Snuffelaar bewaakt draadloze netwerken

0
173

Hoe werkt het?
In tegenstelling tot andere WLAN-detectiesystemen werkt Kismet puur passief. Er worden dus geen netwerkpakketten uitgezonden, het werkt alleen op basis van wat de WLAN-kaart kan ontvangen. Een zogenaamde promiscue netwerkkaartinstelling zorgt ervoor dat de kaart alle netwerkpakketten op het netwerk opvangt, dus ook alle pakketten die niet voor hem bestemd zijn. In een draadloos netwerk betekent dit, dat de promiscue WLAN-kaart pakketten opvangt of ‘snuffelt’ van alles wat maar uitzendt en in het bereik van de netwerkkaart ligt: Access Points of AP’s, clients, noem maar op. De Kismet software kan dan de AP’s en de clients met elkaar associëren zodat je kunt zien wie met wie contact probeert te leggen.

Kismet Wireless - detail van specifiek draadloos netwerk

Kismet Wireless – detail van specifiek draadloos netwerk (© ; licentie: )

Kismet werkt in drie onderdelen. Een ‘drone’ of robot verzamelt enkel netwerkpakketten, maar analyseert ze niet. Dat doet een Kismet server. Die kan alleen draaien en netwerkpakketten onderzoeken of dit doen in samenwerking met een drone. Het derde onderdeel is de client en die dient alleen maar om informatie te tonen: deze communiceert dus met de server. Tot slot kan Kismet de geografische locatie van een draadloos netwerk bepalen als je een GPS-ontvanger aansluit. Via een plug-in kan het ook een DECT-netwerk bewaken. DECT is het protocol dat gebruikt wordt door draadloze telefoons, maar gebruikt hetzelfde spectrum als IEE 802.11-netwerken. Logisch dus dat een WiFi-kaart met de juiste software ook DECT kan besnuffelen.

1
2
3
Vorig artikelBetaalbare aanraak-smartphone van Nokia
Volgend artikelHandenvrij bellen met elke smartphone
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.