Hoe (in)compatibel is Windows Vista?

0
78


Nuttige informatie
Wanneer je overweegt over te schakelen op Windows Vista kan je hoe dan ook nooit op voorhand weten of al je bestaande software of hardware probleemloos zal werken. We vonden op het Internet wel twee interessante websites die een lijst publiceren met al dan niet compatibele hard- en software.
De eerste is de SuperSite for Windows van Paul Thurrott. In zijn bespreking van Windows Vista wijdt hij een heel hoofdstuk aan compatibiliteitsproblemen.
Een tweede lijst vind je terug op het forum van Tom’s Hardware Site, waar in tegenstelling tot wat de naam aangeeft, ook software aan bod komt. Hoewel Tom’s Hardware Site de reputatie geniet van een betrouwbare en toonaangevende website, vestigen we er toch de aandacht op dat de betrokken lijst op het forum staat – en zoals gezegd, op een forum kan je posten wat je maar wil. Het goede nieuws is wel dat deze lijst blijkbaar regelmatig geüpdatet wordt.
Microsoft brengt zelf een Windows Vista Application Compatibility Update for 32-bit editions of Windows Vista package uit. Deze verbetert de compatibiliteit van een 75-tal softwareprogramma’s van allerlei aard en herkomst met Vista.

Conclusie
De meeste softwarefabrikanten brengen alleen Vista compatibiliteits-updates uit voor de allerrecente versie van hun producten. Soms moet je het stellen met de belofte dat er eerstdaags een nieuwe versie verschijnt, die wél compatibel zal zijn. Bezitters van oudere versies blijven in de kou staan en moeten maar hopen dat hun software toch grotendeels zal werken. Het begrip "oudere versies" wordt hier meestal zeer ruim geïnterpreteerd: vaak gaat het al over versie 2004 of zelfs 2005, net alsof iedereen braaf elk jaar de laatste versie koopt. Microsoft zelf is hier een uitzondering: die gaan bij Office tenminste toch terug tot versie 2000.
Natuurlijk kunnen softwarefabrikanten er niets aan doen dat hun software niet compatibel blijkt met het nieuwe brouwsel van Microsoft. Natuurlijk beseffen wij ook dat het schrijven en (gratis) ter beschikking stellen van een update de fabrikant handenvol geld kost. Alleen is de gewone gebruiker nu de dupe, en die kan er toch ook niets aan doen dat op zijn nieuwe pc, Windows Vista al standaard geïnstalleerd is.
1
2
3
4
5
Vorig artikelHeldere presentaties in alle lichtomstandigheden
Volgend artikelWarenhuisketen verkoopt pc met Windows Vista Home Premium
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.