Sophos Anti-Virus Connect

0
50
Dit artikel is deel 7 van 9 in het DiskIdee dossier Antimalwaresoftware voor netwerken
DossiernavigatiePanda EnterpriSecureSymantec AntiVirus Corporate Edition

Stap vier is het downloaden van de pakketten en die klaarzetten voor uw netwerk in uw bibliotheek.
En stap vijf is een button voor het starten van SEC. Daarmee doet u het dagelijkse beheer. Dat toont u een boomstructuur van uw netwerk, vertrekkende vanuit uw beheersysteem.
Bij het eerst gebruik maakt u een of meer computergroepen aan. Dan scant u uw netwerk en kunt u alle gevonden systemen in een speciale groep ‘unassigned’ (niet-toegewezen) vinden. Vervolgens sleept u de diverse systemen met uw muis naar de juiste groep toe. Zodra u loslaat, opent zich automatisch een wizard die u voorstelt om het systeem te beveiligen. Daartoe moet u inloggevens verstrekken.
Hierbij stellen we vast, dat Sophos de regels voor gebruikersnaam- en -wachtwoordcombinaties strikter toepast dan Microsoft zelf. Doorgaans is dat geen probleem, op voorwaarde dat u een volledig correct werkende implentatie van Active Directory of NT-domeinen hebt draaien. Als u toevallig op een systeem komt waarop uw niet kunt inloggen met domein\gebruiker, dan staat Windows u normaal toe het eerst te proberen met computernaam\gebruiker en dat lukt dan vaak wel. In zo’n geval is het wel sneu dat Sophos dat laatste niét toelaat. En dan kunt u zo’n computer niet op afstand beheren. U kunt wel nog altijd de software lokaal installeren en dan de updates vanaf de bedrijfsbibliotheek configureren, dat is geen probleem (tenzij u er zo veel zou moeten doen). We geven er dus de voorkeur aan dat Sophos de inlogprocedure wat versoepelt om ook niet correct in het domein geïntegreerde werkstations te kunnen beheren op afstand.
Qua functionaliteit komt u verder niets te kort. U kunt per computergroep update-, antivirus- en firewallpolicy’s definiëren en laten toepassen. Parasietbestrijding is wel aanwezig, maar er wordt niet echt specifiek naar verwezen. Er is een optie om ‘automatisch schoonmaken van ongewenste applicaties’ mogelijk te maken, maar Sophos heeft dat standaard uitgeschakeld. Zoiets mag van ons standaard aan staan. We hebben het voor onze test in elk geval geactiveerd.

Conclusie
Sophos Anti-Virus Connect haalt in deze test de hoogste functionaliteitsscore van alle geteste pakketten. Bij de antivirustest liet de software zich net zoals alle andere vangen door onze valse positieven, die dus onterecht als virussen werden herkend. De virusdetectietest haalde een vrij goed resultaat, maar het schoonmaken ging heel wat minder. Kennelijk kan het product van Sophos vrij goed macrovirussen verwijderen uit documenten, maar kan het zelden of nooit EXE-bestanden schoonmaken.
De parasietbestrijding van Sophos Anti-Virus Connect blijkt erg goed; Sophos verwijdert alle parasieten op drie na en één daarvan kan hij na een scan weghalen, de andere twee niet. 180SearchAssistant herkent Sophos wel, maar kan hij dus niet effectief verwijderen. En BargainBuddy blijft zonder detectiemelding in ons testsysteem achter.
Adviesprijs
Adviesprijs voor 250+ gebruikers (ex. btw): 7.240 euro. Berekende gebruiksprijs: 29 euro per gebruiker ex. btw.
1
2
Vorig artikelPanda EnterpriSecure
Volgend artikelSymantec AntiVirus Corporate Edition