Draadloze stereoheadset met interne microfoons

0
182

Plantronics Voyager 8200 UC

€ 262
7.7

Diskidee Performance Rating

8.5/10

Diskidee Price/Performance Rating

6.8/10

Pros

  • Long battery life
  • Hifi codec

Cons

  • Dull design
  • Somewhat heavy
De Plantronics Voyager 8200 UC is een stereo-headset die je over het oor draagt. Ze heeft vier microfoons die in de oorschelpen geïntegreerd zijn. Geen hinderlijke microfoon-beugel dus… Maar werkt dit ‘boomless design’ goed? Wij zochten het uit.

De Plantronics Voyager 8200 UC headset ziet eruit als een stijlvolle stereokoptelefoon en kan uiteraard ook worden gebruikt om bijvoorbeeld mee naar muziek te luisteren.

Maar het is toch op de eerste plaats een draadloze zakelijke headset, bedoeld voor gebruik in unified communication (uc)-toepassingen van Avaya, Cisco, Microsoft en anderen en om ermee te chatten in bijvoorbeeld Skype for Business of Microsoft Lync.

Opvallend is het ontbreken van een microfoonbeugel of ‘boom’: de vier microfoons zijn gewoon in de oorschelpen geïntegreerd. Dergelijk ‘boomless design’ verhoogt uiteraard het draagcomfort, maar is de verstaanbaarheid dan nog voldoende? Wij zochten het uit.

 
Specificaties

Een usb Bluetooth-adapter wordt meegeleverd, maar de Voyager 8200 UC werkt via elke Bluetooth-verbinding, zowel met pc als met mobiel apparaat. Heb je een BT Class 1 zender dan is het maximale bereik zelfs dertig in plaats van tien meter.

Plantronics Voyager 8200 UC headset

Plantronics Voyager 8200 UC headset (© ; licentie: )

Dankzij de multipoint (2H2S)-verbinding kun je twee telefoons of apparaten aansluiten en gesprekken gelijktijdig afwerken. Met de bedieningstoetsen op de linkeroorschelp zet je een gesprek bijvoorbeeld snel in een wachtrij of pauzestand.

De vier microfoons zitten per twee gegroepeerd in de oorschelpen. Via een schuifknop op de linkerschelp schakel je de automatische digitale lawaaionderdrukking (anc) in- of uit. Verder kun je twee anc-sterktes kiezen.

De niet-verwisselbare Li-Ion accu laad je via usb in drie uur tijd op, wat je 24 uur luisterautonomie en twintig uur spraakautonomie geeft.

Deze headset is ook bruikbaar zonder batterij. Ze heeft een 3,5 mm analoge audiopoort en een audiokabel wordt meegeleverd. Uiteraard is ze dan alleen bruikbaar als gewone koptelefoon en kun je er geen gesprekken mee voeren.

Meegeleverd worden een usb-kabel, een 3,5 mm audiokabel, een usb bt-adapter en een stoffen draagzak.

De volledige specificaties vind je op de website van Plantronics.

 
Praktijk

De Voyager 8200 UC is volgens de fabrikant ontworpen voor zakelijke gebruikers die continu bereikbaar moeten zijn en mensen die in een open kantooromgeving werken en afgeleid worden door geluid.

Continu bereikbaar betekent een hoog draagcomfort. Die is er ook: deze headset draag je ondanks zijn redelijk hoge gewicht van 289 gram probleemloos urenlang. De zachte kussens en verstelbare, zachte beugel verhogen het draagcomfort.

De slimme sensoren, waarmee een gesprek bijvoorbeeld aangenomen wordt gewoon door de headset weer op je hoofd te zetten, zijn meer dan een gimmick: op die manier kun je de headset rustig afzetten tussen twee gesprekken in, zodat je oren de nodige rust krijgen.

Ook de verschillende beschermmaatregelen zijn zeer positief. SoundGuard Digital beschermt je tegen te harde geluiden. Anti-startle zorgt ervoor dat je niet schrikt van een plots opdoemend hard geluid.

Time-Weighted Average Noise laat je via de Plantronics Hub app (of de systeembeheerder met behulp van de Plantronics Manager Pro software) toe om een maximale gemiddelde geluidsdrukbelasting per dag in te stellen (bv. maximaal 85 db(A) over een periode van acht uur).

Plantronics Voyager 8200 UC veiligheids-instellingen met Plantronics Hub app

Plantronics Voyager 8200 UC veiligheids-instellingen met Plantronics Hub app (© ; licentie: )

Wij gebruikten de headset tijdens een internet-softwaredemo via Cisco WebEx. Onze gesprekspartner kon ons perfect verstaan en vond de spraakkwaliteit goed. Het comfortabele ‘boomless’ ontwerp lijkt de verstaanbaarheid dus niet negatief te beïnvloeden.

De audiokwaliteit beoordelen we als goed. Positief is ook de rode ‘OpenMic’-knop die ervoor zorgt dat je je omgeving ook kunt horen wanneer je de headset draagt. Voor kort overleg of om bijvoorbeeld veilig over een drukke weg te wandelen hoef je deze headset dus niet af te zetten en kun je gewoon de microfoon openzetten om de omgeving te horen.

 
Testverantwoording en -resultaten

We testen headsets door punten te plakken op de functionaliteit. Verder voeren we praktische tests tests uit aan de hand van zeven criteria: geluidskwaliteit, anc kwaliteit, gebruiksgemak, pasvorm, installatiegemak, design, functionaliteit en autonomie. Ook daar geven we punten op.

Op basis van dit alles berekenen we een prestatiescore op 100 punten, waarin de functionaliteitsscore voor 30% meetelt en de praktische test voor 70%. We berekenen ook een prijsprestatiescore op 100 punten op basis van “ideale prijzen” (41 euro excl. btw voor headsets met snoer, 91 euro excl. btw voor draadloze headsets), waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetelt.

De Plantronics Voyager 8200 UC headset haalt een functionaliteitsscore van 90/100 en een praktische testscore van 83/100. Dit resulteert in een prestatiescore van 85/100 en een prijsprestatiescore van 68/100. (We vernieuwden de testmethode, rekening houdend met recente technische ontwikkelingen; resultaten uit het verleden zijn daarom niet vergelijkbaar.)

Nvdr.: op 6 mei 2019 wijzigden we de DiskIdee-scores zodat ze overeenstemmen met onze nieuwe testmethode en vergelijkbaar blijven met andere geteste koptelefoons.

Conclusie
De Plantronics Voyager 8200 UC headset presteert goed en draagt comfortabel. De prijs is aan de stevige kant, maar niet overdreven in vergelijking met andere zakelijke headsets.
Internetprijs
€ 262,- (verkrijgbaar in zwart en beige)
Foto van Plantronics
Categorieën: Hardware en software, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelErgonomische, nauwkeurige trackball
Volgend artikelWifi-bereik vergroten met druk op de knop
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.