Wifi-6 mesh met wifi-4/5 compatibiliteit

Linksys Velop MX5300 wifi-mesh review

0
1457

Linksys Velop MX5300

€ 310,-
7.6

Diskidee Performance Rating

7.6/10

Pros

  • Backwards compatible
  • User friendly
  • Covers a wide area

Cons

  • Big modules
  • USB port malfunction
  • Expensive
We testen het Linksys Velop MX5300 Multiroom Intelligent Mesh WiFi 6-systeem. Daarmee creëer je een dekkend draadloos netwerk dat zowel met de nieuwe als oude wifi-standaarden functioneert. Maar is het ook performant?

Het Linksys Velop MX5300 Multiroom Intelligent Mesh WiFi 6-systeem bestaat uit één of meerdere tri-band AX5300-modules met een gecombineerde snelheid tot 5300 Mbit/s: 1.147 Mbit/s voor 2,4 GHz WiFi 6, 1.733 Mbit/s voor 5 GHz WiFi 5 en tot 2.400 Mbit/s voor 5 GHz WiFi 6.

 
Compatibiliteit WiFi 6

Waarom kiezen voor een wifi-6 systeem dat nog een wifi-5 modem bevat? Uitsluitend wifi-6 modems gebruiken is toch efficiënter en toekomstbestendiger?

Helaas is er het probleem van de achterwaartse compatibiliteit. Populaire wifi-5 adapters van Intel (alles vanaf AC 3165 tot AC9560) werken niet (goed) samen met 802.11ax-routers, tenzij je de driver vernieuwt tot Intel PROSet/Wireless WiFi Software versie 20.70.0 of later (op het moment dat we dit schrijven is de laatste versie 22.20.0 voor Windows 10 en 21.40.5 voor Windows 8.1 en Windows 7).

Hetzelfde geldt mogelijk ook voor oudere wifi-chips van andere fabrikanten.

Niet iedereen weet dat, en de driver updaten kan trouwens niet in alle gevallen (denk aan een media-apparaat zoals een tv met ingebouwde wifi).

Dan is een router met een wifi-5 modem een ideale terugvalpositie voor oudere apparatuur.

Vooral in omgevingen met veel externe gebruikers kan het omwille van het comfort interessant zijn om een 802.11ax-router te installeren met nog een wifi-5 modem. Zo zorg je ervoor dat alle bezoekers probleemloos het draadloze netwerk kunnen gebruiken.

 
Productnaam

De naamgeving van dit Linksys mesh-systeem is een beetje verwarrend.

De modules hebben AX5300 als modelnummer.

MX5 en MX5300 zijn de productnummers voor het meshsysteem in zijn geheel, waarvan je de AX5300 modules apart, per twee of gebundeld per drie kan kopen.

Die kits hebben weer andere productnummers.

De kit met twee AX5300/MX5-modules is bijvoorbeeld de MX10600/MX10.

Verwarrend! Eén module zoals wij die testten volstaat overigens in de praktijk om een redelijk forse woning van voldoende snelle wifi te voorzien.

 
Kenmerken

De witte modules zijn erg fors: 11 cm omtrek bij 24 cm hoogte en dit met een gewicht van 1,6 kg. Ook de 4A-voeding is niet van de kleinste.

De maximale kanaalbreedte is 80 MHz; 160 MHz-kanaalbreedte zoals voorzien in de volledige wifi-6 standaard ondersteunt deze Linksys Velop niet.

Op de achterkant van elke module zijn er vijf gigabit-ethernetpoorten, waarbij één wan-ethernetpoort en één 5 Gbit/s usb 3.0-aansluiting.

De stroom-, wps- en reset-knoppen vind je onderaan de modules.

Alle informatie over de Velop MX5300 mesh-oplossing vind je op de website van Linksys.

Linksys MX5300

Linksys Velop MX5300 (© Linksys ; licentie: Linksys )

 
Ingebruikname

Je neemt het systeem in gebruik met behulp van de Linksys Velop-app voor Android en iOS.

Je selecteert manueel welk Linksys-systeem je gaat installeren.

Vervolgens steek je de stekker van de module in het stopcontact. Verbind de module met je internetmodem en wacht tot de app de node vindt.

Een status-led bovenop de module brandt initieel blauw, vervolgens pulseert ze paars om aan te geven dat ze klaar is voor de configuratie.

Bevestig dit in de app en creëer een account of login bij je bestaande Linksys-account.

De module wordt nu toegevoegd aan je account.

Geef het wifinetwerk een naam en een wachtwoord.

Na ongeveer een minuut is het Velop-netwerk geconfigureerd.

Vertel de app nog waar de node staat (bijvoorbeeld ‘Keuken’). Het lampje brandt nu constant blauw, indicatie dat alles correct functioneert.

Eventueel kan je nu een tweede, derde … node toevoegen, of doorgaan naar het Velop-dashboard, dat je overigens ook via je webbrowser kan openen.

De installatieprocedure is in elk geval zeer gebruiksvriendelijk.

 
Beheer

Het aantal configuratieopties is beperkt tot het instellen van gasttoegang, regels voor ouderlijk toezicht configureren (onderbrekingen plannen en bepaalde website blokkeren) en apparaten prioriteit geven.

Daarnaast is het mogelijk om geavanceerde instellingen te wijzigen: wifi- en ip-configuratie, mac-filters, poorten doorschakelen of een wachtwoord instellen voor externe geheugens.

Firmware-updates worden ’s nachts automatisch doorgevoerd, tenzij je dit wijzigt in het dashboard.

Bij de ingebruikname krijg je wel de kans om een eventuele nieuwe firmware direct toe te passen.

Met de Velop-app test je eenvoudig de internetsnelheid met behulp van Speedtest.

Met de Linksys-app test je eenvoudig de internetsnelheid met behulp van Speedtest. (© DTL BV; licentie: CC BY-SA)

 
Praktijk en prestaties

De AX5300 module herkende geen van de drie externe usb 3.0-schijven die we uitprobeerden; ze waren nochtans geformatteerd in een van de drie ondersteunde formaten.

Eén schijfje werd wel herkend, maar als we dit via smb openden kregen we alleen ‘gibberish’ (fouten in de partitietabel); daarna werd de schijf ook niet meer door Windows herkend en dienden we ze te herformatteren.

Wij testen nooit de theoretische snelheden van een router. We geloven best dat deze router de door Linksys geclaimde snelheden haalt in ‘ideale omstandigheden’. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de reële omstandigheden waarin we alle routers testen.

De Linksys Velop MX5300 wifi-mesh-oplossing (met één AX5300 module) haalt in onze gebruikelijke uitgebreide iperf3-benchmark, die we op verschillende toestellen en met diverse instellingen in een realistische omgeving met naburige wifi-signalen uitvoeren, een gemiddelde reële doorvoersnelheid van 399 Mbit/s, met een piek van 713 Mbit/s op de testlocatie dichtbij de module, 303 Mbit/s op een iets verder verwijderde gelijkvloerse testlocatie en 283 Mbit/s op de testlocatie op de eerste etage.

De prestaties en het bereik zijn goed, maar iets minder dan bij puur wifi-6 gebaseerde mesh-oplossingen zoals de recent geteste Asus ZenWiFi AX (XT8).

Conclusie
De Linksys Velop MX5300 wifi-mesh-oplossing (met één AX5300 module) is gebruiksvriendelijk, redelijk performant en compatibel met bestaande wifi-5- en wifi-4-apparaten. De modules zijn wel vrij groot en zwaar. De usb-poort werkte bij ons testexemplaar niet, maar dit is mogelijk een exemplarisch probleem.
Foto van Linksys
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBudget smartphone met Android One
Volgend artikelBinnenlucht-kwaliteit bewaken met app
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.