Navigeren met veertig procent groter scherm

0
43

voor de ONE XL nog niet klaar was.) TomTom biedt echter ook verkeersinformatie aan via zijn betalende Plus-diensten. Een jaarabonnement kost 40 euro. De gegevens haal je binnen via de ingebouwde Bluetooth  2.0-voorziening en een geschikte gsm met GPRS- of 3G-verbinding met het internet. De eigen verkeersinformatie is volgens TomTom accurater dan de informatie die wordt uitgezonden via TMC. Nadeel is natuurlijk dat ze niet gratis is en dat je ook nog eens de soms forse datakosten van de gsm betaalt. TMC is echter niet in alle Europese landen gratis. Rijd je veel in het buitenland, dan kan een abonnement op de TomTom Plus-diensten eventueel toch goedkoper uitkomen.
De TomTom Plus-diensten bieden overigens nog meer mogelijkheden. Zo kun je verkeersinformatie opvragen, flitslocaties inladen of de software van jouw navigatiecomputer onderweg updaten. Voor dit alles moet je echter bijbetalen. Ook is er het TomTom ‘buddy’ systeem, een soort instant messaging voor reizigers, waardoor je onderweg in contact kunt blijven met vrienden, familieleden of kennissen die ook over een TomTom-navigatiecomputer met Plus-diensten beschikken.
Bij TomTom dient de ingebouwde Bluetooth-zender uitsluitend voor het overdragen van gegevens via je gsm. Mio beschikt niet over Plus-diensten. Bij de C520t wordt de ingebouwde Bluetooth gebruikt om handenvrij te kunnen bellen via een geschikte gsm. Dit werkt in de praktijk goed, al klinken de stemmen van zowel jezelf als je correspondent scherp en veraf. Het is echter veilig en het spaart je de aanschaf van een aparte handenvrij-oplossing voor in de wagen uit. Wil je bij TomTom handenvrij bellen, dan zul je moeten investeren in een van hun duurdere navigatiecomputers zoals de 710 of de 910.
De Mio C520t is ook een complete multimediaspeler voor mp3’s, digitale foto’s en Windows-contactgegevens. Het luidsprekertje is niet goed genoeg om er muziek op te beluisteren, maar je kunt wel stereo-oortjes of een audioradio aansluiten via een 3,5 mm plug. Op de TomTom ONE XL kun je uitsluitend eigen foto’s plaatsen en weergeven op het scherm. In het interne geheugen van deze apparaten is niet veel ruimte vrij, maar ze hebben allebei een sleuf voor MMC- en SD-geheugenkaartjes waar je de multimediabestanden kunt op plaatsen.
Mio levert een draagtasje mee; bij TomTom is dat een optioneel extra.

Navigeren
Beide navigatiecomputers zijn uitgerust met zeer gevoelige gps-ontvangers die ook in moeilijke omstandigheden snel een verbinding met de gps-satellieten vinden. Als een navigatiecomputer de eerste

1
2
3
4
Vorig artikelInstapmodel lasermultifunctional van Canon
Volgend artikelEen headset met stevige bassen
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.