Digitale tafelradio met DAB+, Spotify en streaming

Teufel Radio 3Sixty review

0

Teufel Radio 3Sixty

€ 299,99
7.5

Diskidee Rating

7.5/10

Pros

  • Lots of streaming options
  • Double alarm function
  • Color screeen

Cons

  • Big and heavy
  • Expensive
  • No Google Cast or Apple Airplay
We testen de Teufel Radio 3Sixty (2020), een digitale radio met retrodesign die FM-radio, DAB+, internetradio, Spotify, Amazon Music en diverse andere digitale audio-inhoud speelt.

De Teufel Radio 3Sixty (2020) is een verbeterde versie van het vorige model uit 2019 dat hier en daarna nog voor een iets lagere prijs verkrijgbaar is.

Deze digitale radio is er in wit of zwart kunststof met een grijze stoffen bovenkant waaronder zich de 360 graden in het rond stralende luidsprekers bevinden. Behalve streaming via Wi-Fi en Bluetooth speelt dit apparaat ook geluid vanaf USB of een 3,5 mm analoge audiopoort.

 
Kenmerken

Teufel spreekt zelf over een “compacte” radio, maar het is toch eerder een tafelmodelradio, die redelijk wat ruimte in beslag neemt en door zijn hoekige retrodesign in alle geval sterk opvalt. Of je het ook een mooi design vindt, is een kwestie van smaak.

Dit is op de eerste plaats een radio (compleet met wekker met twee afzonderlijke wektijden, dus ook bruikbaar in de slaapkamer) met drie soorten ontvangst: FM, DAB+ en internetradio (via Wi-Fi, te verbinden met de WPS-functie of door manueel het wachtwoord in te voeren met behulp van de selectietoets op het apparaat).

De telescoopantenne aan de achterkant is vooral nodig bij FM-ontvangst en bij het zoeken van DAB+-zenders. Tijdens het afspelen van DAB+-zenders kan die antenne in de meeste gevallen ingeschoven blijven.

Elke radiobron heeft dertig voorkeurszenders. Daarnaast kan je ook voor Amazon Music en Spotify Connect nog eens dertig presets configureren.

Verder is het ook een digitale muziekstreamer, die Spotify en Amazon Music ondersteunt, maar ook digitale muziek kan afspelen van DLNA-netwerkbronnen en daarbij niet alleen MP3, maar ook FLAC herkent, weliswaar maar tot 16-bit. Streamen kan daarnaast ook via Bluetooth 4.0 en vanaf USB-apparatuur.

Teufel Radio 3Sixty (2020) wit

Teufel Radio 3Sixty (2020) wit (© Teufel; licentie: Teufel)

De USB-poort aan de achterkant is ook bruikbaar om bijvoorbeeld een smartphone mee op te laden.

Het stereogeluid wordt verzorgd door twee naar boven stralende breedband-speakers, beschermd door een plastic grille die op zijn beurt beschermd wordt door grijze luidsprekerdoek. Een naar onderen stralende 90 mm-subwoofer verzorgt de lage tonen.

Je kan lage en hoge tonen apart regelen; Teufel noemt dit een “equalizer”, maar je kunt effectief niet meer doen dan de hoge en lage tonen apart luider of zachter doen klinken.

Deze en alle andere functies bedien je via de vele knoppen en het kleuren LCD-scherm op de voorkant van de radio, of met behulp van de Teufel Remote-app voor Android en iOS. Verder wordt een compacte infrarode afstandsbediening meegeleverd, van stroom voorzien door een CR 2032 knoopbatterij.

Links en rechts zijn er grote zilverkleurige draaiknoppen, links om het volume mee te regelen en rechts om menu-items te selecteren. Beide knoppen zijn indrukbaar. Indrukken van de volumeknop pauzeert of herstart de muziek. Indrukken van de selectieknop bevestigt menu- en optiekeuzes.

Het dimbare LCD-scherm toont tijdens het afspelen de platenhoes (indien beschikbaar), de titeltrack, de bron, de tijd en statusinformatie.

Gebruikers van Amazon Alexa kunnen de geluidsinstellingen met stemopdrachten regelen (maar Alexa verstaat vooralsnog geen Nederlands).

Meer informatie over de Radio 3Sixty vind je op de website van Teufel.

 
Praktijk

De Radio 3Sixty is een veelzijdige tafelradio die je op verschillende manieren bedient: met de app, met de knoppen of met de afstandsbediening. Die veelzijdigheid is zeker een pluspunt. Jammer is wel dat het menu van de radio zelf niet in het Nederlands werkt; de app is wel Nederlandstalig.

Het kleurenscherm heeft een brede kijkhoek en is van alle kanten goed zichtbaar. Het is wel niet al te groot, dus vanop afstand is de getoonde informatie niet altijd goed af te lezen.

Internetradiostations zoeken, organiseren en afspelen kan ook via het “Frontier Nuvola Smart Radio”-portaal, waar de Radio 3Sixty zijn radiolijst vandaan haalt. Je dient een account aan te maken en een unieke code in te voeren, die de radio genereert via het menu “Internet radio, Station list, Help, Get access code”.

Teufel Remote app

Teufel Remote app (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Tijdens onze wekenlange test bleef het apparaat stabiel streamen, zonder onverwachte vervormingen of onderbrekingen. De vele ondersteunde bronnen en de vele beschikbare presets zijn een bijkomend pluspunt. Jammer en ietwat onbegrijpelijk is wel dat niet ook Google Cast en/of Apple AirPlay 2 ondersteund worden.

Conclusie
De Teufel Radio 3Sixty (2020) biedt veel streamingopties, al ontbreken Google Cast en Apple Airplay. Deze digitale radio en streamer speelt desgewenst zéér luid zonder merkbare vervormingen en kan ook een vrij grote ruimte met geluid vullen. De bassen zijn standaard (naar onze smaak te) sterk benadrukt, maar gelukkig regel je dit simpel bij. Mits goed afgeregeld is de geluidskwaliteit behoorlijk goed (vooral dan in het hoog). Omwille van de naar boven stralende luidsprekers is het stereobeeld beperkt aanwezig.
Foto van Teufel
Website: Visit Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.