Krachtige compacte laptop met zeer scherp scherm

Huawei MateBook X Pro Notebook (2020) review

0
856

Huawei MateBook X Pro Notebook (2020)

Vanaf € 1.300,-
6.2

Diskidee Price/Performance Rating

6.2/10

Pros

  • Very portable
  • Excellent screen
  • Privacy webcam

Cons

  • No Wi-Fi 6
  • Expensive
We testen de Huawei Matebook X Pro Notebook (2020), een lichte en platte Windows 10-laptop met zeer scherp 3K aanraakscherm.

De Huawei Matebook X Pro Notebook heeft veel gemeenschappelijke kenmerken met de eerder geteste Huawei Matebook 14 (2020). Het belangrijkste verschil zit hem in het scherm: een scherpte van 260 ppi doet eerder denken aan de resolutie van een smartphone- dan die van een laptopscherm.

 
Kenmerken

Het 13,9-inch 3K LPTS LCD-aanraakscherm met een beeldverhouding van 3:2 en een pixeldichtheid van 260 ppi loopt tot tegen de randen van de stevige behuizing, die in dit geval wel uit één stuk CNC-gefreesd aluminium bestaat (bij de goedkopere Matebook 14 zijn delen van de behuizing in kunststof uitgevoerd).

De schermbehuizingverhouding is 91 procent. Dankzij de volledig metalen behuizing weegt de Matebook X Pro nauwelijks 1,33 kg. De behuizing is maar 1,46 cm dik: dit is een zeer draagbare laptop.

Keerzijde van de medaille is wel dat er geen HDMI-poort in de behuizing past. Maar de dubbele USB-C poorten ondersteunen ook videoweergave via een adapter (en opladen en data-overdrachten). Daarnaast is er nog een USB 3.0 Type A poort en een 3,5 mm audio-aansluiting.

Bovendien levert Huawei standaard een kleine USB-C-adapter mee met extra USB-C-, USB-A, HDMI- en VGA-poorten.

Deze laptop is verkrijgbaar met tiende-generatie Intel Core-processoren. Het goedkopere Core i5-model heeft een SSD van 512 GB en is voor de rest identiek aan het door ons geteste Core i7-model met 1 TB SSD.

In plaats van een Nvidia GeForce MX350 GPU zoals bij de Matebook 14 heeft de Matebook X Pro een iets minder krachtige Nivdia GeForce MX250 GPU.

De Intel Mu-MIMO Wi-Fi 5-adapter met een draadloze snelheid tot 1,73 Gbit/s (niet compatibel met Wi-Fi 6) is hetzelfde als bij de Matebook 14.

De 720p webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-up type dat onzichtbaar verborgen zit in de bovenste rij functietoetsen tussen de F6- en F7-toetsen. De camera springt naar boven als je erop drukt en is pas dan actief.

HUAWEI MateBook X Pro 2020

HUAWEI MateBook X Pro 2020 (© Huawei; licentie: Huawei)

De vingerafdruksensor is geïntegreerd in de ronde stroomknop die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Je schakelt deze laptop met één druk op de knop veilig in en logt tegelijkertijd bij Windows in.

Het verlichte toetsenbord met chiclet-stijl toetsen heeft volwaardige navigatietoetsen en typt comfortabel met tien vingers. Ook het multitouch-aanraakvlak is voldoende groot uitgevoerd.

De compacte 65 W USB-C lader neem je gemakkelijk overal mee en laadt de batterij van de laptop in dertig minuten op zodat je zes uur kan werken. Je kan diezelfde adapter trouwens ook gebruiken om een USB-C smartphone snel mee op te laden (ondersteunt de Huawei SuperCharge-functie).

Meer informatie over de MateBook X Pro Notebook vind je op de website van Huawei.

 
Huawei Share

Bezitters van een Huawei-smartphone krijgen een extra functie: een NFC-sensor in de polssteun naast het aanraakvlak detecteert automatisch wanneer je er een Huawei- of Honor-smartphone met EMUI10 of hoger tegenhoudt en activeert dan de Huawei Share-functie.

Het scherm van de telefoon verschijnt op het laptopscherm. Je kan bestanden onderling verslepen tussen laptop en smartphone met de laptopmuis. Verder kan je met het laptoptoetsenbord teksten typen op de smartphone, bijvoorbeeld om een langer bericht te sturen.

Huawei Share

Huawei Share (verbonden met Huawei P20 Pro smartphone) (© DTL; licentie: CC BY-SA)

Bovendien geeft de ‘Multi-screen Collaboration’ smartphones toegang tot de microfoon en camera op de laptop, zodat je audio- en videogesprekken kunt voeren of beantwoorden zonder de mobiele telefoon op te nemen.

 
Software

Huawei PC Manager houdt de drivers up-to-date en optimaliseert de werking van de laptop. Je kan dit al dan niet automatiseren.

Met het Huawei Hotkey-hulpprogramma kan je macro’s programmeren om bepaalde taken te versnellen.

Er zijn ook hulpprogramma’s waarmee je de audio-instellingen en de instellingen van de grafische kaart regelt.

Behalve een link naar Spotify staat er geen overbodige software op deze laptop.

 
Prestaties

De accu houdt het in de Futuremark PC Mark ‘Modern Office’-batterijtesten negen uur, in de video-batterijtesten ruim acht uur en in de gaming-batterijtesten nipt twee uur uit. Het 3K scherm vergt dus duidelijk meer van de accu dan bij de Matebook 14, maar een volledige werkdag zal je met deze laptop wel doorkomen. De algemene prestaties zijn goed tot uitstekend, vooral op grafisch gebied.

Huawei MateBook 14 Notebook (i7-10510U, 16 GB, 512 GB) Dynabook Portégé X30L-G-11E (i7-10510U, 24,5 GB, 1 TB) Huawei MateBook X Pro Notebook (i7-10510U, 16 GB, 1 TB)
Accu-test
Futuremark PCMark 10 Office Battery benchmark (minuten) 720 495 543
Futuremark PCMark 10 Video Battery benchmark (minuten) 729 519 497
Benchmarks
Futuremark PCMark 10 Score 4581 4210 3982
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Score 2123 2232 1740
Futuremark PCMark 10 Full System Drive Benchmark Bandwith MB/s 339,59 356,6 282,99
Futuremark 3DMark Professional Night Raid Score (DX12) 12082 5823 10115
Conclusie
Deze slanke, compacte, goed presterende laptop is stevig gebouwd. Belangrijkste pluspunt tegenover de goedkopere Matebook 14 is het veel scherpere scherm (bijna zo scherp als een moderne smartphone, maar véél groter), waarop meer informatie past, zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid. Dat kost natuurlijk geld, reden waarom de Matebook XC Pro (2020) heel wat duurder is dan de Matebook 14 (2020).
Foto van Huawei
Website: Huawei
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelStijlvol polshorloge met slimme functies
Volgend artikelDigitale tafelradio met DAB+, Spotify en streaming
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.