64 bit versus 32 bit voor dummies

3
431

programma PhotoShop zelf zit in de ene helft, maar gebruikt voor je foto’s de andere helft. Jammer genoeg is deze indeling van het geheugen niet dynamisch: ook al draait er maar één programma op je pc en blijft er een groot deel van het programma-code-deel van het geheugen ongebruikt, dat onbenut stuk komt niet ten goede van het data-deel.

Is 64 bit sneller dan 32 bit?  (tekening: www.aalst.be)

Kijken we nu even naar de 64 bit architectuur. Van bovenvernoemde beperkingen blijft zowat niets over. De 4 GB barrière wordt uiteraard gesloopt – neem even terug je rekenmachine, en tik in: 2 tot de macht 64, het resultaat is 18.446.744.073.709.551.616.
Even nakijken op Wikipedia leert ons: kilo – mega – giga – tera – peta – exa, het maximale bereik van een 64 bit systeem is dus een goede 18 exabyte. (Zie ook onze eigen cursus over bits en bytes.)
Wacht even vooraleer je naar de computerwinkel holt om er enkele geheugenlatjes van een exabyte te kopen, momenteel vind je daar alleen maar geheugen van 4, 6, 8 of 12 GB. Meer dan 12 GB zijn we in ieder geval nog niet tegengekomen, en vooral: hoe groter, hoe duurder. Tenzij je een

1
2
3
4
5
Vorig artikelHoe kies je de juiste smartphone?
Volgend artikelProjecteren via het netwerk
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

    • Photoshop CS2 is een 32-bit applicatie. Gebruikt standaard 2 GB geheugen (ca. 1,7 GB effectief) voor beeldverwerking, tenzij je in de boot.ini file de 3 GB switch opzet, dan gebruikt ie een gb meer (alleen van toepassing bij Windows XP SP2). Draait het programma onder een 64-bit besturingssysteem dan zal het automatisch 3 GB geheugen gebruiken. Alles boven 3 GB wordt gebruikt voor plug-ins en filters (tot 3,7 GB) en alles daarboven om de Photoshop scratch disk in het geheugen te houden (tot 6 GB onder Windows). Meer geheugen dan dat wordt niet gebruikt. De hoeveelheid geheugen is dus belangrijk dan 32- of 64-bit. Photoshop CS4 bestaat ook in een 64 bit versie die optimaal gebruikt maakt van 64-bit technologie. Als je pc en besturingssysteem 64-bit is heeft het dus zin om over te schakelen op Photoshop CS4. Gebruik je CS2 is er eigenlijk weinig reden om 64 bit te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.