Middenklasse laptop met 3D-sausje

0
53
Acer Aspire 5738DG 3D laptop

Acer Aspire 5738DG 3D laptop (© ; licentie: )

De Acer Aspire 5738DG is een van de eerste 3D laptops die bij ons verkrijgbaar zijn. Toch heeft deze desktopvervanger geen speciale 3-D videochip. Hoe werkt het driedimensionale scherm dan?

De Acer Aspire 5738DG is een middenklasse desktopvervangende laptop met een 3-D sausje. De uitrusting is normaal voor zijn prijsklasse (€749): instap Intel Core 2 Duo processor (T6600 aan 2,2 GHz), middenklasse videochip van ATI (Mobility Radeon HD4570), 4 GB werkgeheugen, DVD Super Multi DL drive, 320 GB harde schijf, HDMI-uitgang, toetsenbord met apart numeriek klavier en Windows 7 Home Premium. De prestaties zijn met een Windows Experience Index van 4,1 gemiddeld. De autonomie van bijna vijf uur is heel behoorlijk voor deze klasse van notebookcomputer.

3D
Het 3-D etiket verdient hij dankzij het 15,6-inch breedbeeldscherm met resolutie van 1366 x 768 pixels en speciale polarisatiefilter. In combinatie met de meegeleverde passieve, polariserende 3D bril en speciale TriDef 3D-software kun je er stereoscopische foto’s en video’s in 3D mee bekijken. Zonder die software en bril toont het scherm een gewoon beeld. Je moet dan al goed kijken om te zien dat er heel fijne parallelle streepjes horizontaal over het scherm lopen. Die zijn afkomstig van de polarisatielaag. Maar die streepjes storen nauwelijks tijdens het gewone computerwerk. Evenmin verminderen ze de helderheid van het beeld. Pas als je de meegeleverde TriDef-software start, verschijnt het driedimensionale beeldeffect en kun je het scherm niet meer goed zonder de meegeleverde 3D bril bekijken. Windows-menu’s zijn dan bijvoorbeeld nog nauwelijks leesbaar.

Brillen
Er worden twee 3-D brillen meegeleverd: een gewone en een clip-on voor brildragers. De gewone werkt echter beter dan de clip-on omdat hij minder gewoon (ongepolariseerd) licht doorlaat aan de zijkanten. Bij ons paste de gewone 3-D bril trouwens bovenop onze normale bril en gaven we daaraan de voorkeur bij het kijken naar 3-D beelden. De brillen zijn wel niet erg stevig. Het is niet iets waar je onbegeleid kinderen mee kunt laten spelen, want dan zijn ze zo kapot.

1
2
3
Vorig artikelIntelligente en betaalbare netwerkschijf
Volgend artikelFull-HD mediaspeler met mooi design
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.