Supereenvoudig of aartsmoeilijk

0
51

Software-installatie perikelen
Zo "zalig" eenvoudig de plug and play installatie is, zo "ramp-zalig" is de installatie met de bijgeleverde cd-rom. Het loopt al fout van bij het begin. In de Quick Start handleiding kan je lezen dat het belangrijk is eerst de camera aan te sluiten, en dan pas de software te installeren. Op een ander bijgevoegd blad lees je net het tegengestelde: eerst de software installeren, dan pas de hardware aansluiten.
We probeerden uiteraard beide methodes, en komen tot de conclusie dat dat hoegenaamd geen rol speelt. Vervolgens wordt er, naast de drivers, nog vanalles en nog wat op je pc geïnstalleerd. Om je een idee te geven: in het Windows startmenu komen er in het totaal 21 items bij!
Alleen gebeurt de installatie van al die software zowat gelijktijdig, dien je je te registreren terwijl een ander onderdeel vraagt om op het Internet naar een recentere versie te gaan zoeken, vraagt je firewall om toelating voor alweer een ander onderdeel terwijl je dringend aangemaand wordt QuickTime te installeren dat nota bene al op de pc staat.
Op een gegeven moment telden we zeven dialoogvenstertjes die gelijktijdig open waren en wachtten op een OK, Accept, Next of andere actie, maar eigenlijk heb je geen flauw idee welk onderdeel nu precies wat vraagt.
Twee keer dien je je pc te herstarten. Wanneer je na een dik half uur overweegt er de brui aan te geven is het plots gedaan en blijkt alles nog te werken ook.
Eind goed, al goed – maar er zijn prettiger installatiemethodes denkbaar.

Bekijken we even enkele van deze softwareproducten.

Live! Cam Console
Waar bij de plug and play installatie alle instellingen automatisch gebeuren, kan je met behulp van de Live! Cam Console nu heel wat manueel aanpassen. Wat Helderheid, Contrast en Kleurverzadiging betreft ga je dat niet al te vaak nodig hebben, want in enkele testomgevingen bleken de automatisch gevonden waarden ook zowat het beste resultaat op te leveren. Via de Console kan je ook de Smart Face Tracking inschakelen, die geacht wordt jouw hoofd centraal in beeld te houden. Het resultaat blijkt echter een hinderlijk wiebelend, continu in- en uitzoomend beeld te zijn. Gelukkig is die Smart Face Tracking ook terug uit te schakelen. Als laatste kan je via de Console ook gebruik maken van de Advanced Video FX functie. Een prachtige naam voor enkele bizarre optische trucjes.
Voel jij ook soms de behoefte om je beeld door te sturen als een rondlopende vuurbal of als de reflectie in een woelige vijver? Dan zit je goed bij Advanced Video FX, zo niet laat je dat links liggen, wat ons betreft samen met de rest van de Live! Cam Console.

Live! Cam Calendar
Met behulp van enkele foto’s die je maakt met je webcam – zie hiervoor het onderdeel Live! Cam Center verder op – kan je een kalender samenstellen. Geen verkeerd woord over het programma, maar het hoort eerder bij een fotobewerkingsprogramma, en dat is er hier niet bij. Los van het al dan niet aanwezig zijn van mogelijkheden tot fotobewerking: de kwaliteit van de foto’s is sowieso te laag om er een toonbare kalender mee te maken.

Creative Photo Manager
Dit is een vrij eenvoudig maar efficiënt programma om orde te scheppen in een stapel (digitale) foto’s. Of je met de webcam zoveel foto’s gaat maken dat je een manager nodig hebt is zeer twijfelachtig, maar het programma is ook best bruikbaar met foto’s van andere bronnen.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelWireless-N technologie vergroot snelheid en bereik draadloze netwerken
Volgend artikelDe spoken zijn terug
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.