Fujitsu laptop met ingebouwde microprojector om overal presentaties te geven

0
De nieuwe LIFEBOOK E Line serie van Fujitsu bestaat uit 15,6-, 14- en 13,3-inch laptops voor bedrijven met lage gebruikskosten dankzij de gemeenschappelijke accessoires en hardware-onderdelen. Wij testten de 13,3-inch LIFEBOOK E733. In de modulaire uitbreidingssleuf van ons testexemplaar stak een microprojector (beamer), de eerste keer dat we dit aantreffen in een notebookcomputer.

De Fujitsu LIFEBOOK E Line serie bestaat uit drie zakelijke laptops met schermen van respectievelijk 15,6-, 14- en 13,3-inch met een gemeenschappelijk ontwerp en uitwisselbare componenten. Het metaalkleurige chassis is slechts 20 mm dun, dus niet zoveel dikker als een Ultrabook.

In de modulaire uitbreidingssleuf kun je niet alleen een extra batterij, harde schijf, dvd-rewriter, Blu-ray drive, maar ook een uitschuifbare microprojecter (beamer) kwijt, waarover straks meer. Ook de stroomadapter en de optionele poortreplicator is uitwisselbaar tussen alle modellen in deze reeks. Ook het moederbord en het BIOS zijn identiek. Als chipset wordt de Intel QM77 gebruikt, die gecombineerd kan worden met verschillende Intel Core i3-, i5- of i7-processoren.Fujitsu IFEBOOK E733

Bedrijven kunnen gebruikskosten besparen als ze meerdere laptops van deze reeks kopen. Zo kunnen ze één bedrijfsimage van het besturingssysteem en bedrijfssoftware maken dat uitgerold kan worden naar alle E-Line-serie laptops. Of ze kunnen een beperkt aantal uitbreidingen, zoals de optionele microprojector, voor in de “modular bay” kopen en die uitlenen aan de medewerkers die dit nodig hebben.

 
Design

Het elegante zilverkleurige chassis is afgewerkt met rode biesjes, de bedrijfskleur van Fujitsu. Het kleinste 13,3-inch model dat wij testten, weegt slechts 1,6 kg. Het grootste model weegt 1,9 kg. De achterkant van het scherm is gemaakt van magnesium en is bevestigd met metalen hengsels. De rest van het chassis bestaat uit stevige kunststof.

Het toetsenbord heeft volwaardige navigatietoetsen en is optioneel verlicht door energiezuinige leds. Het grote aanraakvlak heeft twee geïntegreerde muistoetsen en reageert op multitouch vingerbewegingen. Optioneel kan een vingerafdruksensor worden gemonteerd voor extra toegangsbeveiliging.Fujtisu LIFEBOOK E Line design detail

 
Technische uitrusting

Ons testexemplaar was voorzien van een Intel Core i5-3230 processor met een kloksnelheid van 2,6 GHz, 4 GB geheugen, 500 GB 5400 rpm harde schijf, Intel HD Graphics 4000, schermresolutie van 1366 x 768 pixels, 3x USB 3.0, 1x DisplayPort, WiFi 802.11a/b/g/n en Windows 7 Professional 64-bit.

Opties zoals Bluetooth, Full HD webcam, 3G/4G-connectiviteit, tot 16 GB geheugen, ssd-schijven en Windows 8 zijn uiteraard beschikbaar. Alle details hierover vind je op de website van Fujitsu.

 
Fujitsu Bay Projector

In de uitbreidingssleuf van ons testmodel stak geen dvd-rewriter, maar een “Fujitsu Bay Projector“: een uitschuifbare microprojector of beamer van 150 gram met een (beperkte) helderheid van 40 ansi-lumen en resolutie van 800×600 pixels.

Door een hendeltje aan de rechterkant van de laptop te verschuiven, schuift de projector half uit de uitbreidingssleuf. Je kunt het projectiegedeelte 90 graden opklappen. Via drie drukknoppen kun je de beamer in- en uitschakelen, het geprojecteerde beeld 360 graden draaien of de projectieled in- en uitschakelen. Het geprojecteerde beeld kun je scherpstellen met een schuifschakelaartje aan de linkerkant van het beamertje. Als je de microprojector terug duwt in de modulaire baai schakelt het zichzelf uit.

Fujtisu Bay Projector

(© ; licentie: )

Verwacht niet dezelfde kwaliteit als bij een gewone beamer, maar met deze ingebouwde microprojector kun je altijd en overal een presentatie geven (of een video bekijken) in een kleine groep van 4 à 5 personen, zolang er maar een wit projectievlak (bijvoorbeeld een muur) in de buurt is. De kamer moet ook minstens gedeeltelijk verduisterd worden, want de beamer-led is niet krachtig genoeg om in een met daglicht verlichte kamer te projecteren. Voor zakenmensen die veel bij klanten over de vloer komen, is dit niettemin een erg handige uitbreiding. De prijs voor dit accessoire is wel aan de stevige kant: Fujitsu vraagt er zomaar eventjes 499 euro voor…

 
Prestaties

De door ons geteste Fujitsu LIFEBOOK E733 13,3 inch QM77 met Intel Core i5-3230 haalt een Futuremark PC Mark 2007 Score van 4492 punten en een Windows Experience Index van 4,9 punten. De Futuremark Peacekeeper webprestaties komen uit op 1.969 punten. In Futuremark 3DMark Professional “Cloud Mark” scoort deze laptop 3.235 punten. De batterij houdt het 219 minuten uit in de Peacekeeper batterijtest. Dit alles resulteert in een gewogen DiskIdee prestatiescore van 46/100 en een DiskIdee prijsprestatiescore van 59/100. Dit zijn gemiddelde prestaties die volstaan voor normaal zakelijk gebruik.

 
Prijs en beschikbaarheid

De Fujitsu E-Line is per direct verkrijgbaar vanaf 919€ excl. BTW, incl. Recupel. Het geteste model kost 1.029€ excl. BTW, incl. Recupel (zonder de microbeamer van €499 €379).

Conclusie
Het modulaire concept van de nieuwe Fujitsu E-Line serie van zakelijke laptops is erg interessant voor bedrijven die de gebruikskosten van hun laptop-park willen beheersen. De vele accessoires, waaronder een innovatieve microbeamer die in de modulaire baai van deze laptops past, voegen waarde toe aan het concept. Het door ons geteste 13,3-inch instapmodel is erg compact en licht en presteert behoorlijk voor zakelijk gebruik. Ook de prijskwaliteitverhouding van de laptop zelf is in orde, maar 500 euro voor de al met al erg beperkte Fujitsu Bay Projector is van het goede te veel.
Adviesprijs
€ 1.029 excl. btw (+ €499 €379 voor de microbeamer).
Foto van Fujitsu
Website: Bezoek Website
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Nvdr.: Op 19/9/2013 corrigeerden we dit artikel met de juiste adviesprijs voor de modulaire projector, namelijk €379 excl. btw.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.