Bellen, sms’en, faxen en chatten via één nummer goedkoop over internet

0
76

belminuten. Zoals gebruikelijk bij SIP-providers (en dat is Zalloo/Attractel dus ook) kun je volledig gratis bellen van één klant naar een andere. Helaas wekt Attractel net als de meeste andere SIP-providers de volledig foute indruk dat je alleen maar gratis kunt bellen naar hun eigen klanten. Zo spreekt Attractel alleen maar over verkeer van Zalloo naar Zalloo en dat je daarvoor geen belminuten moet betalen. Uiteraard kun je volledig gratis naar elke SIP-abonnee bellen, maar om dat te kunnen moet je wel het SIP-adres hebben. Met een vaste lijn kun je mogelijk niet zomaar bellen naar een niet-numeriek adres tenzij er een conversiesysteem aanwezig is daarvoor. Dat laatste kan bijvoorbeeld als de dienstverlener je toestaat speciale telefoonnummers (volledig numerieke pseudotelefoonnummers) aan te maken en die te laten wijzen naar SIP-adressen.

Zalloo: ZoIPer softphone
ZoIPer softphone

In sommige gevallen ondersteunt ook de door de provider geleverde software niet dat je een willekeurig SIP-adres kunt invullen als bestemming. Dat is dan ook weer een geval van vendor-locking (verkoper-insluiting) en dat vinden we zoals altijd laakbaar. Zeker voor jouw pc houdt niets je tegen een andere SIP-softphone te downloaden. Bij Linux zit die er doorgaans al standaard bij. Voor Windows kun je een gratis SIP-softphone van het internet downloaden. Dan kun je wel degelijk naar eender welk SIP-adres bellen. Naar Skype-abonnees bellen is overigens niet meteen mogelijk. Dat vereist een gateway tussen SIP en Skype en die is maar hoogst zelden beschikbaar. Dat alleen al maakt Skype volledig ongeschikt voor bedrijfstoepassingen. En dan hebben we het nog niet eens over de andere problemen inzake privacy, betrouwbaarheid en kwaliteit van de verbindingen.

Software
De Zalloo software is dus een softphone en die heet Zoipher. Er zijn ook PBX-diensten maar vermits die gehost zijn is dat geen software voor jou maar een dienst. En die is uiteraard niet gratis, maar daarover

1
2
3
4
5
Vorig artikelSACD receiver van Pioneer met internetradio
Volgend artikelCloud computing is niet zonder problemen