Xerox opent virtuele deuren researchlab

0
50
Xerox Research Europe zet de deuren van zijn onderzoekslaboratorium virtueel open. Internetbezoekers kunnen spelen met nieuwe technologieën, gaande van geautomatiseerde analyse van grote verzamelingen afbeeldingen tot het in de cloud converteren van pdf’s naar xml en epub.

Xerox heeft een reputatie hoog te houden voor onderzoek en ontwikkeling. Denk maar aan Xerox’s beroemde PARC (Palo Alto Research Center), waar onder andere de laserprinter, bitmap graphics, de computermuis, de GUI, en Ethernet werden uitgevonden. Xerox Europese innovatielab XRCE zet zijn deuren sinds enige tijd virtueel open.
Via de website Open Xerox kan iedereen de innovaties waar XRCE aan werkt volgen. Meer nog, een aantal innovaties kun je ook via de website uitproberen. Momenteel zijn 23 diensten beschikbaar die allemaal te maken hebben met de analyse en manipulatie van teksten en afbeeldingen. Klinkt abstract, maar als je een Facebook-account hebt, kun je bijvoorbeeld al je foto’s laten analyseren door Catepix. Deze robot zal jouw foto’s automatisch indelen in categorieën en ook een oordeel proberen te vormen over wat voor soort fotomens je bent.

Xerox Catepix

Xerox Catepix (© ; licentie: )

Tijdens een snelle test op mijn eigen account slaagde Catepix er probleemloos in om zonder mijn hulp allerlei activiteiten en onderwerpen te herkennen, gaande van foto’s met zonsondergangen (waarvan er blijkbaar nogal veel in mijn account staan), over foto’s waar meerdere personen opstaan, tot foto’s met bloemen, fietsen, voedsel en monumenten.

De technologie achter Catepix wordt ook gebruikt door ‘serieuze’ tools zoals Similar Image Search, dat binnen de seconde in een verzameling van vijfmiljoen foto’s gelijkaardige onderwerpen herkent, of Image categoriser, dat afbeeldingen automatisch indeelt op basis van hun inhoud. Ook interessant is Aesthetic Image Search, een tool die de mooiste en beste foto’s identificeert in een verzameling gelijkaardige foto’s. Het algoritme weet bijvoorbeeld dat een goede strandfoto vaak gekenmerkt wordt door zijdeachtige golven, gefotografeerd met een lange belichtingstijd.

ePub cloudoplossing

ePub cloudoplossing (© ; licentie: )

Tussen de vele andere tools vonden we ook een cloudoplossing die PDF-bestanden volautomatisch converteert naar ePub’s. Zelfs een vrij omvangrijk boek met voetnoten, illustraties en lijsten werd door deze dienst binnen drie minuten naar een bruikbare ePub omgezet. Een andere tool converteert PDF naar XML. Andere linguïstieke tools kunnen de originele versie van een document vinden in een verzameling documenten, of herkennen automatisch in welke taal een document geschreven is.

Vorig artikelGerenoveerde arc ondersteunt 3D-panoramatechnologie
Volgend artikelAldi 7-inch Android-netbook: kinderspeelgoed of niet?
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.