Bewakingscamera detecteert buiten automatisch auto’s, dieren en mensen

6
952
De Netatmo Presence is een wifi-bewakingscamera voor buitenshuis die automatisch mensen, auto’s en dieren herkent. Je bedient alles met een mobiele app of via een webbrowser en je betaalt geen abonnementskosten. Wij hebben hem getest.

Netatmo is bekend van zijn via mobiele apps bediende persoonlijk weerstation, binnenklimaat monitor en intelligente thermostaat.

Het heeft ook een app-bestuurd gamma van beveiligingsapparaten, waaronder een rookalarm, een veiligheidscamera voor binnen met gezichtsherkenning, een sirene en waterdichte veiligheidssensoren voor deuren en ramen.

Daar voegt het nu de Presence aan toe, een veiligheidscamera voor buiten met nachtzicht, ingebouwde schijnwerper en detectie van mensen, auto’s en dieren. Je bedient al die apparaten met één en dezelfde (web)app.

 
Specificaties

De Netatmo Presence bestaat uit een discreet uitziende en modern vormgegeven waterdichte aluminium behuizing uit één stuk die weerbestendig is dankzij hzo nanocoating. Een dimbare led-schijnwerper van 12 W en met infrarood nachtzicht tot vijftien meter is ingebouwd en wordt beschermd door uv-bestendig glas.

Netatmo Presence bewakingscamera

Netatmo Presence bewakingscamera (© ; licentie: )

De camera heeft een 4MP-sensor met Full HD resolutie van 1920 x 1080 pixels en een zichtveld van honderd graden. Bluetooth en wifi 802.11b/g/n (2,4 GHz) zijn ingebouwd.

Bluetooth wordt overigens alleen gebruikt tijdens de initiële configuratie. Ook is een 8 GB klasse 10 microsd-kaart al in de camera gemonteerd.

Je bedient alles met mobiele apps voor Android 4.3 of hoger of Apple iOS 9 of hoger. Ook kun je webapps gebruiken voor de nieuwste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

De camera meet 50 x 200 x 110 mm.

 
Installatie

De Presence werkt via het gewone stroomnet (100 – 240 V) en wordt vast gemonteerd. Het nodige montagemateriaal, waarbij plugs en schroeven, is meegeleverd, maar voor boormachine, ladder, schroevendraaier en eventueel kit voor het dichten van het kabelgat dien je wel zelf te zorgen.

In de beknopte, meertalige handleiding wordt de montage goed uitgelegd, maar enige handigheid is hierbij wel nodig. Op de website van Netatmo en op Youtube vind je ook een video over hoe je de camera monteert. Voor het gemak plaatsen we die video hieronder:

Voor optimaal resultaat monteer je de Presence tussen 2,5 en 4 meter hoogte en richt je hem 30 graden naar beneden. Controleer vooraf met je mobieltje of met een tablet of laptop of je op de gewenste montageplek wifi-bereik hebt.

Verplaats eventueel je router of plaats een wifi-repeater of -versterker in de buurt. Een publieke hotspot kun je overigens niet gebruiken om de camera te bedienen: het moet omwille van veiligheidsredenen met een eigen wifi-verbinding.

Je kunt de Presence eventueel monteren op de plek van een oude lamp die je eerst demonteert; dan hoef je alvast geen nieuwe draad te trekken. De camera wordt eerst aan de muur bevestigd met behulp van een meegeleverde metalen montagebeugel en plastic kabelbinder.

De elektriciteitskabel verbind je via een meegeleverde en reeds gemonteerde draadklem. Daarover bevestig je de kunststof en uv-bestendige muurplaat. Daarop monteer je dan de camera, waarna je de plastic kabelbinder weer kunt verwijderen.

Kit de boven- en zijkant van de muurplaat eventueel dicht met siliconenkit. De onderkant kit je niet dicht, zodat eventueel aanwezig vocht kan verdampen.

Met de meegeleverde inbussleutel kun je de schroeven aan de zijkanten losmaken om de camera juist te kantelen en draaien.

Schakel de stroom in. Na korte tijd zal de led-lamp even aangaan om aan te geven dat de camera werkt.

Download de Netatmo Security app. Je hebt een smartphone of tablet nodig voor de ingebruikname, omdat daarbij de Bluetooth-verbinding van je apparaat wordt gebruikt.

Netatmo Presence setup via app

Netatmo Presence setup via app (© ; licentie: )

Zodra wifi-verbinding met je router actief is, kun je de camera ook bedienen via de webapp; Bluetooth wordt verder niet meer gebruikt (tenzij voor het achteraf wijzigen van de wifi-verbinding).

 
Praktijk

De camera ‘ziet’ inderdaad het verschil tussen personen en auto’s (dieren kwamen in de testperiode niet in beeld) en duidt dit in de gebeurtenissenlijst aan met aparte pictogrammen. ’s Avonds wordt een fietser overigens nogal eens als ‘auto’ herkend.

Netatmo Presence gebeurtenissen

Netatmo Presence gebeurtenissen (© ; licentie: )

De beeldkwaliteit varieert tussen 360p en 1080p naargelang de kwaliteit van de wifi-verbinding (die je kunt opvragen via het instellingenmenu van de (web)app).

Tijdens de test haalden we vrijwel constant 1080p met een wifi-verbinding die volgens de app een kwaliteit had van drie op vijf balkjes. Onze router bevond zich ongeveer op vijftien meter afstand van de camera. De resolutie is bij 1080p ruim voldoende om duidelijk gezichten te herkennen.

Netatmo Presence web-app (in Chrome)

Netatmo Presence web-app (in Chrome) (© ; licentie: )

De camera neemt tevens geluid op en de kwaliteit daarvan is verrassend goed. Je kunt de microfoon trouwens uitschakelen. Verder is het mogelijk om het beeld te roteren en om de bewegingsdetectie te beperken tot een of meer delen van het beeld.

Netatmo Presence koppelen van Dropbox

Netatmo Presence koppelen van Dropbox (© ; licentie: )

Video’s worden bewaard op de geheugenkaart die al in de camera steekt, maar kun je daarnaast ook uploaden naar Dropbox en/of een ftp-server. Je kiest de resolutie (van laag tot 1080p) en het type (video’s van mensen, van auto’s, van dieren) van de bewaarde video’s.

Om de 24 uur kun je een time-lapse video downloaden van recent gemaakte opnames in mp4-formaat door op het kloksymbooltje te klikken dat linksboven in het videobeeld van de (web)app verschijnt.

Conclusie
De Netatmo Presence is redelijk eenvoudig te installeren als je een beetje een handige harry bent. De (web)app werkt erg gebruiksvriendelijk. De beeldkwaliteit is uitstekend. Dat de camera automatisch het onderscheid maakt tussen personen, auto’s, dieren en andere bewegende voorwerpen is een verder pluspunt. Over de duurzaamheid kunnen we niets zeggen, daarvoor duurde de testperiode te kort. Maar gezien de vele mogelijkheden en goede beeldkwaliteit vinden we de prijs verantwoord, ook al omdat je geen abonnementskosten hebt.
Adviesprijs
€299
Foto van Netatmo
Website: Netatmo
Categorieën: Hardware, Producenten
Naar begin pagina.
Vorig artikelWifi-bridge voor snel internet overal in huis
Volgend artikelZakelijke 2-in-1 laptop in extra slank design
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

6 REACTIES

  1. Waardeloos! Camera is niet waterdicht waardoor er vocht in komt. Reeds twee keer SD kaartje vervangen wat ondanks de bijgeleverde gel toch weer nat wordt en niet meer werkt. Als de SD stuk is werkt niets meer. Nu binnen een jaar helemaal defect en niet meer te repareren aldus de servicedienst van Wehkamp. Betaling terug ontvangen en wordt door Wehkamp ook niet meer geleverd wat ik kan begrijpen. Overigens prima service van Wehkamp maar Netatmo…. nee tatmo!

  2. Beste,
    We hebben de camera laten vallen met als gevolg dat het glas van de lamp gebroken is. Voor de rest werkt het nog perfect. Kan dit onderdeel besteld worden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.