Compacte design-geluidsinstallatie die goed klinkt

4
551

afneembare grille op de luidsprekers en als je die wegneemt, zie je de luidsprekertjes zitten: een ribbontweeter waarin wat geels te zien is, in het midden een koepeltje (de dome midrange) en daaronder een woofer met aluminiumkleurige conus. Alles is erg fraai afgewerkt en straalt hoge kwaliteit uit.
Ook de verlichting van de toestellen blijkt smaakvol. Zeker ’s avonds ziet het er prachtig uit met de oranje schijn van de voorversterkerbuizen. Als je op een toets van de toestellen of de meegeleverde afstandsbediening drukt, lichten de zijpanelen rondom blauw op; dat gaat na een paar seconden weer uit.

Philips MCD908 speakerBuizen en ribbons
Philips zegt in de documentatie dat buizen een plezieriger geluid geven en minder vervorming produceren dan transistoren. Sorry, maar dat is lulkoek. Buizen hebben gemiddeld een vervorming tussen 0,5 en 2% en slechts in zeer dure buizenversterkers slaagt men erin daaronder te komen. Een moderne transistorversterker heeft doorgaans een vervorming van minder dan één honderdste procent! Je kunt een prima transistorversterker maken voor heel wat minder geld dan een buizenversterker. Dat Philips hier buizen kiest, heeft ons inziens meer met marketing te maken dan met technische redenen. Gelukkig blijven de buizen in de voorversterker, waardoor ze geen vermogen moeten leveren en dus een langere levensduur zullen hebben.
Bij de eindversterker koos Philips voor klasse D. Dat zijn zeer efficiënt werkende eindtrappen, die 90% van het verbruikte vermogen effectief voor de versterking gebruiken en daardoor heel wat minder verlies in warmte hebben. Ribbontweeters geven een mooier en zijdezachter hoog dan conventionele conustweeters, maar ze zijn ook veel duurder.

Geluidskwaliteit
Hoe klinkt het nu? Wel, enigszins tot onze verrassing krijgen we een

1
2
3
4
5
Vorig artikelEffectiever informatie visualiseren en delen
Volgend artikelInbraak op netwerk, en u weet er niet van

4 REACTIES

  1. Philips probeert gelukkig er iets aan te doen,Inderdaad is het hifi stereo gebeuren helemaal weggezakt door alle moderne uitvindingen en snufjes maar het is de geluidskwaliteit niet ten goede gekomen.Alle gecomprimeerde bestanden van geluid zoals mp 3 enz doen allemaal afbreuk aan het origineel.En om buizen te gebruiken lijkt mij inderdaad meer een design optie dan een technische optie hoewel buizen op hifi gebied perfect zijn.Maar een frequentiebereik in het laag tot 100 hz lijkt mij gn hifi de norm is tenslotte 20-20.000 hz.?? Ik houd mij nog maar aan de MFB techniek van philips uit de jaren 70 die zijn qua geluidskwaliteit nog niet evenaard.

  2. Als je voor de Kef Cresta reeks (of nu de C-reeks) gaat, ben je nog goedkoper af. Deze luidsprekers geven voor een prikje een fantastisch geluid weer.
    Spijtig dat ook dergelijke kwaliteitsmerken lijden aan het ‘made in china’ syndroom….

  3. Het is inderdaad zeer spijtig dat het merendeel geen goede kwaliteit meer weet te appreciëren…Waar is de tijd dat je écht indruk kon maken met een Quad-installatie. Vandaag gooi je hogere ogen met een surround-setup van pakweg €300 die niet aan te horen is, dan met een McIntosh die een honderdvoud kost….
    Zelfs met oudere (zeg maar tweedehands) apparatuur kan je een veelvoud aan kwaliteit prodceren brengen en hoeft het niet duurder te zijn.
     
    Ik blijf bij mijn ‘separates’
    Groetjes,
    Wouter

  4. 2 termen die men eigenlijk nooit samen kan gebruiken: hi-fi en klasse D versterker. Sorry jongens, dat is onzin.
    Mooi poging van Philips eigelijk maar je kan je afvragen of het zin heeft. Zoals jullie zelf schrijven is er in de markt nog weining interesse voor echte hi-fi. Eigenlijk niet abnormaal. Het gros van de bevolking loopt enkele uren per dag met pluggen in de oren en liefst dan nog op een hoog volume. De beschadigingen zijn dan ook dermate groot dat ze geen onderscheid meer kunnen maken tussen hifi en zeg maar muziek.
    Wat betreft jullie stelling "Als je die details in je muziek wilt, moet je heel wat meer geld uitgeven en zullen de luidsprekers flink wat groter moeten zijn". Daar ben ik het totaal oneens mee. Doe eens een luistertest van de Pioneer S-A4SPT-VP. OK, toegeven, 1 luidspreker kost ongeveer de prijs van de ganse Philips installatie maar ze zijn wel het levende bewijs dat detail, warmte en vermogen uit een kleine speaker wel kunnen.
     

Reacties zijn gesloten.