Apple levert de beste Windows-notebooks

0
94

We mogen alleszins concluderen dat de Core 2 Duo de autonomie en de prestaties van notebooks verder verbetert. Overigens betaalt u daar als klant niet méér voor, integendeel want de prijs van de nieuwe versie van de Lattitude D820 ging zelfs nog iets naar omlaag (mede dankzij een lagere dollarkoers mogen we veronderstellen). Onze testresultaten bevestigen in grote lijnen de claim van Intel dat de Core 2 Duo tot twintig procent beter presteert dan de Core Duo bij een gelijkblijvende autonomie.
Tegen onze volgende notebooktest in het voorjaar van 2008 mogen we ons overigens aan een nieuw 45-nanometer processorplatform verwachten (Core 2 Duo is nog een 65-nanometer processor). De codenaam voor het nieuwe type processor luidt ‘Penryn’; de eerste dergelijke processoren zouden medio dit jaar op de markt verschijnen voor servers, met de mobiele versies gepland voor uiterlijk begin 2008. Opnieuw worden verbeterde prestaties en een hogere autonomie in het vooruitzicht gesteld.
Tussentijds zal Intel zo rond april van dit jaar nog een verbeterde Core 2 Duo op de markt brengen met een snellere Front Side Bus (FSB) (800 MHz tegenover 667 MHz nu). De codenaam voor dit vierdegeneratie Centrino-platform, dat gepromoot zal worden als Centrino Pro, luidt ‘Santa Rosa’ en zal ook pre-standaard 802.11n Wifi bevatten.

AMD 64 X2
MSI leverde voor deze test met de Megabook M677 Crystal Edition de enige notebookcomputer met een AMD-processor. In casu gaat het om een Turion 64 X2 TL56 aan 1,8 GHz. De prestaties van die processor bleken in onze testen vergelijkbaar met die van een Intel Core 2 Duo T2500 die eveneens aan 1,8 GHz draait, op een belangrijk detail na en dat is de autonomie. De Core 2 Duo levert bij vergelijkbare prestaties een veel grotere autonomie, in sommige gevallen tot drie keer meer dan de Turion 64 X2 (afhankelijk van de precieze configuratie; één op één vergelijkingen konden we in deze test niet maken).

AMD Turion 64 x2 processor

De MSI Megabook M677 houdt het op één batterijlading slechts 92 minuten vol in de Bapco MM05 Productivity test en zelfs maar 83 minuten in de Wireless test! Bij vergelijkbare gewone notebookcomputers met een Intel processor ligt de autonomie steevast veel hoger.
AMD’s PowerNow technologie (vergelijkbaar met Intel’s SpeedStep) biedt trouwens weinig voordelen. Met PowerNow ingeschakeld stijgt de autonomie van de Megabook M677 tot 99 minuten in de Bapco MM05 benchmark, dus amper zeven minuten meer dan zonder PowerNow. De gebruiker wordt dan wel gestraft

1
2
3
4
Vorig artikelApple MacBook 2 GHz, MacBook Pro 2,33 GHZ 15″ en 17″ review
Volgend artikelDraagbare pc’s in 2011 populairder dan bureau-pc’s
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.