De crisis treft ook cybercriminelen

0
43

Een van de Chinezen die betrokken is bij voorgaande zaak, duikt ook op bij een ander merkwaardig geval van internetfraude. Evony is een laagdrempelige online rip-off van het populaire pc-game Civilization. Het spel is zogenaamd gratis, maar als je ook maar iets wil bereiken dan moet je met echt geld over de brug komen. Daar zijn kleine bedragen mee gemoeid, maar vele kleintjes maken een grote. Als je er een tijdje in meespeelt, merk je aan alles dat Evony er alleen maar op gericht is om gamers zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen. Dat het om fraude gaat, is erg moeilijk te bewijzen. Bovendien gaat het om zulke kleine bedragen, dat gefrustreerde gamers er eerder de brui aan zullen geven dan een klacht in te dienen. Maar dan staan er genoeg andere gamers klaar om ook weer een klein bedrag in het spel te stoppen. De mensen erachter verdienen er wellicht honderdduizenden, zo niet miljoenen dollars mee. Bloggers en journalisten die kritische stukken over Evony schrijven, worden trouwens bedreigd en zelfs voor de rechtbank gedaagd wegens laster en eerroof.

Scareware is een andere methode waarmee cybercriminelen gemakkelijk geld verdienen. Het gaat om valse antivirusproducten die via populaire downloadsites worden verspreid. De scareware scant je pc en stelt zogenaamd een infectie vast. Je betaalt een klein bedrag om het product te activeren en dan word je pc zogezegd genezen. Duizenden mensen trappen erin. Symantec identificeerde meer dan 250 verschillende scarewareproducten. Volgens Symantec verdienen criminelen jaarlijks meer dan 900.000 euro aan dergelijke scareware. In alle gevallen gaat het om bijna onzichtbare, geweldloze vormen van criminaliteit, waarmee niettemin heel wat geld wordt gestolen.

Voor politie en gerecht is het erg moeilijk om er tegenop te treden. Slimme criminelen scholen zich dus best om tot cybercriminelen en laten de homejackings en bankovervallen over aan de echte dommeriken.

1
2
Vorig artikelZakelijke laptops met nieuwe Intel i7 processor
Volgend artikelGranulair herstel voor Exchange en SharePoint
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.