Verzeker softwarecompatibiliteit bij installeren en bijwerken

1
106

Alle mogelijke problemen en afhankelijkheden van software of updates controleren is een moeizaam en arbeidsintensief werk. Geen mens die dat manueel doet, kan je garanderen dat hij dat foutloos kan doen.

Helemaal OK
De Britse firma Changebase is gespecialiseerd in software voor het begeleiden van systeemwijzigingen. Hun nieuwe AOK WorkBench automatiseert het opsporen en oplossen van incompatibiliteiten tussen nieuwe software of updates en de bestaande infrastructuur. Dit product kan ook al op voorhand incompatibiliteiten oplossen voor migraties, bijvoorbeeld van Windows XP naar Vista of naar Windows 7. Of van IE6 naar IE7 of IE8. Of van een fysieke naar een virtuele omgeving. Dat laatste geldt wel alleen voor applicatievirtualisatie zoals App-V. De voorbeelden voor conflicten zijn legio.

AOK lees je overigens als A-OK, Amerikaans voor “helemaal OK”. Changebase claimt dat AOK vier keer minder fouten maakt dan mensen: 20% fouten bij mensen, 5% bij AOK. En de snelheid is fors hoger. Werk dat een systeembeheerder vele dagen zou kosten, kan AOK in luttele seconden uitvoeren.

AOK nieuwe rapportage - webinterface

AOK nieuwe rapportage – webinterface (© ; licentie: )

Implementatie
AOK is een .NET applicatie en houdt al zijn informatie in een database bij, naar keuze SQL Express of SQL Server 2005 of hoger. SQL Express raadt Changebase alleen aan voor testdoeleinden, niet voor effectief gebruik. Voor AOK zelf heb je een .NET Framework 2.0 nodig. Het clientplatform moet een Windows XP SP2 of hoger zijn, maar geen 64-bit omgeving. AOK ondersteunt alleen 32-bit. De client moet bovendien 2 GiB RAM hebben en een processor van 2,2 GHz of meer. Vrij forse systeemvereisten dus. Aan de serverkant mag wel een 64-bit omgeving gebruikt worden. Ook hier minstens 2 maar liefst 4 GiB RAM en een processor van 2,2 GHz of beter. Je kunt AOK als een alleenstaande oplossing installeren op slechts een machine, maar in de praktijk zul je de voorkeur geven aan een gezamenlijke database voor alle data en dan het AOK-beheer op meerdere clients.

Voordat je AOK kunt beginnen te gebruiken, maak je eerst een database aan. Hoeveel AOK-databases je kunt aanmaken en gebruiken hangt af van de gekozen licentie. Een AOK database bevat alle onderzoeksplugins en alle gegevens in verband met de softwarepakketten waarover rapporten moeten aangemaakt worden.

1
2
3
4
5
Vorig artikelScanners: niet alleen in luchthavens, ook bij Aldi!
Volgend artikelSnelste WD My Book ooit

1 REACTIE

  1. In aanvulling op dit artikel. AOK wordt ook ingezet in de migratie naar Windows7. Uit recente projecten over 20 klanten met 8.500 applicaties hebben we geconstateerd dat 95% van de applicaties geautomatiseerd technisch geschikt gemaakt kunnen worden voor Windows7. Dit in zeer korte tijd. Dit bespaart enorm veel tijd en geld in het testen en repackagen van applicaties.

Reacties zijn gesloten.