Innr Lightning is in 2012 opgericht door twee ex-managers van Philips met de bedoeling om een betaalbaar slim verlichtingssysteem te creëren.
Het redelijk uitgebreide gamma van lampen, armaturen en stuureenheden gebruikt het Zigbee 3.0-protocol.
Het functioneert met de eigen Innr-bridge, of in combinatie met de bridges van andere Zigbee-gebaseerde verlichting van bijvoorbeeld Philips Hue (lees onze review), Ledvance/Osram Lightify of Belkin Wemo. Het systeem is verder compatibel met de thuisautomatiseringssystemen van Amazon (Alexa), Google (Home), Samsung (Smartthings) en Homey.
Innr zegt zelf dat zijn producten vaak gekocht worden door Philips Hue-gebruikers die een betaalbaarder alternatief zoeken.
Innr test de compatibiliteit met Hue naar eigen zeggen altijd uitgebreid.
Compatibiliteit
Wij testten Innr zowel met de Innr-hub als met de Hue-bridge. We kunnen bevestigen dat de lampen probleemloos samen met of als vervanging van de Hue-lampen en stuureenheden functioneren.
Houd er wel rekening mee dat de Innr-lampen geen Bluetooth hebben; een hub/bridge is dus noodzakelijk om ze te kunnen aansturen. (Sinds kort heeft Innr ook WiFi-lampen, maar die hebben we nog niet getest. Om die te gebruiken heb je geen bridge nodig.)
Innr werkt evenmin met de Apple HomeKit.
Nog een beperking is dat een eventuele firmware-update allen mogelijk is via de Innr-bridge en niet via bijvoorbeeld de bridge van Philips Hue.
Maar Innr bracht tot nu toe geen firmware-updates uit voor zijn lampen, dus in de praktijk stelt zich dit probleem niet.
Praktijk
De Innr bridge sluit je op je router aan. Zodra de drie leds op het vierkante apparaatje groen branden, spoor je ze in je netwerk op met behulp van de Innr-app.
Je dient ook nog een Innr-account te creëren (e-mailadres, te bevestigen via een link, en naam volstaan).
Dan registreer je de bridge door drie seconden op de ronde knop te drukken.
De led in de knop knippert groen , waarna je in de app op ‘Bridge registreren’ tikt.
Creëer vervolgens je eerst kamer (groep) door ze een naam te geven een kamertype (bijvoorbeeld ‘Hal’) te selecteren.
Vervolgens kan je een of meerdere Innr-lampen inschakelen; de app zal ze zoeken tot je op de knop ‘Stoppen’ tikt.
Tik op ‘Gereed’ om de apparaten aan de kamer toe te voegen. Herhaal dit voor elke kamer.
Per kamer kan je scènes definiëren, bijvoorbeeld ‘alles aan’, of alle lampen in een bepaalde kleur tot ‘weg van huis’.
Scènes en kamers voeg je desgewenst toe aan timers en ‘programma’s’, die je optioneel kan koppelen aan zonsop- of ondergang.
Een ‘programma’ is een geautomatiseerd wekelijks schema voor je lampen dat uit meerdere gebeurtenissen bestaat.
De Innr-app werkt rechttoe rechtaan, maar ze is minder ‘flashy’ dan de Hue-app.
Geavanceerde trucs, zoals bijvoorbeeld een vertraagde werking van timers bij zonsop- of ondergang, ondersteunt de eigen Innr-app niet.
Uiteraard kan je ook gewoon de Hue-app gebruiken en dan bieden de Innr-lampen bijna dezelfde mogelijkheden als die van Signify, met uitzondering van de Hue Entertainment (Sync)-functionaliteit en de ‘gedrag bij inschakelen’-functie.
Een ander klein mankement is dat de Innr-lampen de Hue-identificeerfunctie niet optimaal ondersteunen (waarbij je in de Hue-app een lamp identificeert door erop te drukken en ze even te laten knipperen). De Innr-lampen kunnen dan de verbinding verliezen omdat ze automatisch in een lage-energie dim-modus terecht komen; dit probleem is simpel op te lossen door ze even uit- en opnieuw in te schakelen.
Innr heeft een uitgebreide keuze aan slimme lampen van allerlei types. Die zijn goedkoper dan die van bijvoorbeeld Philips Hue, maar je kan ze wel in combinatie met Hue gebruiken, of je gebruikt ze met de eigen Innr bridge en app.