Vervang je harde schijf door een ssd

0
68

De ssd klemt in het kastje en het deksel vergrendel je met een schuiftoets op de onderkant. Vervolgens gebruik je de meegeleverde usb-kabel om de ssd aan te sluiten. Een aparte stroomaansluiting is niet nodig. Voor het klonen van de harde schijf in een laptop moet je sowieso de usb-enclosure gebruiken. Wil je een desktop-pc upgraden dan kun je kiezen tussen de usb-enclosure of een interne aansluiting via SATA. Dat laatste werkt sneller, maar het is ook iets ingewikkelder. De handleiding geeft hierover echter duidelijke uitleg.
Als de interne harde schijf groter is dan de ssd zal de software alle partities automatisch aanpassen. Uiteraard moet de totale inhoud van de de bestaande schijf kleiner zijn dan de capaciteit van de ssd. Anders lukt het automatisch klonen niet en moet je dit ofwel manueel doen, ofwel eerst voldoende ruimte vrij maken op jouw interne schijf zodat de inhoud ervan wel op de ssd past.

In de praktijk
Kingston SSDV+ SSDWe voerden een upgrade uit van een Dell XPS M1330 laptop met Windows 7 Ultimate. Het klonen van de bestaande Seagate-harde schijf van 145 GB duurt ongeveer een uur. Daarna starten we onze laptop van de nieuwe ssd. De snelheidswinst is direct merkbaar. Het starten duurt nu 50 seconden tegenover 75 seconden voorheen. Ook het uitschakelen van de laptop verloopt sneller: 19 seconden tegenover 23 seconden.
De laptop wekken vanuit de slaapstand duurt met ssd drive 24 seconden en met harde schijf 30 seconden. Onze laptop werkt nu ook merkbaar stiller. De ventilator slaat minder vaak aan omdat de ssd minder warmte produceert.
De autonomie gaat er ook op vooruit. We kunnen bijna een uur langer met onze laptop werken. Afhankelijk van de gebruikte benchmark werkt onze laptop ruim 28% sneller met ssd drive dan met harde schijf. In de pure harde schijf-benchmarks is de snelheidswinst nog een pak groter en is de ssd drive ruim zes keer zo snel als de gewone harde schijf.

Conclusie
Het installeren van de Kingston ssdNOW V+ series ssd werkt erg eenvoudig en de prestatiewinst na installatie is groot. Het nog stevige prijskaartje moet je er voor lief bijnemen. De prijzen van ssd’s zullen ongetwijfeld nog dalen en dan wordt dit zeker een interessante upgrade voor bestaande laptops en desktop-pc’s.

(90/100)

Adviesprijs
128 GB Upgrade Kit (SNVP325-S2B/128GB): € 300 (3 jaar garantie inbegrepen); de schijf en de upgrade kits bestaan ook in capaciteiten van 64, 256 en 512 GB.
Foto van Kingston
Categorieën: Producenten
Naar begin pagina.

Op de volgende pagina vind je de specificaties van de Kingston V+-series ssd’s.

1
2
3
4
Vorig artikelVlaggenschip in MSI’s serie All-in-One Touch PC’s
Volgend artikelDraagbare mediaspeler met ingebouwde beamer
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.