64 bit versus 32 bit voor dummies

3
431

64 bits programma’s groter zijn dan de 32 bit versies wat dan weer meer tijd vergt.

 

Drivers
Een ander paar mouwen zijn evenwel de drivers. Een driver is de programmacode die ervoor zorgt dat je besturingssysteem de aangesloten hardware correct herkent en aanstuurt. 32 bit drivers werken evenwel niet in een 64 bit omgeving. Voor recente apparatuur vormt dat normaal gezien geen probleem, want hiervoor bestaan zowel 32 bit als 64 bit drivers. Bezit je echter nog enkele voorhistorische toestellen zoals een printer, een scanner of een tekentablet, of heb je een toestel “made in Taiwan" van een totaal onbekend merk, dan wordt dat mogelijk verbannen naar het containerpark bij gebek aan drivers. Denk er aan: in computerland begint de prehistorie al enkele jaren terug!

Het lot van apparatuur zonder geschikte drivers!

Conclusie

Ons advies:
– Is dit je eerste computer en heb je bijgevolg nog geen hardware of software in huis? Dan is er weinig of geen de reden waarom je niet onmiddellijk met de 64 bit versie zou beginnen.
– Werk je regelmatig met gigabyte-grote bestanden? Kies dan ook voor de 64 bit versie, maar vergroot dan tevens het geheugen vanje pc.
– In alle andere gevallen ga je momenteel weinig of zelfs geen voordeel halen bij het omschakelen naar 64 bit. Blijf dus maar gerust bij de 32 bit versie.

1
2
3
4
5
Vorig artikelHoe kies je de juiste smartphone?
Volgend artikelProjecteren via het netwerk
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

    • Photoshop CS2 is een 32-bit applicatie. Gebruikt standaard 2 GB geheugen (ca. 1,7 GB effectief) voor beeldverwerking, tenzij je in de boot.ini file de 3 GB switch opzet, dan gebruikt ie een gb meer (alleen van toepassing bij Windows XP SP2). Draait het programma onder een 64-bit besturingssysteem dan zal het automatisch 3 GB geheugen gebruiken. Alles boven 3 GB wordt gebruikt voor plug-ins en filters (tot 3,7 GB) en alles daarboven om de Photoshop scratch disk in het geheugen te houden (tot 6 GB onder Windows). Meer geheugen dan dat wordt niet gebruikt. De hoeveelheid geheugen is dus belangrijk dan 32- of 64-bit. Photoshop CS4 bestaat ook in een 64 bit versie die optimaal gebruikt maakt van 64-bit technologie. Als je pc en besturingssysteem 64-bit is heeft het dus zin om over te schakelen op Photoshop CS4. Gebruik je CS2 is er eigenlijk weinig reden om 64 bit te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.