondervonden we soms toch nog verbindingsproblemen met bijvoorbeeld een Huawei P20 Pro als die langere tijd niet met het horloge had gecommuniceerd (bijvoorbeeld na een nacht). (Bluetooth uitschakelen en daarna in de Samsung Wearable-app de verbinding opnieuw activeren, waarbij de app BT zelf eerst inschakelt na daarvoor om toestemming te hebben gevraagd, herstelde de verbinding.)

Conclusie
De Samsung Watch3 is opnieuw een lichte verbetering tegenover vroegere modellen. Alle functies werken over het algemeen behoorlijk goed. Ook is de autonomie verbeterd: twee dagen autonomie bij normaal gebruik is haalbaar.
Foto van Samsung
Website: Visit Website Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelKrachtige Windows-laptop voor een betaalbare prijs
Volgend artikelKrachtige compacte laptop met zeer scherp scherm
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.