Gratis fotosoftware via internet interessant voor snelle klus

0
43

Picnik
Adobe’s Photoshop Express is een reactie op een ander, al langer bestaande online toepassing: Picnik. De Picnik software is volledig geïntegreerd met Yahoo! Flickr foto-opslagdienst. De eenvoudige versie is gratis. Maar die doet nauwelijks meer dan Windows Live Fotogalerij. Nee, het gaat om de betaalde variant Picnik. Die heeft zo’n beetje alles wat Photoshop Express biedt plus nog een reeks andere functies en effecten.

Drop shadow

Ik ben geen voorstander van al te veel effecten. Maar twee toepassingen van Picnik vind ik de moeite waard: ‘drop shadow’ en ‘vignette’.
De zogenoemde ‘drop shadow’ geeft een Web 2.0 schaduweffect aan de foto. De vignette-functie zorgt voor een zwarte, langzaamverlopende rand om de foto. Dat laatste effect kan ik ook met mijn bestaande fotobewerkingsoftware bereiken, maar dan kost het meer handelingen (en dus veel meer tijd).

Picnik

HDR
Een ander vermeldingswaard effect is HDR. Met één druk op de knop kun je aan een foto een HDR-achtige uiterlijk meegeven. Het is niet het echte HDR-effect (HDR staat voor High Dynamic Range). Daarvoor moet je veel meer doen. Bijvoorbeeld minstens drie verschillende belichtingen van exact hetzelfde onderwerp maken. Met speciale software worden die drie (of meer belichtingen) belichtingen digitaal op elkaar gelegd. Het HDR-effect kan spectaculaire resultaten opleveren: zoek maar eens op HDR binnen de Flickr website.

1
2
3
4
Vorig artikelAfdrukfuncties van professioneel niveau voor kmo/mkb’s
Volgend artikelOplossing om video’s te digitaliseren