Home Bedrijven

Apple levert de beste Windows-notebooks

0
94

SpeedStep-technologie werd verbeterd; deze technologie zorgt ervoor dat de processor automatisch energiezuinigere werkingssnelheden gebruikt wanneer er minder belasting is. Vooral bij de subnotebooks vinden we nog de ondertussen eveneens ‘oude’ Core Duo met 2 MB cache terug, weliswaar meestal in een energiezuinige, maar ook tragere ULV- of Ultra Low Voltage-uitvoering.
Zijn de verbeteringen van de Core 2 Duo tegenover de Core Duo even spectaculair als die van de Core Duo tegenover de Centrino met maar één uitvoeringskern? Die vraag kunnen we min of meer beantwoorden door de prestaties van de enkele maanden geleden door ons geteste Dell Latitude D820 met Intel Core Duo T2500 te vergelijken met die van de voor deze test ingestuurde identieke machine met Intel Core 2 Duo T2700. Beide processoren hebben een kloksnelheid van 2 GHz en een bussnelheid van 667 MHz. Ook de gebruikte Intel 945GM chipset en de nVidia Quadro NVS 120 M grafische kaart zijn identiek. Beide toestellen verschillen alleen inzake werkgeheugen (2 GB bij het oudere type tegenover 1 GB bij het nieuwere type). Dankzij zijn hogere werkgeheugen dat de resultaten een beetje vertekent, haalt de oude versie van de Lattitude D820 in de Bapco Mobile Mark (BMM) 2005 benchmark een iets hogere productiviteitsscore dan de nieuwere (279 tegenover 256). Het verschil is alleszins niet spectaculair en we mogen veronderstellen dat bij een identieke hoeveel werkgeheugen de prestaties op hetzelfde niveau zouden uitkomen. In alle grafische testen (DirectX- zowel als OpenGL-gebaseerde) is de nieuwere versie van de Lattitude D820 echter gemiddeld dubbel tot drie keer sneller dan de oude.

Intel Core 2 Duo

Het beste nieuws bewaren we tot het laatst: opnieuw gaat de autonomie omhoog, want de nieuwe versie houdt het in de BMM 05 benchmark exact 68 minuten of meer dan een uur langer uit dan de oude (240 minuten tegenover 179 minuten). In de BMM05 ‘Wireless’ test is het verschil minder uitgesproken en houdt de nieuwe versie van de Lattitude D820 het 243 minuten uit tegenover 223 minuten voor de oude versie. Deze test meet de autonomie van een notebook is die verbonden is met een draadloos netwerk en vooral wordt gebruikt om te surfen en te e-mailen.