Apple levert de beste Windows-notebooks

0
94

zonder. Ons advies is dan ook om PowerNow in het BIOS gewoon uit te schakelen omdat het toch weinig zoden aan de dijk zet. Natuurlijk kan dit ook te maken hebben gehad met het specifieke BIOS-ontwerp van de MSI  met veel lagere prestaties: een Bapco MM05 performantiescore van slechts 120 met PowerNow tegenover 217 Megabook M677; dat hebben we niet kunnen controleren door gebrek aan een andere notebook met AMD-processor. Overigens zijn ook de voordelen die Intel’s SpeedStep biedt bij het uitvoeren van gewone kantoortaken (zoals gemeten met Bapco MM05) eerder verwaarloosbaar. We hebben de Asus W7F getest met en zonder SpeedStep ingeschakeld (de processor schakelt met SpeedStep op halve snelheid  terug). Met SpeedStep meten we een Bapco MM05-performantiescore van 276 en een autonomie van 170 minuten. Zonder SpeedStep wordt dat respectievelijk 241 en 187 minuten. De autonomie gaat dus nauwelijks omhoog, maar gelukkig lijden de prestaties ook niet te erg.

Conclusie
Apple is de grote verrassing in deze test. De Intel-gebaseerde MacBooks van Apple zijn toppresteerders en koppelen dat aan scherpe prijzen in verhouding tot de uitrusting en de mogelijkheden. Het is nog moeilijk in te schatten wat de impact zal zijn van de dual boot mogelijkheden Windows / MacOs die Apple biedt via Boot Camp, dat voorlopig nog in bètatest is, maar de kans is volgens ons groot dat dual boot Apple MacBooks een groeiende populariteit zullen kennen, zowel bij particulieren als bij bedrijven.

Prestaties subnotebooks
Wie kiest voor een subnotebook, hecht veel belang aan een goede draagbaarheid en een hoge autonomie, zonder daarom teveel toegevingen te willen doen op het vlak van de prestaties. De tablets zijn nog een speciale subcategorie van de subnotebooks, met een draaibaar en beschrijfbaar scherm. Bij die tablets geven we de voorkeur aan de Lenovo ThinkPad X60. De X60 scoort ook goed als subnotebook tout court, maar de Asus S6F presteert nog beter en ziet er ook een stuk mooier uit, zodat we die uitroepen tot onze winnaar in deze categorie. De hoogste prijsprestatiescore in deze categorie wordt overigens gehaald door de MSI MegaBook S262 en de Maxdata Pro 800IW.

Prestaties gewone notebooks
Bij de gewone notebooks gaat de lauwerenkrans naar de Apple MacBook Pro 15-inch, die alle anderen qua prestaties ver achter zich laat. Bij de andere merken haalt MSI de hoogste prestatiescore met zijn MEGA Book M677 Crystal Edition, die uitgerust is met een AMD-processor. Wie liever een betere autonomie heeft kan terecht bij de Nec Versa M360 of de HP Compaq NX7400, al is die relatief traag. De Fujitsu-Siemens LifeBook E8210 en vooral de Dell D620 combineren in dit marktsegment goede prestaties met een aanvaardbare autonomie.

Prestaties desktopvervangers
Bij de desktopvervangers bevelen we naast de Apple MacBook Pro 17-inch nog de Asus V1J aan. Ook de MSI MEGA Book L745 en de HP NX9420 presteren goed. Die laatste desktopvervanger biedt ook de beste prijskwaliteitverhouding binnen dit marktsegment.

– Beste Bapco Mobile Mark 2005 Performance Score: Asus V1JP
– Notebook met grootste autonomie: Lenovo ThinkPad Z61m
– Snelste harde schijf: Asus V1JP
– Snelste 3DMark 2006 grafische score (DirectX): MSI MEGA Book L745
– Snelste SPECViewPerf 8.01 grafische score (OpenGL): Asus V1JP
– Lichtste notebooks: Asus S6F en Dell Latitude D420 (deze laatste zonder base)
– Notebooks met meeste extra’s: Fujitsu-Siemens LifeBook C1420 en E8210
– Mooiste notebook: Asus 6SF

1
2
3
4
Vorig artikelApple MacBook 2 GHz, MacBook Pro 2,33 GHZ 15″ en 17″ review
Volgend artikelDraagbare pc’s in 2011 populairder dan bureau-pc’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.