64 bit versus 32 bit voor dummies

3
431

kapitalist bent, zal je daarom in de praktijk nooit meer dan 16 GB in een thuiscomputer tegenkomen. Wedden dat daar in een niet al te verre toekomst verandering in komt?

 

Samengevat

32 bit of 64 bit? De pro’s en contra’s in de praktijk.
De 64 bit versie van Windows 7 maakt dus op een efficiëntere manier gebruik van het geheugen. De doorsneegebruiker zal daar evenwel niet veel van merken. Wie daar wel baat bij heeft, zijn diegenen die regelmatig werken met zeer grote bestanden. En we bedoelen hiermee geen fotobestanden van enkele megabyte of zo, maar bestanden van enkele gigabyte. Die kom je normaal alleen tegen in videobestanden, zeer grote databanken of in extreem grote Excel tabellen. Bovendien adviseren we deze gebruikers om te investeren in extra geheugen.
De overgrote meerderheid van de 32 bits programma’s zullen net zo goed werken in een 64 bit omgeving. Logisch natuurlijk, schrijf een aantal nullen voor een 32 bit adres en je bekomt een 64 bit adres. Maar het omgekeerde is niet waar. Zo verschijnt Microsoft Office 2010 zowel in een 32 bit als in een 64 bit versie. De 64 bit zal niet werken in een 32 bit omgeving.
Maar opgelet: er zullen steeds meer 64 bit programma’s op de markt komen. In het begin naast de 32 bit versie, na verloop van tijd zonder 32 bit tegenhanger. Daar kan je met je 32 bit besturingssysteem dan niets meer

1
2
3
4
5
Vorig artikelHoe kies je de juiste smartphone?
Volgend artikelProjecteren via het netwerk
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

    • Photoshop CS2 is een 32-bit applicatie. Gebruikt standaard 2 GB geheugen (ca. 1,7 GB effectief) voor beeldverwerking, tenzij je in de boot.ini file de 3 GB switch opzet, dan gebruikt ie een gb meer (alleen van toepassing bij Windows XP SP2). Draait het programma onder een 64-bit besturingssysteem dan zal het automatisch 3 GB geheugen gebruiken. Alles boven 3 GB wordt gebruikt voor plug-ins en filters (tot 3,7 GB) en alles daarboven om de Photoshop scratch disk in het geheugen te houden (tot 6 GB onder Windows). Meer geheugen dan dat wordt niet gebruikt. De hoeveelheid geheugen is dus belangrijk dan 32- of 64-bit. Photoshop CS4 bestaat ook in een 64 bit versie die optimaal gebruikt maakt van 64-bit technologie. Als je pc en besturingssysteem 64-bit is heeft het dus zin om over te schakelen op Photoshop CS4. Gebruik je CS2 is er eigenlijk weinig reden om 64 bit te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.