Slanke laptop met in aanraakvlak geïntegreerd numeriek klavier

Asus ZenBook 13 UX325 review

0
1021

Asus ZenBook 13 UX325

€ 1.299,-
6.1

Diskidee Performance Rating

5.7/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.4/10

Pros

  • Sleek design
  • Wi-Fi 6
  • NumberPad
We testen de Asus ZenBook 13 UX325JA, een slanke laptop met lange batterijduur en een apart numeriek klavier, geïntegreerd in het aanraakvlak. Maar presteert deze notebookcomputer ook goed?

De Asus ZenBook Classic-serie is verkrijgbaar met 13- en 14-inch schermen, met maximaal 32 GB RAM en tot 2 TB opslagruimte (UX325/UX425).

Wij testten de ZenBook 13 UX325JA, met 300nits 13,3 inch FHD-scherm (16:9 beeldverhouding), tiendegeneratie Intel Core i7-1065G7 processor, 16 GB gesoldeerde RAM, en 1 TB PCIe x4 M.2 SSD, met nog 910 GB vrij na de ingebruikname. Deze laptop is Intel Project Athena gecertificeerd.

 
Design

Dankzij de smalle schermranden en de scherm-behuizingratio van 88% oogt het scherm groter dan het in werkelijkheid is. Uiterlijk is het onderscheid met een minder slanke laptop met 14-inch scherm moeilijk te maken; hetzelfde geldt overigens voor het verder identieke 14-inch model (dat later uitkomt): ook dat lijkt op het eerste zicht op een laptop met 15-inch scherm, maar dan in een veel kleinere behuizing.

De 13,3-inch versie weegt maar 1,11 kg en is 1,39 cm dun. De 14-inch variant weegt 1,13 kg en is even dun. Er ging drie millimeter dikte vanaf tegenover het vorige model en daarmee is dit volgens Asus momenteel ’s werelds dunste laptop.

De erg lichte aluminium behuizing van de ZenBook Classic is getest op hoogtewerking, vrije val, hoge temperatuur en lage temperatuur volgens de Amerikaanse MIL-STD-810G militaire standaard voor betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het scherm kantelt maximaal 150 graden naar achteren. De onderste schermrand is breder dan de rest en wordt pas helemaal zichtbaar als je het scherm naar achteren kantelt. Bij die handeling komt het verlichte chiclet-type toetsenbord drie graden naar omhoog (‘ErgoLift’), voor een ergonomische, schuine positionering en comfortabelere werking.

Als je het scherm openklapt, komt ook de smalle zwarte koelgrille vrij voor een optimale koeling, weg van de gebruiker. Ook de door Harmen getunede stereospeakers stralen dan vrijer voor een verbeterde audiokwaliteit.

Het toetsenbord is comfortabel en heeft aparte navigatietoetsen zonder dat je een Fn-combinatie hoeft te gebruiken.

De stroomknop bevindt zich rechts boven in het toetsenbord, veel handiger dan de plaatsing aan de zijkant die gebruikelijker is bij Windows-laptops.

Veilig inloggen bij Windows 10 gebeurt optioneel met behulp van de geïntegreerde infrarood (IR) camera. De webcam schakel je uit met behulp van een functietoets (F10).

Asus ZenBook 13 UX325 Pine Grey

Asus ZenBook 13 UX325 Pine Grey (© Asus; licentie: Asus)

 
Poorten

Door het platte ontwerp passen er niet zoveel poorten in de behuizing, maar in de praktijk zijn het er ruim voldoende. Behalve HDMI, een microSD-kaartlezer en een 3,5 mm analoge audiopoort heeft deze laptop drie USB-poorten, tweemaal type C links en eenmaal type A rechts.

De beide USB-C poorten hebben Thunderbolt 3 en zijn dus niet alleen geschikt voor dataoverdracht, maar ook voor video en opladen.

De meegeleverde compacte lader is trouwens een USB-C type waarmee je bijvoorbeeld ook een smartphone oplaadt.

Asus levert een extra een USB-C naar Gigabit Ethernetkabel mee.

De Intel AX201-wifichip is klaar om te communiceren met een snellere Wi-Fi 6 AX-router en ondersteunt 160 MHz brede kanalen.

 
NumberPad

Het ruim bemeten multitouch-aanraakvlak onder het verlichte toetsenbord is optioneel tegelijk ook een aanraakgevoelig numeriek klavier, het Asus NumberPad 2.0. Bij ons testexemplaar ontbrak deze voorziening, maar wat ons betreft is het een interessante optie om erbij te nemen, zeker als je veel met cijfers werkt.

Bij gewoon gebruik van het aanraakvlak blijft het numerieke klavier onzichtbaar, maar rechtsboven in het aanraakvlak is er een aanraaktoets waarmee je dit ‘NumberPad’ inschakelt. (De varianten met vingerafdruksensor hebben dit NumberPad overigens niet, daar is het aanraakvlak een klassieke model.)

Druk even op die toets en de cijfers van het numerieke klavier lichten wit op, samen met de rekentoetsen / * – en +, een backspace, een Enter-toets en een punt-toets.

Dit blijkt echt wel een handige toevoeging, vooral dan voor gebruikers die veel berekeningen maken of vaak met Excel of een ander rekenbladprogramma werken.

Wel even opletten, Linux-gebruikers: het Asus NumberPad functioneert alleen met het Microsoft Windows-besturingssysteem.

 
Software

MyASUS bevat opties voor ondersteuning en updates, maar heeft ook enkele handige extra snufjes, zoals ‘Link to MyAsus’ om een iOS- (vanaf v 10.0) of Android-smartphone (vanaf v9.0) te verbinden met de laptop, waarbij je dan scherminformatie en gegevens uitwisselt, maar ook handenvrij kan telefoneren via de laptop. Dit werkt pas als je ook de MyASUS-app installeert op de smartphone.

Asus ZenBook MyAsus Link

Asus ZenBook MyAsus Link (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Verder is ook beveiligingssoftware van McAfee standaard geïnstalleerd, maar deze is slechts beperkt geldig vooraleer je ervoor moet betalen. De standaardbeveiliging van Windows 10 werkt even goed, dus deze app kan je veilig verwijderen.

Alle informatie over de ZenBook Classic vind je op de website van Asus.

 
Prestaties

De 67 Whrs-accu houdt het volgens Asus tot 22 uur uit met een 450 nits 1-watt scherm en tot zestien uur met een minder helder 300 nits gewoon scherm.

In de UL Futuremark kantoorbatterijbenchmark haalden we bij ons testexemplaar, voorzien van een 300 nits FHD-scherm, twaalf uur: heel goed, maar iets minder dan door Asus opgegeven. In de videobatterijbenchmark hield deze laptop het ruim elf uur uit.

De accu heeft een snellaadfunctie; met een 65 Watt USB-adapter zoals meegeleverd laad je de 1-watt paneelversie in 49 minuten tot zestig procent op.

De overige prestaties zijn goed tot zeer goed.

Conclusie
De Asus ZenBook 13 UX325JA is een slanke, goed presterende laptop voor algemeen gebruik. Het optionele Asus NumberPad (numeriek pad geïntegreerd in het aanraakvlak) is een goede investering voor wie vaak met cijfers werkt.
Foto van Asus
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelBetaalbare gigabit-switch met power-over-ethernet
Volgend artikelKoele goed presterende ssd op een staafje
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.