Home Audio / Video

Musopen verspreidt gratis opnamen van klassieke muziek

0
86
Musopen, de Amerikaanse non-profit organisatie die gratis opnamen van klassieke muziek aanbiedt, lanceerde onlangs een project op Kickstarter om het complete oeuvre van Frédéric Chopin op te nemen.

Musopen werd gesticht in 2005. De bedoeling van de initiatiefnemers is om “de muziek te bevrijden”. Dat doen ze door muziek op te nemen en die opnames rechtenvrij aan te bieden aan het publiek. Daarnaast vind je op de website ook gratis bladmuziek.

Musopen op Kickstarter

Musopen op Kickstarter (© ; licentie: )

Ook al is de muziek van voor circa 1920 publiek domein, het wil niet zeggen dat je opnames of partituren zo maar mag gebruiken. In de meeste gevallen berust het copyright bij degene die de muziek hebben opgenomen of gepubliceerd. Met de eigen opnames wil Musopen hier een alternatief bieden.

Musopen lanceerde in 2010 al een project om klassieke werken op te nemen op Kickstarter dat succesvol was – meer dan zes maal de gevraagde donatie werd opgehaald – en waarvan de opnames in 2012 online werden gezet.

Nu lanceert Musopen een nieuw project op Kickstarter om alle werken van de Poolse componist en pianist Frédéric Chopin (1810-1849) op te nemen. Het doel is om dit keer 75.000 dollar te verzamelen.

Met dat bedrag is het opnemen van het oeuvre van Chopin een haalbare kaart omdat het soort en de hoeveelheid werken die hij componeerde te overzien zijn. Het gaat om circa 245 stukken die zowel in 1080p video als in 24-bit 192 kHz audio beschikbaar zullen komen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.